Romanii regreta comunismul si executia sotilor Ceausescu

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 15:14
7735 citiri
Romanii regreta comunismul si executia sotilor Ceausescu

La 20 de ani de cand Romania a scapat de regimul comunist 12,8% il vad pe Traian Basescu drept cel de-al treilea candidat la presedintie apropiat de valorile comunismului si de oamenii fostului regim, primul loc fiind ocupat de Corneliu Vadim Tudor (22,1%), in timp ce Mircea Geoana este pe locul secund (19,1%), arata ultimul sondaj BCS.

"Un studiu al opiniei publice executat de Marsh Copsey + Associates si Biroul de Cercetari Sociale a incercat sa masoare atitudinile romanilor la 20 de ani dupa ce spusele lui Reagan s-au implinit in mod atat de miraculos.

Insa majoritatea celor chestionati cred ca astazi lucrurile merg mai rau decat sub vechiul sistem", asa arata concluziile sondajului BCS remis miercuri Ziare.com.

Mai mult de 60% dintre respondenti spun ca politicienii sunt mai corupti azi decat erau inainte de 1989 si 58,4% cred ca ordinea publica era mai bine servita de regimul Ceausescu.

Insa cel mai surprinzator, probabil, 55,8% din cei intervievati cred ca dictatura comunista avea mai mult respect pentru omul de rand decat sistemul politic

actual.

Un procent ingrijorator, 35%, sustin ca rasturnarea fostului regim a fost in dauna tarii, iar 22% ar prefera o intoarcere la randuielile din vremea lui Ceausescu.

Aceste procentaje mari reprezinta oamenii nemultumiti de sistemul politic actual, oameni care vad o clasa politica in intregimea sa incapabila si neinteresata sa rezolve problemele cu care ei se confrunta.

Cea mai ingrijoratoare este tendinta generatiei post-comuniste, a celor cu varste intre 18 si 29 de ani, dintre care 18,5% vor o intoarcere la comunism, iar 25,6% sunt indecisi.

Sondajul BCS mai arata ca pentru multi romani evenimentele din 1989 sunt

cuprinse de mister. Din cei intervievati, 48,4% spun ca simt nevoia de a intelege ce s-a intamplat atunci. Multi, 40,9%, sustin ca toti presedintii Romaniei post-decembriste au facut prea putin pentru a dezvalui adevarul celor petrecute atunci.

In 1989 a fost o revolutie

37,7% din cei intervievati cred ca in 1989 a fost o revolutie, 24,7% cred ca a fost vorba de un complot pus la cale din interior, 20,7% cred ca a fost vorba de un complot pus la cale din exterior si 16,9% nu stiu.

Aproape jumatate dintre romani, adica 42,2%, cred ca viata lor si a familiei este mult mai grea comparata cu cea de pana in 1989. 30,7% recunosc ca acum le este mai usor, iar 27,1% sustin ca nimic nu s-a schimbat.

Sotii Ceausescu nu trebuiau executati

73,4% dintre respondenti cred ca sotii Ceausescu nu trebuiau executati si doar 12% sustin ca si-au meritat soarta. Aproape jumatate dintre romani, 48%, simt nevoia sa stie ce s-a intamplat in 1989, 33,6% nu vor sa stie, iar 18,1% nu stiu.

In ceea ce priveste implicarea Securitatii si rolul acesteia in evenimentele de la Revolutie, 42,6% spun ca nu stiu, 30,2% spun ca a jucat un rol negativ, 19,5% spun ca a jucat un rol pozitiv si 7,8% spun ca nu a avut niciun rol.

41,8% cred ca Romania s-a despartit in mica masura de trecutul comunist la 20 de ani de la evenimentele din 1989. 30% spun ca in mare masura ne-am despartit de acest trecut dureros si doar 8,3% cred ca am scapat total de el.

Sondajul BCS a fost realizat pe un esantion de 1.222 persoane in varsta de peste 18 ani, in perioada 15 - 19 octombrie 2009, cu o eroare de +/-2.9%. Datele prezentate sunt cele culese din teren, neponderate.

Verificarea corectitudinii lor s-a facut de catre echipa coordonatoare. Astfel, un numar de 85 subiecti au fost recontactati ca sa confirme participarea la sondaj (telefonic, prin corespondenta si prin vizite la domiciliu efectuate de catre supervizori).

Vezi sondajul BCS in format PDF sub Foto

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sondaj BCS romanii comunism, #regreta executia sotilor Ceausescu , #stiri politice
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
EXECUTIA POATE FI REGRETATA DAR NU SI COMUNISMUL. Parerea mea... .