Psihologia politicianului de succes (Opinii)

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 12:15
2016 citiri
Psihologia politicianului de succes (Opinii)

Intrucat profesionalismul arareori face casa buna cu presa noastra, iar analistii macina fara efect aceleasi teme personalizat-partizane, in Romania exercitarea puterii n-a devenit arta si stiinta.

Needucat civic, poporul a ramas si el la stadiul de populatie neinformata, votand in necunostinta de cauza ce i s-a oferit. Inclusiv o forma de guvernamant straina traditiilor si obiceiurilor sale.

Critica fara discernamant a clasei politice, privita ca organism viciat in integralitatea sa, sugereaza insatisfactia generalizata fata de exercitiul guvernarii.

Odata scapati din infernul dictaturii, am atins un nivel de asteptare urias, iar puterile politice nu s-au ridicat la inaltimea entuziasmului popular. De cativa ani, calitatea actului politic, institutiile statului si standardul de viata provoaca frustrari grave, iar momentul unei defulari se apropie.

Fiindca asupra actualilor diriguitori planeaza acuzatii de incompetenta, coruptie, tradare a interesului public, cititorii vor sa le identifice caracterele, fizionomia, ca sa afle ce ne trage indarat, de ce succesul alesilor nu coincide cu al tuturor cetatenilor.

Intai sa ne bucuram ca avem si din aceia care pun umarul la rezolvarea treburilor publice. Cat se pricep. Dar sunt mereu incurcati de veleitari, oportunisti, de cei ce poftesc functii, intaietate si notorietate. Cei ce vor cu orice pret sa para barbati de stat fara de care se darama tara.

Nu s-au pus insa cu burta pe carte sa devina utili celor multi, nici nu si-au lepadat vechile metehne. Destui poporeni lipsiti de experienta si criterii de apreciere a valorilor chiar le-au admirat smecheria, fanfaronada, averea, crailacul. Falsi salvatori si profeti au stiut sa le capteze increderea, inselandu-le vigilenta. Abia la greu li s-au vazut ipocrizia, caracterul duplicitar, cinismul.

Asadar cum sunt politicienii romani de succes? Sunt perfecti. Ei insisi o declara in fata camerelor de luat de vederi, care le gadila orgoliul la maxim. Nu-si recunosc niciodata defectele. Nici vinovatiile. Chiar daca dovezile sunt evidente.

Pusi tot mai adesea la colt, dau vina pe ceilalti, pe comilitoni, prieteni, fartati de afaceri, pe fostele guvernari, pe securisti, comunisti, pe capitalisti, pensionari, dascali, medici, pe saraceni, pe poporul lenes, numai sa-si salveze ei pielea. Prinsi cu minciuna, neaga mojiceste azi ce-au afirmat ieri.

Niciodata nu-si pot pune in aplicare marile talente din cauza celorlalti. Mai vor inca un mandat, sa ne arate ei in sfarsit ce pot. Nu ne-au aratat. Predica democratia, dar mituiesc electoratul. Sunt nisipurile miscatoare ale politicii romanesti. Pe care nu se poate construi nimic.

Privindu-i zi de zi pe ecran, le descoperi tesatura intelectuala incropita la repezeala. Dar se simt atotstapani. De neclintit in convingeri. Isi inchipuie ca politicianul trebuie sa fie deodata si savant, si om de cultura, si filosof, si tata de natiune.

De aceea lasa impresia ca dispun de competente universale, de expertiza in toate domeniile, de la pixelul albastru la dansul de societate, de la rindea si tejghea la Cioran si invatamantul universitar. Le au pe toate la degetul mic asemeni Conului Leonida fata cu reactiunea: "ca dumneata, bobocule, mai rar cineva". Nu s-a auzit de unul care sa aiba indoieli.

Toti se socotesc mari personalitati, eventual (Dumne)zei si zeite, vor sa fie adulati in bai de multime, atrag ca un magnet sexul opus, au noroc in afaceri. Tucalarii afirma ca inca nu s-au nascut altii mai buni. Sunt omnipotenti: pixul lor bugetar poate inaripa viata unor intregi categorii sociale, ori poate s-o stinga, poate sa stearga de pe harta zone intregi sau sa zideasca palate pentru ai sai. Legile sunt pentru catei.

De o vreme isi invata pe de rost discursul. Repeta toti acelasi lucru. Doar ei detin adevarul. Ceilalti sunt ciurucuri, zoaie, ling presul, indurerati de patrie. Patria nu poate fi iubita de orice terchea-berchea. Caci patria e numai a lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#politicieni romania, #politica Romania vot , #stiri politice
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
@Petru Tomegea & "Intrucat profesionalismul arareori face casa buna cu presa noastra, iar analistii macina fara efect aceleasi teme personalizat-partizane, in Romania exercitarea puterii n-a devenit arta si stiinta."
Poza patriot
patriot
rank 1
NU EXISTA POLITICIENI REUSITI AICI IN ROMANICA! EXISTA DOAR PROFITORI SI FALITI!