PSD: Revizuirea propusa de Basescu transforma Romania intr-un stat politienesc

Joi, 02 Iunie 2011, ora 07:22
1647 citiri
PSD: Revizuirea propusa de Basescu transforma Romania intr-un stat politienesc
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PSD Ioan Chelaru transmite, in numele partidului, o replica propunerilor de modificare a Constitutiei facute de Traian Basescu, considerand ca proiectul de revizuire conduce Romania inspre un stat politienesc.

"Desi numarul domeniilor asupra carora se intervine legislativ este mare, in realitate toate aceste modificari par sa aiba unicul scop de a transforma Romania dintr-un stat democratic intr-unul politienesc - prin afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor - si de a intari rolul puterii executive, in special al Presedintelui, in raport cu celelalte autoritati publice.

Astfel, Parlamentul este redus atat in ceea ce priveste structura sa, cat si in ceea ce priveste competenta sa de autoritate legiuitoare, prin simplificarea si reglementarea defectuoasa a procedurii de legiferare, iar autoritatea judecatoreasca - prin amputarea structurii Consiliului Superior al Magistraturii, ca garant al independentei justitiei, precum si prin inlaturarea ipotezei angajarii raspunderii magistratilor pentru erorile judiciare numai in cazul exercitarii functiei cu rea credinta sau grava neglijenta -este lasata fara niciun fel de protectie constitutionala, fapt ce deschide calea abuzurilor si arbitrariului din partea executivului", considera Chelaru, care coordoneaza si echipa USL care pregateste modificarile dorite de Uniune la Constitutie.

"Utilizand sub forma unui cal troian rezultatele inregistrate la referendumul privind transformarea actualului Parlament intr-unul unicameral, proiectul de lege de revizuire a Constitutiei Romaniei, initiat de Presedintele Romaniei, nu are alt scop decat acela de a transforma Romania dintr-o republica semi-prezidentiala cu accente parlamentare intr-una prezidentiala cu accente autoritare, in care rolul Guvernului si, in special al Presedintelui, primeaza in raporturile cu toate celelalte autoritati publice", sustine vicepresedintele PSD, intr-un comunicat de presa, referindu-se la intarirea rolului presedintelui in ceea ce priveste numirea si revocarea ministrilor si declansarea procedurii de initiere a unui referendum pe probleme de interes national.

Social-democratul precizeaza ca "optiunea pentru un Parlament unicameral este realizata intr-o maniera simplista, care, de cele mai multe ori nu presupune nimic altceva decat inlocuirea mimetica, conventionala a sintagmei "Camera Deputatilor si Senatul" cu cea de "Parlament"".

"In plus, scopul declarat cu ocazia referendumului, acela de a eficientiza activitatea Parlamentului prin eliminarea unei Camere, este practic complet abandonat prin actualul proiect de revizuire a Constitutiei, in conditiile in care procedura de legiferare va cunoaste tot doua lecturi, ca si in cazul unui parlament bicameral, iar termenele in care acesta este obligat sa legifereze numai exista. Prin urmare, Parlamentul este redus in ceea ce priveste rolul si importanta sa in raporturile cu executivul si minimizat in cea mai importanta dintre competentele sale- cea de legiferare- prin configurarea unei proceduri de legiferare mult mai greoaie si mai ineficienta decat cea actuala", este de parere social-democratul.

Vezi cum isi sustine Basescu modificarile la Constitutie: mandatul meu nu e vizat!

"O institutie mult utilizata de actualul Guvern - cea a angajarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului - primeste doar un mic retus si anume limitarea numarului de angajari la una singura in cursul unei sesiuni, ceea ce nu este de natura sa inlature abuzurile inregistrate, precum si posibilitatea recunoscuta constitutional ca guvernul sa-si angajeze raspunderea pe legile bugetare. Cu alte cuvinte, una dintre ratiunile fundamentale pentru care exista autoritatea legiuitoare - aceea de a adopta bugetul - este practic anulata in favoarea unei proceduri constitutionale care presupune inexistenta dezbaterilor", consemneaza Chelaru.

"Uniunea Social Liberala, consecventa intentiei anuntate in urma cu cateva luni, nu va participa la un proces "fals", de asa-zisa revizuire a Constitutiei, alaturi de actuala "coalitie guvernamentalo-prezidentiala", si nu va accepta in nici o conditie cursa politica ce i-a fost intinsa", incheie vicepresedintele PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#PSD Romania stat politienesc, #Traian Basescu Constitutie , #stiri politice
Comentarii
S
Stan
rank 1
Pentru coruptii PSD "democratie" inseamna libertatea de a fura fara sa fie pedepsiti...
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Acest limbric PSDisto-USLas arunca si el cu lozinci dar NIMIC pe FOND cu toate ca se zice ca ar fi jurist; mai degraba pare a fi o trompeta defecta de facut zgomot!