Romania, o adolescenta in criza de identitate

Duminica, 29 Martie 2009, ora 18:32
3692 citiri
Romania, o adolescenta in criza de identitate
Foto: Europa fm

Adolescentii in criza de identitate iau deciziile prin doua mecanisme. Fie imita fara discernamant modele pe care le considera avantajoase sau interesante, chiar daca nu li se potrivesc sau sunt chiar nocive, fie resping orice model si incearca sa redescopere ei mersul pe jos, sfarsind, in imensa majoritate a cazurilor, cu capul in zid.

Romania postcomunista, la cei 20 de ani de ani ai sai, se comporta cam la fel, iar efectele acestei adolescente intarziate, daca nu chiar retardate, nu sunt cu nimic mai bune. Numai in ultima vreme, exemplele de ambele feluri au curs.

Copy- paste fara discernamant sau pervers

Proiectul noului Cod Penal este o mostra elocventa pentru ceea ce inseamna copierea cu halca de prin alte legislatii, fara niciun fel de discernamant. De exemplu, proiectul prevede dezincriminarea incestului consensual intre adulti, pentru ca, nu-i asa, exista state europene care au dezincriminat aceasta fapta.

Exista insa si numeroase, chiar mai numeroase, tari europene care o pedepsesc in continuare. Pus deci sa aleaga intre doua modele, ministrul Justitiei a inclinat exact pentru cel contraindicat Romaniei, tara in care numarul fetelor trecute de majorat care traiesc si fac copii cu tatal, fratele sau unchiul este ingrijorator de mare.

Cat despre partea cu consensualitatea, e greu de dovedit contrariul daca fata nu vorbeste, poate de teama, poate de rusine in virtutea unei educatii rurale precare.

Acelasi proiect injumatateste pedepsele si termenele de prescriptie pentru coruptie, si chiar dezincrimineaza unele fapte de acest tip, invocand acelasi model european. Vorbim tot de un copy paste total nepotrivit intr-o tara macinata de coruptie endemica si aflata sub monitorizare pe Justitie inclusiv in aceasta cauza.

Explicatia e insa mai perversa decat in cazul precedent. Modelul este invocat pentru a arunca praf in ochii electoratului si ai oficialilor de la Bruxelles, care doar, doar n-or observa cine sunt beneficiarii noilor reglementari, adica fosti demnitari acuzati de fapte grave de coruptie care se vor prescrie in curand pentru ca procurorii au fost impiedicati procedural sa actioneze.

Avem si categoria unui fals copy-paste. Asa s-a intamplat in celebrul razboi al branzei, cand autoritatile au invocat reglementari inexistente in directivele europene pentru a justifica un exces de zel stupid si contraproductiv.

Comparatii refuzate

In extrema cealalta, multe decizii au fost luate fara a tine catusi de putin seama de exemple externe, de parca alte tari nu ar fi trecut prin aceleasi dileme. De exemplu, in mult discutatul caz al cumulului pensie + salariu de stat, ar fi fost foarte util, in locul napustirii pe o solutie originala si proasta, un studiu al solutiilor europene, cu avatajele si dezavantajele lor.

Mai exista si situatia modelelor europene care in procesul adoptarii sunt insa atat de ciuntite si pervertite incat devin o inepta solutie originala, care infirma tocmai principiul de baza al modelului initial. Asa a fost votul uninominal, care la noi a ajuns o aberatie ce a favorizat, de fapt, o frauda electorala legala.

Regulile maturitatii

Cand vom creste mari si vom fi depasit adolescenta intarziata, cu crizele ei de identitate, vom afla probabil cum trebuie sa actionam in fata modelelor si cum sa ne raportam, ca maturii, la modele straine.

Adica autoritatile noastre vor intelege ca arareori Romaniei i se va intampla ceva cu totul nemaivazut. In general, problemele societatilor sunt asemanatoare. Apoi vor intelege ca inainte a lua o decizie ar trebui sa se uite bine in jur sa vada cum au procedat altii in situatii identice sau macar asemanatoare.

Vor analiza modelele, poate similare, poate contrare, le vor diseca, cu avantaje si dezavantaje, le vor suprapune conturului problemei noastre, cu datele ei concrete, si vor vedea care si in ce masura se potriveste. Vor alege apoi modelul preferabil si il vor ajusta, dar nu intr-atat incat sa il transforme in cu totul altceva, mutilandu-i tocmai principiul de baza.

Se numeste ca ar proceda intelept si, cum spuneam, ca Romania a depasit faza unei adolescente tarzii si indecise. Cand? Ma tem ca nu foarte curand.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania criza identitate, #Romania copiere modele , #stiri politice