Romanii nu sunt pregatiti pentru votul uninominal

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 17:41
1373 citiri
Romanii nu sunt pregatiti pentru votul uninominal

Alegatorii romani recunosc ca nu sunt deloc informati in privinta schimbarilor introduse de votul uninominal, motiv pentru care analistii politici apreciaza ca formarea unei viitoare majoritati parlamentare va fi foarte dificila.

Mai mult, acestia sustin ca votul uninominal nu va reforma, pe termen scurt si mediu, clasa politica, asa cum era de asteptat, informeaza Amos News.

Astfel, directorul Institutului IMAS, Doru Petruti, sustine ca ultimele sondaje de opinie, realizate pe tema votului uninominal, au dezvaluit faptul ca cei mai multi alegatori nu stiu ce presupune noua procedura de vot.

El mentioneaza ca vina apartine tuturor partidelor politice si institutiilor ce aveau rolul de a informa cetatenii cu privire la schimbarile aduse de uninominal. "Lumea nu stie cum va vota, nu stie ce presupune sistemul de vot uninominal, pentru ca nimeni nu i-a informat. Nu a existat o campanie eficienta care sa vizeze informarea electoratului. Au existat doar cateva pliante impartite in cateva puncte din marile orase", sustine Doru Petruti.

Pe de alta parte,Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic la SNSPA, atrage atentia asupra faptului ca votul uninominal va permite multor personalitati din lumea artistica, ce nu au nicio legatura cu politica, sa acceada in Parlament, in devafoarea unor persoane pregatite din punct de vedere profesional dar fara prea mare notorietate.

Teodorescu sustine, totodata, ca aliantele post electorale, pentru formarea unei majoritati parlamentare, se vor realiza mult mai greu.

"Ma indoiesc de faptul ca votul uninominal va reforma clasa politica. Ar putea intra in Parlament multe vedete din muzica, film si sport care nu sunt pregatite pentru a face politica. Vom vedea cine va face legi si cine va conduce diverse institutii... In orice caz, votul uninominal va ingreuna stabilirea unor coalitii.

In prezent avem 350 de partide si fiecare candidat va merge singur. In unele cazuri, pentru aliante va trebui sa adunam 'unu plus unu plus unu'. Va fi infinit mai greu decat de negociat cu trei sefi de partide. Pe de alta parte, prevederile legii sunt corecte. Daca cineva se retrage se organizeaza noi alegeri, dar pateste ceva, pe parcursul campaniei, partidul nu mai poate desemna un inlocuitor, pentru ca nu mai exista liste cu rezerve", a mai spus Bogdan Teodorescu.

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#vot uninominal, #sondaj, #romani, #informare , #stiri politice