Romanii nu cred in corectitudinea alegerilor - studiu

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 18:47
1179 citiri
Romanii nu cred in corectitudinea alegerilor - studiu
Foto: Arhiva

Numai 27% dintre romani cred ca alegerile sunt corecte si libere, iar sub 20% considera ca sistemul juridic ii protejeaza de abuzul statului, in timp ce sustinerea economiei de piata se situeaza printre ultimele locuri intre 30 de tari, potrivit BERD.

Romanii sunt de parere ca anumite caracteristici democratice de baza nu exista in tara lor, se arata intr-un studiu realizat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Astfel, numai 27% din respondenti au incredere ca alegerile sunt libere si corecte, iar 23% considera ca tara este guvernata de lege si ordine.

"Mai putin de o cincime au incredere ca sistemul juridic protejeaza cetatenii de abuzul statului. Impreuna, aceste procente sunt cu 40 de puncte sub media tarilor din vestul Europei", potrivit BERD.

De asemenea, 43% dintre romani sustin fara echivoc democratia, sub nivelul inregistrat in 2006, cu ocazia unui studiu similar. Cea mai populara optiune politico-economica a romanilor este combinarea democratiei cu economia de piata.

"Sustinerea economiei de piata se situeaza printre ultimele locuri din clasament. Putin peste o treime din respondenti au declarat ca prefera o economie de piata oricarui alt sistem economic, procentajul lor scazand din 2006 cu aproape 10%", se mai spune in analiza.

Doar 7% dintre romani mai cred in Guvern si Parlament

Acelasi studiu arata ca doar 7% dintre romani au incredere in Guvern si in Parlament si sub 5% au incredere in partide.

"Increderea in institutiile publice a scazut variabil pe intregul segment. Institutiile religioase si-au pastrat cel mai inalt nivel de incredere, in ciuda unei scaderi de 20 de procente fata de 2006. Cel mai stabil procent este cel al increderii in organizatiile non-guvernametale (ONG) si in investitorii straini", potrivit BERD. Totodata, increderea respondentilor in Presedintie a scazut considerabil, la doar 14%.

"Procentul increderii populatiei in alte structuri politice a inregistrat o scadere de aproximativ doua treimi comparativ cu nivelul deja redus din 2006 - doar 7% din respondenti au incredere in Guvern si in Parlament si mai putin de 5% au incredere in partidele politice", se mai spune in analiza.

Nivelul de incredere in ceilalti depinde insa si de veniturile respondentilor, astfel ca in randul populatiei cu venituri mici si mijlocii increderea a scazut usor, dar a crescut cu 13% in randul romanilor bogati.

Studiul a fost realizat la finele anului 2010 si a luat in calcul aproape 39.000 de gospodarii din 30 de tari din zona Europei de Sud-Est, din Europa Centrala, din zona Baltica, din Asia Centrala, la care s-au adaugat Turcia si Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#romani sondaj frauda alegeri, #alegeri fraudate , #stiri politice