Sa fie Dumnezeu raspunsul la problemele planetei?

Autor: Ana Ilie
Luni, 07 Septembrie 2009, ora 22:06
8390 citiri
Sa fie Dumnezeu raspunsul la problemele planetei?

Lumea ar putea sa fie nevoita sa se intoarca spre Dumnezeu pentru a se salva pe sine insasi din dezastrul incalzirii climatice. Nu este exclamatia exaltata a vreunui credincios, ci afirmatia cat se poate de serioasa a unuia din cei mai eminenti oameni de stiinta britanici.

Lordul May, presedintele Asociatiei Stiintifice din Marea Britanie, este de parere ca religia ar putea ajuta societatea umana sa se protejeze de sine insasi - s-a intamplat in trecut si s-ar putea sa se mai intample din nou, scrie The Telegraph.

Vorbind inaintea conferintei anuale a asociatiei, Lordul May, de altfel un ateist declarat, s-a aratat ingrijorat ca lumea se afla pe o "traiectorie dezastruoasa" declansata de esecul coordonarii masurilor impotriva incalzirii globale.

Pentru ca nicio natiune nu este pregatita sa preia conducerea in lupta impotriva incalzirii globale, este nevoie de o "autoritate superioara" care sa se asigure ca regulile cooperarii in acest domeniu nu sunt incalcate.

Cum in trecut acest rol a fost indeplinit de Dumnezeu, ar putea fi acum un moment prielnic pentru ca religia sa preia conducerea.

"Poate ca este nevoie de religie. O entitate supranaturala, capabila sa ne pedepseasca, poate fi o parte a solutiei", a explicat May, care a fost crescut ca si presbiterian insa a avut o "epifanie inversa" la varsta de 11 ani si se considera de-atunci ateu.

Lordul a explicat ca, in trecut, credinta intr-un zeu sau mai multi zei, care-i puteau pedepsi pe muritori, a facut parte dintr-un mecanism al evolutiei care se asigura de functionarea cooperarii intr-o lume in care fiecare traia pentru sine.

Asa ca pare logic, din punctul de vedere al societatii, sa existe din nou un zeu, care sa aiba posibilitatea sa imparta pedepse.

"Avand in vedere ca pedeapsa este un mecanism folositor, cat de eficient ar fi daca investesti aceasta energie nu intr-un individ pe care nu-l placi ci intr-o zeitate atotputernica si atotstiutoare, care controleaza lumea", a propus Lordul may, vizibil exasperat de lipsa de actiune in chestiunea incalzirii globale.

"E drept, se ajunge la societati rigide, doctrinare, dar macar avem cooperare", a mai spus omul de stiinta, precizand ca "un astfel de sistem ar avea un imens rol stabilizator in culturile umane individuale" si in societati.

Lordul May, zoolog la Universitatea Oxford, nu este de parere ca religia este cu adevarat solutia absoluta la problemele de mediu, ci dimpotriva.

El crede ca religia se indreapta, in acest moment, catre fundamentalism.

Daca in vremuri mai putin tulburi religia este mai putin dogmatica, cu un set de valori mai umane, in aceste vremuri constatam cresterea credintelor fundamentaliste crestine si islamice.

Din acest motiv, "oamenii care cred in Apocalispa, care cred ca lumea se va sfarsi, nu dau doi bani pe schimbarea climatica".

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
În plină criză politică, președintele Klaus Iohannis pleacă la New York
În plină criză politică, președintele Klaus Iohannis pleacă la New York
Președintele Klaus Iohannis va pleca săptămâna viitoare în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, susțin surse politice pentru ziare.com. Dezbaterile din cadrul celei de-a 76...
Sursa: Ziare.com