Romania de care mi-e scarba

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 12:20
10275 citiri
Romania de care mi-e scarba
Foto: Daylife

Cati din Romania stiu cine e Constantin Popovici? Foarte putini si e normal. Acest om care s-a clasat in primii 10 la un campionat mondial de natatie nu este deloc mediatizat.

Nimanui nu-i pasa de soarta unui baiat care practica la cel mai inalt nivel un sport precum sariturile in apa, o disciplina pe cat de spectaculoasa, pe atat de nepopulara in tara noastra.

Daca nu dai cu piciorul intr-o minge pe sute si chiar milioane de euro, nu prezinti interes pentru nimeni in Romania, nici macar pentru presa asa-zis sportiva, de fapt fotbalistica.

Un cotidian central a dezvaluit zilele trecute modul in care acest baiat se pregateste pentru competitii. Pentru ca in Romania nu exista niciun bazin omologat de sarituri in apa, este obligat sa se antreneze sarind pe bureti. Apa o vede de abia la competitiile internationale.

"Noi facem, pe bureti, un singur salt, iar in concurs, ati vazut, facem trei salturi si jumatate. Va dati seama ce diferenta e. Practic, noi nu facem decat sa ne mentinem forma fizica, pentru ca la concurs conteaza foarte mult orientarea in spatiu si daca noi nu sarim in apa, avem probleme", a explicat Popovici pentru Gandul.

Acum, ca este printre primii in lume, nu se asteapta la nicio recompensa, singurul sau vis fiind o banala vacanta la mare. E angajat la clubul Steaua, pentru ca parintii nu au bani sa-l tina sa faca doar sport. Nu isi permite nici macar o pereche de slipi care sa reziste la mai multe sarituri in apa.

O coasa peste ochii electoratului

In tot acest timp, Ministerul Tineretului si Sportului a aruncat bani pe concerte si alte asemenea. Intai doamna Ridzi si apoi noua sefa de la MTS, Sorina Placinta, nu au ridicat un deget pentru promovarea campionilor nostri, din toate sporturile.

Noul ministru a invatat lectia de la predecesoarea sa. De cand a venit la minister, pe doamna Placinta am vazut-o deja la televizor, plimbandu-se cu salupa la Ziua Canotajelor, intr-un evident exercitiu de imagine.

Nu a deschis insa gura despre lipsa unei piste pentru campioanele noastre olimpice la acest sport extrem de solicitant, care se chinuie sa se antreneze pe lacul Snagov printre barcile cu motor ale fitosilor care si-au ridicat vile in zona.

Realitatea sportului romanesc care nu se cheama "fotbal" nu intereseaza pe nimeni. Daca nu practica sportul "rege" si deci nu e sorbit din ochi de electorat la orice ora din zi si din noapte, un sportiv nu are cum sa determine vreun politician sa-i acorde atentie si chiar sa aloce niste fonduri cat de mici pentru un bazin, un teren, niste echipamente.

Premierul Emil Boc se poate rupe de problemele stringente ale tarii aflate in criza doar cat sa coseasca de doua ori intr-o luna in fata camerelor de luat vederi, in pregatirea campaniei electorale a mentorului sau de la Cotroceni.

La fel, s-a putut desprinde din sedintele de Guvern ca sa mearga in cantonamentul echipei nationale de fotbal si sa le ureze "tricolorilor" succes.

Ce mai conteaza ca actuala cursa pentru calificarea la CM 2010 e pierduta deja, exercitiul de imagine a fost facut. Daca alegea un sportiv cu ceva performante sau care se pregatea pentru o competitie importanta, s-ar fi justificat interventia sa. Insa nu a vrut decat sa bifeze inca un target electoral cu potential enorm - microbistii - si asta a reusit. Atat si nimic mai mult, care intr-adevar ar fi fost de folos sportului romanesc.

Pe aceleasi model, alti demnitari se afiseaza la diverse evenimente sportive, cu unicul scop de a iesi ei in evidenta, fara sa aduca vreun beneficiu respectivilor sportivi.

Elena Udrea isi plateste mediatizarea ca sa vada tot poporul cum se fataie ea in echipament de pilot de raliu. La fel si Victor Ponta, alt ministru din alt partid, dar cu aceeasi mentalitate, se da cu masinuta si se asigura si el ca apare la TV. Nu pentru ca le-ar pasa la vreunul de soarta pilotilor de raliu, ci pentru ca stiu ca e spectaculos sa se afiseze langa respectivii bolizi.

Cui folosesc toate astea? Omului politic in campanie, televiziunilor in lupta pentru rating si cam atat. Sportivii se lupta in continuare sa faca performanta in ciuda tuturor vicisitudinilor, in conditii incredibil de imaginat pentru o tara care se doreste civilizata.

Asta e Romania de care mi-e scarba

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Constantin Popovici sarituri, #Constantin Popovici mondiale, #Udrea raliu, #Boc coasa , #stiri politice