S-a întors roata pentru Iohannis. De ce-l susține PSD pe Cîțu

Vineri, 10 Septembrie 2021, ora 07:00
26289 citiri
S-a întors roata pentru Iohannis. De ce-l susține PSD pe Cîțu
Liderul PSD Marcel Ciolacu a jucat în aceste zile în “echipa câștigătoare” FOTO Hepta

Dincolo de înțelegerile pe sub masă cu PNL în detrimentul USR, liderii PSD au un scop precis: îl vor pe Florin Cîțu în fruntea PNL. Cîțu, politician cu o erodare masivă după doar 8 luni de guvernare, ar prăbuși PNL în sondaje în perspectiva anului electoral 2024.

Practic, susținându-l acum pe Cîțu, PSD pune umărul pentru slăbirea adversarului la următoarele alegeri. Exact cum a procedat și președintele Klaus Iohannis cu Viorica Dăncilă: a cultivat-o cu scopul de a avea un concurent derizoriu la alegerile prezidențiale. Și a reușit.

“Dacă Florin Cîțu pică, trebuie împăiat și ținut în fruntea guvernului și a PNL. Prezența lui acolo e un cadou pentru PSD”, susține unul dintre liderii social-democrați pentru ziare.com. E rezumatul strategiei pe care o aplică PSD în aceste zile, nu doar un blat tradițional cu PNL.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a jucat în aceste zile în “echipa câștigătoare”, sloganul taberei Cîțu. A pus umărul decisiv la amânarea moțiunii de cenzură: fără voturile PSD, liberalii nu puteau trimite moțiunea la CCR. Scopul lui Florin Cîțu e să împingă moțiunea de cenzură după congresul PNL din 25 Septembrie. Dacă intră în congres din postura de premier, iese președinte de partid. Paradoxal, Marcel Ciolacu are același obiectiv: să-l vadă ales pe Cîțu în fruntea PNL. De ce?

Florin Cîțu - președinte PNL înseamnă divizarea partidului. Chiar și în cazul unei înfrângeri, Ludovic Orban va rămâne un lider influent în PNL, care-i va face opoziție internă lui Cîțu. În schimb, Orban e privit în PNL drept un lider care unește. Dovadă că a preluat șefia PNL când liberalii erau la pământ, după alegerile din 2016, și l-a dus la putere în Noiembrie 2019, cu numai 20% în Parlament. În trei ani, PNL a trecut de la dezintegrare la guvernare. Dezastrul PNL din 2016 a fost coordonat de Alina Gorghiu, la acel moment președinte al partidului, impusă de Klaus Iohannis în detrimentul lui Orban. Azi, Alina Gorghiu este om de bază în echipa lui Cîțu, un motiv pentru lideri importanți ai PNL să nu se amestece. “Spre exemplu, reîntoarcerea Alinei Gorghiu în fruntea PNL l-a făcut pe Ilie Bolojan să ia distanță de Cîțu”, susține unul dintre liderii PNL.

Calculele PSD arată în felul următor: cu cât Cîțu rezistă mai mult în fruntea Guvernului și apoi a partidului, cu sprijinul lui Iohannis, cu atât erodarea PNL se va accentua. În 8 luni de guvernare Cîțu, PSD a crescut de la 30 la 35% fără să miște un deget. Sociologul Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, le-a transmis colegilor de partid că Florin Cîțu este premierul cu cea mai mare erodare în prima jumătate de an după preluarea puterii.

În concluzie, obiectivul PSD pe termen lung e să se lupte cu un PNL condus de Florin Cîțu, nu de Ludovic Orban, care în cazul unei victorii în partid s-ar întoarce și în fruntea Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Florin Citu, #sustinere, #PSD, #echipa castigatoare, #Klaus Iohannis, #marcel ciolacu , #stiri politice