Romania si Ungaria vor crea un mecanism de consultari pe problema rromilor

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 17:40
1246 citiri
Romania si Ungaria vor crea un mecanism de consultari pe problema rromilor
Foto: Arhiva

Romania si Ungaria au decis crearea unui mecanism bilateral de consultari pentru realizarea unor schimburi de experienta si de bune practici in ceea ce priveste incluziunea sociala a populatiei roma, in cadrul consultarilor avute luni la Budapesta de secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a avut luni consultari cu oficiali din Ungaria pe problematica afacerilor europene, a relatiilor bilaterale, a incluziunii sociale si a minoritatilor nationale, se arata intr-un comunicat al MAE remis Ziare.com.

Discutand despre problema rromilor oficialii romani si ungari au agreat necesitatea unei abordari comune la nivel european in acest domeniu si importanta elaborarii unei strategii europene privind incluziunea sociala a acestora.

Asfel ca s-a decis crearea unui mecanism bilateral de consultari pentru realizarea unor schimburi de experienta si de bune practici in ceea ce priveste incluziunea sociala a populatiei rroma.

De asemenea, cele doua parti au subliniat necesitatea crearii unui grup de lucru pentru sprijinirea presedintiei ungare a UE in acest domeniu, cu cooptarea altor state membre interesate.

In cadrul discutiilor purtate cu Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat responsabil cu comunitatile maghiare din afara granitelor Ungariei, secretarul de stat Bogdan Aurescu, in calitate de copresedinte al partii romane al Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor, a aratat interesul partii romane pentru continuarea dialogului in cadrul Comitetului. Oficialul roman a solicitat autoritatilor ungare nominalizarea unui copresedinte al partii ungare, astfel incat pana la sfarsitul anului sa se poata intruni Comitetul in plen, mentioneaza Ministerul de Externe.

S-a discutat despre problemele minoritatii romane din Ungaria

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat, totodata, cele mai importante probleme cu care se confrunta minoritatea romaneasca din Ungaria: fenomenul etno-business-ului, mai ales in contextul alegerilor din 3 octombrie 2010 pentru autoguvernarile minoritatilor nationale, situatia finantarii mass-media in limba romana, situatia educatiei in limba romana, problema reprezentarii parlamentare si necesitatea restaurarii lacaselor de cult ale Episcopiei Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria.

Ungaria ne sustine la aderarea in spatiul Schengen

Pe de alta parte, partea ungara a reiterat sprijinul pentru obiectivul Romaniei de a adera la spatiul Schengen in martie 2011, fara niciun fel de alte conditionari, iar partea romana a aratat ca toate pregatirile necesare sunt realizate in termen, Bucurestiul fiind decis sa indeplineasca toate criteriile necesare pentru ca acest obiectiv sa se realizeze la data preconizata.

Consultarile de la Budapesta s-au desfasurat in cadrul Parteneriatului strategic romano-ungar, instituit in 2002 si in contextul detinerii de catre Ungaria a presedintiei Consiliului Uniunii Europene in primul semestru al anului 2011.

Partea romana a asigurat partea ungara de tot sprijinul necesar pentru realizarea principalelor obiective ale presedintiei ungare a Consiliului UE.

In cadrul discutiilor cu oficiali ai MAE ungar a fost realizat si un schimb de opinii referitor la politica de securitate, in special in ceea ce priveste agenda summit-ului NATO de la Lisabona.

Ambele parti au evidentiat necesitatea adaptarii Aliantei la noile riscuri si amenintari, subliniind elementele principale ce ar trebui incluse in Noul Concept Strategic. De asemenea, oficialii au sustinut importanta unei decizii politice la Lisabona privind crearea unui sistem antiracheta al NATO.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#consultari rromi Romania Ungaria, #Romania Ungaria sustine Schengen , #stiri politice