Romanii, mai maturi decat politicienii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 11:56
4066 citiri
Romanii, mai maturi decat politicienii

Ce e un pesimist? Un optimist bine informat. Parca nicio vorba nu se potriveste mai bine romanilor, daca ne uitam la rezultatele eurobarometrului din toamna anului trecut.

Potrivit acestuia, romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni, dar, de aceasta data cel putin, nu din cauza vreunui sindrom mioritic, ci pentru ca inteleg mai bine decat guvernantii care sunt marile probleme ale Romaniei si, mai ales, care ar trebui sa fie solutiile.

Astfel, 88% dintre romani considera ca economia merge mai prost decat cea din Uniunea Europeana. In trei luni procentul a crescut cu 7 puncte. Ca solutii de iesire din criza, 53% socotesc ca solutia ar fi sustinerea mediului privat, 22% - investitiile in infrastructura, 29% - investitiile in educatie. Doar 18% invoca sustinerea somerilor, iar 19% a saracilor.

Ce arata aceste cifre? Arata ca avem un electorat cu mult mai de dreapta decat au curajul sa fie partidele pretinse de dreapta, PD-L si PNL. In timp ce ele mor de grija bugetarilor si a asistatilor social, care desigur trebuie sprijiniti, dar nu cu pretul sufocarii economiei, cei mai multi romani par sa fi inteles foarte bine care sunt singurele solutii pentru iesirea din criza.

Ce demonstreaza acest lucru? Nu suntem o tara de geniali doctori in economie. Ceea ce invoca subiectii eurobarometrului reprezinta doar masuri logice, de bun simt, nimic mai mult. Logica si bunul simt nu sunt insa punctele tari ale politicienilor romani. Si nici inteligenta as zice, cel putin cea politica.

Iata ca partidul care ar avea curajul sa sustina si sa faca ceea trebuie, adica sa promoveze un program autentic de dreapta, chiar daca el pare nepopular, ar avea un succes electoral mai mare decat cel pe care l-a avut prin promisiuni populiste.

De exemplu, sustin de multa vreme ca PD-L si Traian Basescu ar fi avut de castigat electoral in 2008 daca refuza legea aberanta si inaplicabila a majorarii lefurilor profesorilor si au pierdut procente importante din cauza acestei atitudini populiste si ipocrite.

Si cand poporul este mai inteligent si mai logic decat guvernantii sai, de ce sa ne miram ca increderea in institutiile statului este in picaj?

In guvern aveau incredere in noiembrie doar 22% dintre romani (care o fi procentul in acest moment?), iar in partidele politice 11%. Adica 9 din 10 romani nu au incredere in cei care le conduc destinele, indiferent din ce partid fac acestia parte. E un procent dramatic. Romanii mai au incredere (peste 50%) doar in institutiile europene.

Dar eurobarometrul nu da o lectie usturatoare doar politicienilor, ci si presei, mai precis celui mai penetrant segment al ei. Increderea romanilor in televiziuni a inregistrat cea mai mare prabusire, de la 70% in iunie 2009, la 61% in noiembrie 2009.

Ce s-a intamplat intre aceste doua momente? O campanie electorala salbatica in care televizunile, mai ales cele de stiri, au strivit orice urma de deontologie si bun simt. Realizatorii sondajului cred acelasi lucru: "polarizarea excesiva a discursului si implicarea marilor trusturi de presa in campania prezidentiala par sa fi dus la pierderea de capital de incredere pentru aceste canale mediatice".

Este drept, prin aceasta scadere romanii se apropie de media europeana a increderii in televiziuni, undeva pe la 49%. Este un semn al desteptarii ce ar trebui sa puna pe ganduri trusturile, care se lauda cu punctele lor de audienta. Sigur, ele le aduc banii, insa nu stiu daca este o mare victorie faptul ca din ce in ce mai multi oameni se uita la stiri si dezbateri nu cu seriozitate, pentru a se informa, ci doar pentru a se distra.

Daca tragem linie si adunam, rezultatele sunt mai degraba optimiste. Vedem ca poporul s-a maturizat cu mult mai repede decat cei care il conduc si decat cei care pretind ca il informeaza.

Oamenii par sa devina din ce in ce mai greu de pacalit cu populisme si manipulari grosolane, par sa inteleaga din ce in ce mai mult regulile si motoarele economiei de piata. Daca trendul se va mentine, pana la urma poporul va deveni motorul modernizarii Romaniei si tot el va forta maturizarea si modernizarea clasei politice si a presei.

Partidul care va intelege mai repede acest lucru are sanse sa ia o optiune serioasa pentru putere in urmatorii ani. Deocamdata insa, nu arata, cu adevarat, aceasta intelegere decat doi politicieni. Coincidenta sau nu, ei fac parte din institutia in care romanii au cea mai mare incredere (61%), si anume Parlamentul European.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#eurobarometru pesimism romani, #romani modernizare eurobarometru, #romani incredere institutii , #stiri politice
Comentarii
Poza Anti-Virus
Anti-Virus
rank 1
Romania nu are decat o solutie: Fara Basescu! Fara PDL!
Poza Vaidenoi
Vaidenoi
rank 2
Maturtatea romanilor este data de "maturitatea sistemului de invatamant superior", care in ultimii 20 de ani a picat examenul de maturitate!