Raport: Romania a ramas fara politica externa din cauza lui Basescu

Vineri, 07 Martie 2008, ora 15:30
2759 citiri
Raport: Romania a ramas fara politica externa din cauza lui Basescu

Politica externa a Romaniei a fost transformata sub "doctrina Basescu" in argument pentru politica interna populista, iar tara noastra a ajuns o non-entitate in relatiile internationale, releva un raport al Institului de Studii Social-Democrate Ovidiu Sincai, citat de NewsIn.

Europarlamentarul PSD, Adrian Severin, director coordonator al Institutului Sincai, a prezentat vineri un raport ale carui concluzii sunt ca, din cauza presedintelui Basescu, Romania nu mai are politica externa si ca cea a mai ramas din aceasta e doar un "alibi pentru o politica populista interna".

In acelasi timp, europarlamentarul a mai aratat ca Guvernul a renuntat la prerogativele sale in materie de politica externa, iar relatiile internationale ale Romaniei sunt administrate discretionar si incoerent de presedintele Basescu si a sa doctrina, al carei varf de lance este asa numita axa "Washington-Londra-Bucuresti".

Autorii raportului sustin ca "doctrina Basescu" este o combinatie periculoasa de idei vechi, ce combina elemente neo-conservatoare americane si din teoria realismului in relatiile internationale.

Mai simplu, doctrina Basescu contine urmatoarele directii: cultivarea rolului Romaniei in democratizarea unor state si regiuni, precum cele din Caucaz, si incercarea de a acredita ideea ca Romania are capacitatea de a influenta deciziile si agenda din regiuni precum Balcanii de Vest, explica Adrian Severin.

In realitate, aceste directii de politica externa si in special cultivarea relatiei cu SUA au scopuri exclusiv interne. "Aceasta politica externa aparent musculoasa are menirea de a satisface orgoliile unui an electoral", arata Severin.

"Pentru Traian Basescu politica externa este doar un instrument pentru proiectul sau de conducere autoritara a Romaniei. (...) Traian Basescu si-a pierdut credibilitatea internationala si chiar daca ar intentiona sa realizeze schimbari esentiale nu mai are parteneri de dialog", afirma autorii raportului.

Adrian Severin a spus ca autorii raportului au identificat si parti bune ale politicii externe a lui Traian Basescu, respectiv faptul ca Romania nu a reactionat nervos fata de declaratiile belicoase ale Chisinaului sau criticile intemeiate aduse ministrului de Externe, Adrian Cioroianu.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
#Romania, #politica, #externa, #Basescu , #stiri politice