Romania trage UE in criza

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 09:05
14096 citiri
Romania trage UE in criza

Romania reuseste performanta de a transfera criza politica interna la Bruxelles intr-un moment extrem de delicat - constituirea noii Comisii Europene. Ar trebui sa intelegem insa ca vom plati un pret pe masura, iar pentru situatia aceasta vina este impartita.

Trei tari au avut candidatii respinsi in procedurile din cadrul PE - doua au avansat noi candidati viabili, in timp ce Romania nu reuseste o solutie acceptabila, chiar daca Ursula von der Leyen transmite mesaje care arata pierderea rabdarii.

Din start trebuie spus ca adaugam o criza unei situatii oricum foarte fragila. Sa nu uitam ca dna von der Leyen a fost o solutie de compromis dincolo de cei doi spitzenkandidat-i, scoasa oarecum din joben, cu o anvergura politica pusa din start sub semnul intrebarii chiar in Germania. Desemnarea pe care a primit-o in PE a fost la scor foarte strans, la doar 8 voturi.

Au urmat multe acuzatii in privinta modului in care a conceput Comisia, de la structura prea stufoasa si numele pe alocuri ilare ale portofoliilor pana la concesiile facute in privinta unor comisari controversati, unii respinsi dupa audieri sau chiar inainte de ele.

Acestei situatii delicate i se adauga acum criza romaneasca si incapacitatea de a avea un comisar roman in echipa. Chestiunea e foarte complicata pe mai multe planuri.

Pe de-o parte, e greu sa accepti un comisar propus de un guvern demis, cu atat mai mult cu cat el vine dintr-o familie politica infranta la europarlamentare in tara respectiva. Ar fi un candidat dublu delegitimat.

Este adevarat ca lupta pe culoarea politica a comisarului roman e dura. Socialistii au pus mana pe prima nominalizare, prin dna Plumb, si nu vor sa-i dea acum drumul. O solutie de compromis ar fi fost Corina Cretu, tot socialista, dar nu de la PSD, insa dna Dancila nu a avut inteligenta politica sa o acceseze, desi i-ar fi folosit inclusiv in ecuatia complicata cu Victor Ponta.

Votul popular din Romania ar justifica pe deplin un comisar din zona PPE, dar el nu poate fi propus decat de viitorul gvern. Teoretic, s-ar putea intampla marti, dar numai daca luni va exista cvorum pentru votarea GZuvernului Orban. Daca nu va fi cvorum si validarea se va amana pentru saptamana de dupa turul I, ce va face dna von der Leyen?

Nu prea stie nimeni si sursele pe care le-am consultat mi-au dat raspunsuri diferite, pentru ca si situatia este fara precedent.

In primul rand, exista riscul de pierdere a portofoliului actual, care nu e nemaipomenit, insa oricand se poate cu mult mai rau. Adica poate alipi Transporturile la Energie - unde si erau pana in 2014, cand portofoliul Transporturilor a fost creat tot intr-o situatie de criza -, si inventa un multilingvism sau mai stiu eu ce alta pozitie de ascutit creioane.

Dupa care dna von der Leyen fie poate astepta, fie poate accepta in extremis ultima propunere a Guvernului Dancila, fie, cel mai putin probabil, merge cu comisia incompleta mai departe, urmand sa adauge comisarul roman mai tarziu, desi Tratatul nu prea permite asa ceva. Sunt variantele care mi-au fost invocate de sursele cu care am vorbit. Si toate sunt foarte proaste pentru Romania.

In ceea ce priveste noua propunere a Romaniei, este o intrebare daca ea trebuie sa fie femeie, dupa cum dna von der Leyen a cerut din nou in ultima scrisoare cate dna Dancila, sau poate sa fie barbat, avand in vedere ca deja Franta a distrus echilibrul de gen, trimitand un barbat in loc de o femeie.

Da, echilibrul s-a dus, dar asta nu inseamna ca dezechilibrul trebuie adancit. Cu cat el va fi mai mare, cu atat mai mare este riscul ca intreaga Comisie sa pice la vot. Cum spuneam, dna von der Leyen a avut un avantaj de doar 8 voturi si orice schimbare a angajamentelor facute atunci o pot costa.

Cu cat timpul a trecut, cu atat marja de negociere a Romaniei s-a micsorat si acum nu mai e loc de intors.

Sigur ca vina principala e a dnei Dancila, care nu a negociat nimic in mod real, a ascultat doar ce i-a cerut partidul si a sfidat solicitarile presedintei CE. Incercarea de acum cu dl Negrescu este inca o sfidare si in privinta cotei de gen, si pentru ca e facuta fara procedura.

Pana la urma, dl Negrescu a fost ministru pe lista aleasa om cu om de Liviu Dragnea si a candidat la europarlamentare pe lista facuta om cu om de Liviu Dragnea. Si indiferent ce povesti sunt servite in tara, la Bruxelles se stie bine cine e dl Negrescu.

Dar dna Dancila ar fi trebuit indiguita de la inceput si obligata, inclusiv cu CCR, sa accepte ceea ce insasi CCR a decis: chestiunile de politica europeana sunt chestiuni de politica externa, iar in materie de politica externa presedintele decide, iar Guvernul executa.

Acum presedintele Iohannis revendica acest rol, desi e destul de tarziu. Insa in iulie, dl presedinte spunea asa: "desemnarea si raspunderea pentru obtinerea unui portofoliu corespunzator apartine in integralitate Guvernului. Asa functioneaza lucrurile la noi. Guvernul desemneaza si negociaza pozitia de comisar".

Daca incepea de pe atunci lupta pentru a-si apara pana la urma o prerogativa constitutionala, poate ca situatia era acum diferita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#comisar roman Bruxelles , #stiri politice