Raluca Turcan, dupa discutiile privind pensiile speciale din Justitie: "Avem puncte de vedere care pleaca din sistem"

Marti, 11 Mai 2021, ora 16:26
3423 citiri
Raluca Turcan, dupa discutiile privind pensiile speciale din Justitie: "Avem puncte de vedere care pleaca din sistem"
Ministrul Muncii, Raluca Turcan SURSA FOTO: Facebook/Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat marti, 11 mai, dupa ce a avut o discutie cu ministrul Justitiei, Stelian Ion, pe tema recalcularii pensiilor speciale din Justitie, ca nu va face publice variantele intermediare si va astepta pana cand se va ajunge la o solutie privind reforma sistemului de pensii speciale din Justitie.

"In interiorul unui grup de lucru vom face proiectii, calcule, vom pune cifrele in analiza, iar la final va rezulta o varianta finala. Cert este ca am gasit deschidere si avem un punct de vedere care pleaca din sistem, astfel incat in momentul in care vom veni cu o noua varianta de sistem de pensii speciale cei care sunt beneficiari sa aiba cunostinta de aceste propuneri si in acelasi timp si toleranta fata de propunerile cu care vom veni. Am agreat impreuna cu ei sa nu discutam public variantele pe care le-am agreat astazi si sa venim la final cu varianta finala, cu propunerea finala, intrucat CSM este o structura colegiala, presupune avansarea unor negocieri si discutii in interiorul CSM", a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mentionat ca exista un sentiment de ingrijorare in randul sistemelor beneficiare de pensii speciale in ceea ce priveste recalcularea pensiilor.

"De asemenea, existand sa spunem si un sentiment de ingrijorare in randul sistemelor beneficiare de pensii speciale este firesc ca lor sa le fie prezentata varianta finala si nu variante intermediare, intrucat legislatia nu se face la televizor sau in presa, o pregatim aici si comunicam impreuna cu ei. (...) Am agreat astazi un lucru impreuna si cu ministrul Justitiei, si anume in momentul in care vorbim de recalculare a pensiilor, aceasta recalculare se realizeaza asupra tuturor pensiilor, fie ca vorbim de pensiile din sistemul judiciar, fie ca vorbim de celelalte pensii. (...) In rest, detalii legate de ce valoare a veniturilor sau care este perioada de referinta, aspectele acestea tin de discutiile interne", a precizat Raluca Turcan.

La randul sau, ministrul Justitiei, Stelian Ion, a afirmat ca nu este posibil ca pensiile de serviciu sa fie eliminate, dar se doreste sa se ajunga la un nivel "echilibrat, cat mai aproape de salariu".

"Sunt discutii care se deruleaza. Vor fi prezenti la aceste discutii de astazi si reprezentantii sistemului judiciar, presedintele CSM, doamna presedinta a Inaltei Curti si doamna procuror general si vom discuta si astazi, poate si in alta zi despre problema pensiilor, dar nu in ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru ca nu este posibil. Stim foarte bine, au fost incercari de-a lungul timpului, am tras semnale de alarma de-a lungul timpului sa nu se creeze aceasta iluzie in spatiul public si sa nu se hraneasca acest discurs ca aceste pensii pot fi eliminate in totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constitutie si de deciziile Curtii Constitutionale", a declarat Stelian Ion, la Ministerul Muncii. AGERPRES

"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
Mihai Tatulici (75 ani), unul dintre cei mai influenți oameni de televiziune după 1990, s-a retras definitiv acum 11 ani. El a refuzat să revină, în ciuda propunerilor pe care le-a avut,...
Reducerea cheltuielilor în timpul pensionării: la ce trebuie sa renunți
Reducerea cheltuielilor în timpul pensionării: la ce trebuie sa renunți
Pensionarea este momentul în care poți să te bucuri de roadele muncii tale, dar în multe cazuri este o provocare pentru a găsi modalități să faci economii. O modalitate eficientă de...
#pensii speciale, #Justitie, #bani, #munca , #stiri politice