Romania in concediu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 23:50
4266 citiri
Romania in concediu
Foto: Photobucket

(Sau cum se manifesta reflexul Pavlovian la romani)

Criza a disparut, grija zilei de maine nu mai exista, ratele la banca au fost suspendate, romanul cu mic cu mare si-a luat concediu si asista cu ochii cascati la spectacolul campaniei electorale. Sa fim, totusi, ingaduitori.

Pana la urma, un astfel de show nu mai pupam decat peste cinci ani. Am crezut ca circul care a existat in ultimii ani reprezinta o eterna campanie electorala. Impartirea fragila a voturilor intre cele trei partide politice, aliantele, coalitiile si eternele conflicte politice care le-au urmat ne-au facut sa credem (cat de mult am gresit ..., ne dam seama abia acum!) ca nu putem asista la un circ mai mare. Ei bine, e timpul sa ne recunoastem invinsi si de aceasta data. Realitatea ne-a dat inca o palma.

Show-ul oferit de politicieni in ultimele zile ne demonstreaza ca abia aceasta este adevarata campanie electorala. La romani ... Cei care i-am acuzat pe politicieni ca timp de aproape cinci ani de zile s-au aflat intr-o permanenta campanie electorala ar trebui sa ne prezentam scuzele noastre. In sfarsit, politicienii ne-au aratat ce inseamna sa faci campanie electorala destoinic, planificata, cu hotarare, fara sa te incurci in politeturi inutile.

Primul pas - concentrarea unor mase impresionante de sustinatori, de la ultimul catun pana la cel mai mare oras al unui judet, a fiecarui om legat intr-un fel sau altul de structurile si tentaculele partidului. Fie el minor sau major, muncitor sau somer, analfabet sau absolvent al unei scoli profesionale, alcoolic sau tigan, liber profesionist sau centurista, cu totii au fost chemati la arme.

Si, dupa cum am vazut, aproape nimeni nu a indraznit sa nu sara in ajutorul partidului, caci: "cine nu este cu noi, este impotriva noastra"! Aplauze peste aplauze se aud de peste tot, urmand acestor vorbe cat se poate de natural, precum domnia majoritatii in cea mai democratica si libera societate. Pana si cei mai fini si mai de seama reprezentanti ai partidului aplauda cu foc si pasiune clasicul slogan.

Pasul doi - instructia maselor si transmiterea mesajului electoral. Cand apare omul nostru, cand intra in scena providenta insasi, nu fiti lenesi si strigati cu totii cat va tin bojocii "Traiasca presedintele nostru!". Cine a spus ca reflexul lui Pavlov e valabil doar la caini? Participarea la manifestatie, aplaudat, cantat si strigat, recompensa pentru buna purtare - o sacosa cu de-ale gurii.

Timp de o luna de zile, pana pe 6 decembrie, in Romania nu vor mai exista decat doua griji. Grija de a da in dar si grija de a primi. Pe de o parte vor fi cei ce vor oferi mancarea, de cealalta parte vor fi cei care o vor astepta cu gura deschisa, dupa ce, in prealabil, au latrat la spectacolul organizat si regizat de stapan. Diferenta dintre cainii si subiectii discutiei noastre este ca cel mai bun prieten al omului recunoaste un singur stapan, in timp ce manifestantii nostri saruta mana tuturor celor care le intind o bucata de paine.

Trecem peste aceasta delicata deosebire intre cele doua specii. Odata starnit, insa, reflexul lui Pavlov se trezeste la viata si devine instinct. Atat timp cat exista mitinguri electorale, toti cei implicati in organizarea si sustinerea lor nu vor mai avea alta ocupatie. Este nevoie ca cineva sa aiba grija in permanenta ca la aceste show-uri multimea de oameni sa se intinda cat vezi cu ochii. Un mecanism intreg de partid intra in actiune.

Filiale, organizatii de judet, de oras, de sate se pun in miscare si lucreaza zi si noapte doar in slujba acestui scop. Nu exista nimic mai important in aceasta perioada decat implinirea normei de partid. Toate resursele, toti membrii, toate rudele, vecinii, angajati sau simpli colegi cu acestia, intreaga suflare romaneasca exista acum doar pentru a mobiliza electoratul partidului.

Cu o economie muribunda, aflata in prezent in coma, cu o clasa politica dezbinata total, urmarindu-si doar propriul interes, cu un presedinte al tarii aflat in cea mai agresiva campanie electorala, care tine sa demonstreze ca este mai bun, mai drept si mai adevarat decat o majoritate parlamentara, Romania isi traieste intr-un delir total ultimele clipe inainte de haosul economic.

Odata cu alegerea presedintelui, apoi cu instalarea premierului, dupa 6 decembrie, si formarea noului Guvern, romanii vor afla, dupa sarbatorile de iarna, in ce stare se afla cu adevarat. Atunci insa reflexul Pavlovian se va fi intrerupt. Desi ei vor continua sa saliveze in aceleasi piete unde acum aplauda la miting, atunci nu va mai fi nimeni acolo care sa le dea de mancare.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#reflex Pavolv romani, #strategii campanie electorala, #promisiuni campanie electorala , #stiri politice