Romania are tiganii pe care ii merita, spune Gheorghe

Sambata, 10 Noiembrie 2007, ora 10:57
13012 citiri
Romania are tiganii pe care ii merita, spune Gheorghe

Ziare.com publica un al doilea comentariu amplu al cititorului nostru, Gheorghe. Acesta a raspuns in mai multe randuri comentariilor postate la textul sau, "Spuneti voi ce sunt: tigan, rom, roman, european sau nici una?", iar dintre acestea am ales un text mai amplu, ca o prima concluzie la dezbaterea care are loc pe Ziare.com pe marginea statutului tiganilor. Asteptam in continuare opiniile voastre.

Am citit si am rascitit! Foarte multe opinii au fost spuse aici, care mai de care mai interesante, mai pertinente, mai tolerante si mai civilizate. Nu putine au fost si opiniile extremiste, rasiste si xenofobe, lipsite de cel mai elementar bun simt.

- Spuneti voi ce sunt: tigan, rom, roman, european sau nici una?

- Tiganii sunt romani? dilema cititorilor Ziare.com

- Tiganii - o poveste

Mi-am propus sa le ignor si sa raspund cat mai calm si mai putin patimas.Imi pare rau ca foarte putini au inteles demersul meu. Eu stiu foarte bine ce sunt. Nu mai am demult complexe vizavi de originea mea etnica.

Tiganul tot tigan ramane

Tiganul tot tigan ramane. Normal, nu poate deveni altul din punct de vedere etnic. El poate avea insa diferite cetatenii, indiferent care ar fi aceasta. Tiganul din Romania nu poate fi scos din contextul general in care traieste. Pot insa sa spun ca Romania si romanii au tiganii pe care ii merita, asa cum Spania are tiganii pe care ii merita. Spunea cineva foarte bine: de tiganii din alte tari (Italia, Germania, Franta etc.) sunt altcumva decat cei din Romania. Romania este profund bolnava, dupa cum si tiganii din Romania sunt la fel.

Romania are tiganii pe care ii merita

Romania are tiganii pe care ii merita dupa cum are politicienii pe care ii merita.

A sosit azi pe e-mail-ul meu un mesaj care ma intreba daca nu cumva incerc sa ies in fata deoarece elitele din etnia mea nu-mi permit. N-am incercat sa ies in fata. Nu stiu daca imi doresc sa ies in fata. N-am incercat si n-am dorit sa ma inrolez in nici un fel de miscare politica sau etnica. Am incercat sa-mi vad de treaba. Am incercat sa fac ceva care sa insemne un cat de mic aport la civilizatia umana, sa incerc sa nu traiesc degeaba pe acest pamant.

Poate ca ar fi timpul sa incerc sa ajut pe semenii mei. Dar chiar nu stiu daca in vremurile astea tulburi are cineva nevoie de ajutorul meu, caci nu-mi place sa ajut pe cineva impotriva vointei lui.

Am mai spus ca ceea ce m-a determinat sa postez o opinie, nestiind ca va naste atatea discutii, a fost valul de rasism si intoleranta pe are l-am observat in materialele postate pe Internet.

Romania, un amestec teribil de toleranta si rasism

Romania este un amestec teribil de toleranta si rasism. Aici, la portile Orientului, intalnesti sublimul si ridicolul. La noi, dupa cum zicea cineva, nimic nu e clar, totul este in tonuri multiple de alb si gri-cenusiu. La noi nimic nu e simplu. Amestecul acesta ingeresc si dracesc este terbil. La noi sunt personalitati religioase respectate care s-au dovedit a fi mari delatori, la noi sunt cersetori cu talente geniale. Romania e teribil de pitoreasca si de groteasca. Iar oamenii sunt la fel. La noi pana si tigani sunt mai tigani decat aievea, in alte tari, nu?

Poporul asta, care in mod cert nu e produsul unei singure rase (caci am o sora casatorita cu un roman, un unchi casatorit cu o unguroaica, o cumnata care convietuieste cu un italian) este grozav de inconstant.

In ciuda opiniei multora dintre cei care au postat aici, puritatea romaneasca este mai mult decat relativa. Asa cum puritatea poporului german, francez, italian etc. este relativa. In decursul istoriei, pe teritoriile statelor nationale actuale au existat mari schimburi si transferuri de populatie, au exista navaliri, migrari, exoduri, migratii si exilari. Lumea s-a amestecat si diferentele rasiale s-au aplatizat foarte mult in comparatie cu inceputurile umanitatii. Nu e nimic rau in asta. Cei care propavaduiesc puritatea rasei din care se trag ascund mari complexe. Hitler propavaduia puritatea rasei ariene, desi se pare ca el insusi nu era chiar arian, ci dimpotriva, se pare ca ar fi avut sange evreiesc.

