Rescrierea istoriei - de ce nazismul nu e egal cu comunismul

Autor:
Joi, 10 Septembrie 2009, ora 23:50
15139 citiri
Rescrierea istoriei - de ce nazismul nu e egal cu comunismul

Europa este strabatuta de febra regandirii trecutului, iar istoricii sunt preocupati, mai nou, sa rescrie istoria intr-un mod periculos. Blamarea URSS pentru cel de-al doilea razboi mondial nu este doar o absurditate, ci da si apa la moara urmasilor colaboratorilor nazistilor.

Oricat de mult ar fi fost manipulata istoria anului 1939, pentru a justifica noile razboaie impotriva unor noi dusmani, responsabilitatea pentru cea mai mare conflagratie din istoria lumii a cazut mereu in spatele regimului nazist si al lui Hitler, scrie The Guardian.

Mai nou insa, alimentati de renasterea dreptei nationaliste in estul Europei si de revizionismul istoric care incearca sa puna semnul de egalitate intre nazism si comunism, unii istorici occidentali au profitat de aniversarea a 70 de ani de la invadarea Poloniei de catre Hitler pentru a sustine ca Uniunea Sovietica este vinovata in egala masura pentru declansarea razboiului.

Unii au spus ca Stalin a fost "complicele lui Hitler", altii ca a fost "in aceeasi masura agresor ca si Hitler", in vreme ce o alta tabara insista ca pactul de non-agresiune Molotov-Ribbentrop a fost "unda verde pentru Holocaust".

Avand in vedere ca Uniunea Sovietica a jucat un rol clar in infrangerea lui Hitler, platind cu 25 de milioane de suflete, nu e de mirare ca rusii sunt indignati de aceste acuzatii.

Pactul din august 1939 a fost, intr-adevar, un act de realpolitik si se poate spune ca Stalin s-a folosit de el pentru a castiga timp si pentru ca nu avea idee cat de departe vor merge nazistii.

Se pot spune multe pe marginea acestui pact, insa a sustine ca fara el nu ar fi existat razboiul este absurd. Hitler daduse ordinul de ocupare a Poloniei mult mai inainte de acest moment. Istoricul Geoff Roberts explica faptul ca pactul a fost un "instrument de aparare, nu de agresiune".

Nu acelasi lucru se poate spune despre intelegerea de la Munchen, cu un an inainte, cand politicienii britanici si francezi au dezmembrat Cehoslovacia dupa placul dictatorului german. Singurul pact care ar fi putut, probabil, impiedica razboiul, o alianta de securitate colectiva cu Uniunea Sovietica, a fost blocat.

Insa in estul Europei, in republicile baltice si in Ucraina continua dorinta de a rescrie istoria, ceea ce duce la relativizarea crimelor nazismului si reabilitarea colaboratorilor.

La nivel oficial, tinta este transformarea zilei de 23 august, aniversarea pactului de non-agresiune, intr-o zi de comemorare a victimelor comunismului si nazismului.

Faptul ca est-europenii ar dori sa comemoreze deportarile si uciderea "dusmanilor de clasa" de catre Uniunea Sovietica, in timpul si dupa razboi, este de inteles.

Asa ca preseaza Rusia sa recunoasca toate aceste crime, cu toate ca rusii au recunoscut deja crimele lui Stalin in proportie mai mare, spre exemplu, decat au recunoscut tarile occidnetale crimele colonialismului.

Insa sa pretinzi ca represiunea sovietica a ajuns la nivelul crimelor nazistilor, sau ca transformarea postbelica a estului Europei in sateliti rusesti ar egala cu genocidul nazist, este de-a dreptul o minciuna sfruntata, la fel ca si negarea Holocaustului.

Adevaratul inteles al incercarii de echivalare a genocidului nazist cu represiunea sovietica se observa clar in statele baltice, unde colaborarea cu SS-ul si participarea directa la uciderea in masa a evreilor au fost frecvente.

Politicienii se straduiesc sa ii transforme pe calai in victime. Veteranii Legiunii Letone a Waffen-SS marsaluiesc prin Riga, Muzeul Victimelor Genocidului din Riga abia mentioneaza 200.000 de evrei lituanieni omorati in Holocaust, iar parlamentarii estoni ii onoreaza pe cei care au servit al Treilea Reich drept "luptatori pentru independenta".

Efraim Zuroff, vanator de nazisti si director al Centrului Simon Wiesenthal, explica acest fenomen: "Oamenii trebuie sa se trezeasca si sa vada ce se intampla. Aceasta incercare de a crea o falsa simetrie intre comunism si genocidul nazist are ca scop acoperirea participarii acestor tari in crime in masa".

Pe masura ce mostenitorii politici au colaboratorilor nazisti din estul Europei prind puteri in conditiile cresterii somajului si saraciei, iar antisemitismul si violentele rasiste impotriva tiganilor cresc in intreaga regiune, actualul curent de falsificare a istoriei celui de-Al Doilea Razboi Mondial nu poate decat sa imprastie aceasta otrava.

A.I.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....