Europa Liberă: Pachete turistice de 200.000 de euro cumpărate de PSD-ul lui Dragnea din bani publici

Marti, 31 August 2021, ora 17:40
5920 citiri
Europa Liberă: Pachete turistice de 200.000 de euro cumpărate de PSD-ul lui Dragnea din bani publici
Liviu Draggnea, fostul președinte al PSD FOTO Facebook/Liviu Dragnea

Un raport al Curții de Conturi și Autorității Electorale Permanente, care a ajuns în posesia publicației Europa Liberă, arată că partidele au folosit în mod discreționar subvențiile primite din bugetul statului. Este vorba despre cheltuieli care nu sunt acoperite de legea finanțării partidelor. Iar aici campion este Partidul social Democrat, care în anul 2018 a cumpărat „pachete turistice” de circa 190.000 de euro.

PSD nu a transmis, în toate cazurile, documente din care să rezulte informații suficiente pentru a analiza corelativ sumele datorate rezultate din documentele emise de prestator și cele achitate de beneficiar”, potrivit raportului. Cu alte cuvinte, facturile nu au conținut și cine a realizat deplasarea, în ce loc, câte zile și scopul, partidul fiind condus la acea vreme de Liviu Dragnea, care era și președinte al Camerei Deputaților.

De altfel, multe deplasări externe ale acestuia apar ca fiind plătite de instituția pe care o conducea, nu de partid. Dragnea s-a deplasat de mai multe ori în Israel, dar s-a dus și în Elveția, în calitate de președinte al Camerei Deputaților. În acea vizită a fost însoțit și de iubita sa, Irina Tănase, care a distribuit pe Instagram poze din Elveția, în timp ce vizita o fabrică de ceasuri”, arată sursa citată.

O altă sumă cheltuită nelegal de PSD este cea a unei mese zilnice pentru angajații săi din bani publici.

„Referitor la cheltuielile de protocol, s-a constatat că partidele politice nu s-au încadrat la reglementările legale. În acest domeniu, menționăm contractul de servicii de catering încheiat de PSD pentru „deservirea angajaților/personalului sau pentru diverse evenimente ce urmează a fi desfășurate”, respectiv „masa de prânz... pentru un număr de 60-80 de persoane timp de cinci zile pe săptămână”, contract cu valabilitate un an, respectiv 04.01.2018 – 31.12.2108, cu posibilitate de prelungire cu acordul părților prin contract adițional. În baza acestui contract, PSD a efectuat plăți în sumă totală de 593.611 de lei”, se arată în Raportul Curții de Conturi, obținut de Europa Liberă.

Același raport mai consemnează că USR și-a acordat indemnizații de deplasare liderilor care au plecat în afara granițelor țării, iar PNL a plătit din bani publici mai multe datorii istorice.

Un nou dosar pentru Liviu Dragnea

Ziare.com a scris marți, 31 august, că fostul lider al PSD Liviu Dragnea, care a fost eliberat recent din închisoare, este vizat de DNA într-un nou dosar.

Procurorii DNA îl suspectează că ar fi utilizat sume din fondurile partidului pentru vacanțe exotice, afirmă surse politice.

https://ziare.com/politica/liviu-dragnea/liviu-dragnea-fbi-dosar-dna-coruptie-lobby-mike-pence-casa-alba-1680040

Comform surselor citate, DNA a cerut printr-o adresă oficială informaţii de la PSD, pentru afla dacă în perioada 2018-2019 partidul a organizat “evenimente cu caracter politic” în destinaţii exotice precum Indonezia, Bali, Republica Dominicană, Punta Cana şi Doha.

În adresă sunt nominalizate mai multe persoane care ar fi mers în deplasări alături de Liviu Dragnea pe banii partidului: Adrian Mladinoiu (fostul său aghiotant), Irina Tănase (partenera de viaţă), Mircea Drăghici (fostul trezorier al PSD), aflat în detenţie pentru utilizarea fondurilor PSD în interes personal, şi alte persoane care nu sunt membri PSD.

Liviu Dragnea a fost eliberat din penitenciar în 15 iulie, după doi ani şi două luni de detenţie. La 26 iulie, el a fost convocat la DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Liviu Dragnea, #PSD, #curtea de conturi , #stiri politice