Societatea romeasca este profund rasista

Romania a trecut succesiv prin valuri succesive de rasism si xenofobie, in principal impotriva evreilor si a tiganilor. Societatea romeasca este profund rasista. Chiar si cele mai tolerante opinii postate sunt, in linii mari rasiste. O forma de rasism este impotrivirea la disjunctia rrom - tigan. Chiar daca opinia mea nu este calificata, denumirea de rrom nu vine pentru a aplatiza diferentele rrom - roman. Tiganii isi zic rromi pentru ca aceasta este denumirea pe care si-o dau ei din vechime, dinainte de a se naste aceasta controversa relativ noua (nu are mai mult de 17 ani). Asemanarea este pur si simplu intamplatoare intre cele doua denumiri de rase.

E adevarat ca tiganii sunt rasisti

La fel de adevarat este si faptul ca tiganii sunt rasisti. Daca intr-o mica masura inteleg rasismul romanilor, tot la fel inteleg si rasismul tiganilor - e o forma de opunere la rasismul invers. Tiganii au fost atat de oprimati, incat au ajuns multi dinre ei sa urasca pe romani. Dispretului romanilor le este astfel opus propriului dispret. Caci nu cred ca exista popor mai "bascalios" decat romanii.

Ok. Este adevarat, tiganii nu-si trimit copiii la scoala, ciordesc, jefuiesc, sunt lipsiti de igiena, murdari, nomazi, traiesc ca in evul mediu si nu le place munca.

Totul este relativ. Sunt destui asa. Am vazut insa tigani care muncesc fizic 10-12 ore pe zi fara cracnire. In Targu Carbunesti traieste o comunitate relativ numeroasa de tigani. Dintre oamenii acestia "eeducati si necivilizati" s-au format niste echipe de muncitori necalificati care sapa santuri pentru magistrale de gaze, de apa etc... Este o munca extrem de dura si de grea. Foarte prost platita.

I-am vazut si acum doi ani la munca in Tg. Jiu, peste cateva luni sapau santuri in Ticleni, mai tarziu in Rovinari. Nici un roman nu rezista in echipa lor pentru ca nu putea munci cat baietasii aceia de 16-22 de ani. Avem tiganii pe care ii meritam pentru ca in Romania legea nu se aplica sau se aplica prost. A incalcat cineva legea: la inchisoare.

Infractiunile in Romania sunt de mai multe feluri

Domnilor, infractiunile in Romania sunt de mai multe feluri:

-cele facute de gulerele albe (se stiu suficiente exemple de devalizare a bancilor, uzinelor, fabricilor etc.);

-infractiuni facute de grupari de infractori (deopotriva romani si tigani sau chiar mixuri de rase, caci infractiunea nu are nationalitate);

-infractiuni facute de oameni in mod individual: Fane Spoitoru, fratii Camataru etc.;

Nu exista in schimb infractiuni savarsite de romani. Romanii nu fura, nu ucid, nu jefuiesc. Acesta este apanajul tiganilor.

Lipsa de igiena este numai apanajul tiganilor. Sa fim seriosi.

Lipsa de educatie este specifica tiganilor-romanii sunt educati si civilizati. Mai sa fie?

Citesc mai jos ca tiganii au devalizat Bancorexul.... Mai sa fie...

Haideti cu totii sa ne uitam in propria ograda. Peste tot sunt probleme.

Nimic nu se poate face peste noapte si fara efort. Vrem sa rezolvam problema, sa incercam sa facem ceea ce au facut altii, americanii de exemplu. Discriminare pozitiva/ Locuri mai multe in armata, politie, scoli si facultati pentru tigani. Programe de educatie atent monitorizate (stiu profitori tigani in intelegere cu profitori romani care au deturnat banii pentru astfel de programe).

Cu toti ne dam cu presupusul asupra ceea ce ar trebui de facut. Dar clasa noastra politica ce face cu privire la aceasta problema? Deturneaza fonduri europene. Infractiunea, coruptia si criminalitatea este transnationala, transetnica si transpartinica.

Din pacate este nevoie de timp, de bani si de eforturi. Diferente exista din toate timpurile.

Sunt multe de spus, multe de facut. Poate ca Uniunea Europeana ne va impinge pe mai departe spre inainte si nu ne va lasa sa ne inpotmolim prea tare. Este singura noastra sansa.

Multumesc tutror romanilor care au incercat sa inteleaga demersul meu si care au dovedit macar un dram de intelegere,

O seara buna tuturor romanilor, maghiarilor, lipovenilor, italienilor, germanilor, tiganilor... si ce rase or mai fi pe gogoloiul asta.

Gheorghe

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...