Romania vs. Ucraina: cand institutiile tac, fandacsia e gata!

Vineri, 06 Martie 2009, ora 12:55
3261 citiri
Romania vs. Ucraina: cand institutiile tac, fandacsia e gata!

Doi diplomati ucraineni expulzati in tacere de Romania. Inca doi, de data aceasta romani, pe "teava" la Kiev. Aceeasi tacere.

Ambasadele, si cea romana si cea ucraineana, cufundate in "silentio stampa". Ministerele de Externe, la fel.

Singurul care sparge tacerea este Ministerul Apararii de la Kiev, singura institutie care confirma expulzarea atasatilor militari ucraineni si acuza Romania de "lipsa de civilizatie" in conduita diplomatica.

La Bucuresti, inca o data tacere. Toate ghemurile incurcate pe muteste, acoperite de zgomotul unui scandal penal de spionaj si tradare, instrumentat atat juridic, cat si audio-video. Iata imaginea publica a relatiilor romano-ucrainene din ultimele trei zile.

Mai multe intrebari decat raspunsuri, si singura certitudine este, ca intr-o reeditare socratica, lipsa oricarei certitudini. Ceea ce in politica romaneasca este o obisnuinta, dar pe harta complicata a relatiilor internationale devine un eveniment.

De ce au fost expulzati atasatii militari ai Ucrainei? De ce nu a anuntat nimeni declararea lor persona non-grata pe teritoriul romanesc? Faptul ca nimeni nu poate raspunde la aceste intrebari elementare nu reprezinta doar o frustrare mediatica, ci si o greseala grava de comunicare publica a Bucurestiului.

Uzantele diplomatice spun, intr-adevar, ca o astfel de operatiune este discreta, dar numai pana la un punct. Statul care se considera vatamat nu are obligatia sa-si explice public decizia, dar de anuntat trebuie sa o anunte.

Datoreaza acest lucru atat propriei populatii, cea care vede la televizor reality-show-uri cu spioni, dar si oamenilor din tara vecina, cu atat mai mult cu cat Romania s-a angajat sa sprijine drumul sau catre NATO.

De obicei, acolo unde nu primesc certitudini, oamenii tind sa-si faureasca scenarii, in functie de gradul de incredere in teoriile conspiratiei pe care il poseda fiecare. Intr-o controversa atat de delicata, plasmuirile fantastice nu folosesc nimanui.

Iar atunci cand vine vorba de o contra-expulzare a atasatilor romani de la Kiev lucrurile se complica si mai mult. In principiu, un gest de raspuns acceptat in diplomatie, o asemenea decizie a Ucrainei, neconfirmata pana acum oficial, nu face decat sa contribuie la misterul povestii.

Exista doua variante de proiectie a viitorului pe termen scurt in aceasta problema. Prima ar fi ca tot scandalul sa se ingroape o data cu plecarea fortata a atasatilor nostri de la Kiev, in cazul in care ambele tari se vor simti "chit" la incordarea muschilor. A doua varianta este ca ping-pong-ul sa continue, iar tensiunea sa escaladeze.

Sa spui, in acest moment, care varianta este mai probabila, este imposibil. Pentru ca, in lipsa oricaror informatii sau explicatii oficiale, orice constructie logica se leagana periculos pe nisipuri miscatoare.

Si nimeni nu stie cui foloseste asta, dar cu siguranta nu publicului care este reprezentat, cu reciprocitate, de diplomatii din ambele tari. Nu ne mai ramane decat sa ne consolam cu Caragiale: "Omul, bunioara, de par egzamplu, dintr-un nu-stiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intra la o idee; a intrat la o idee? Fandacsia gata; ei! si dupa aia, din fandacsie cade in ipohondrie. Pe urma, fireste, si nimica misca." Pacat ca nu s-a gandit nimeni sa-l traduca si in ucraineana.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ucraina scandal spionaj, #romani expulzati Ucraina, #spionul Floricel , #stiri politice