Sarbu se apara: Nu eu am facut grila unica de salarizare

Joi, 02 Iulie 2009, ora 20:28
1487 citiri
Sarbu se apara: Nu eu am facut grila unica de salarizare

Grila unica de salarizare este facuta de catre reprezentantii Ministerului Muncii si nu de catre ministrul Muncii, a declarat, joi, Marian Sarbu, dupa ce liderii sindicali din invatamant i-au cerut demisia.

"Asta este grila ministerului Muncii. Nu eu am facut aceasta grila", a spus Sarbu, reactionand astfel la solicitarea sindicatelor din invatamant catre premierul Boc - demitereasa

Cele patru federatii reprezentative din invatamant ameninta ca vor bloca deschiderea viitorului an scolar daca ministrul Muncii Marian Sarbu si secret de stat Valentin Mocanu nu vor fi demisi.

Federatia Educatiei Nationale (FEN), Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Spiru Haret si Federatia Alma Mater au cerut, joi, demisia ministrului Muncii si a secretarului de stat din cauza ca acestia ar fi decis unilateral reducerea salariilor angajatilor din invatamant prevazute prin grila Legii salarizarii unice aflata in discutie.

"Salariile prevazute prin Legea salarizarii unice la care am lucrat mai bine de trei luni au fost modificate de ministru fara niciun fel de anunt. In urma modificarilor facute, profesorii nu numai ca nu se situeaza in partea superioara a grilei, dar exista cazuri cand unele categorii de bugetari din invatamant ar putea primi salarii chiar mai mici decat cele pe care le au in prezent", a declarat Constantin Ciosu, secretar general al FEN.

De aceeasi parere sunt toate sindicatele care au decis impreuna sa ceara demisia munistrului Muncii: "Daca primul ministru nu va rezolva aceasta problema, in numele celor peste 350.000 de membri de sindicat afiliati celor patru federatii reprezentative, vom redeschide conflictul de munca, ceea ce inseamna blocarea inceputului anului scolar 2009-2010".

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat recent ca cele trei niveluri de referinta din grila prevazuta prin legea unitara a salarizarii se apropie de 5,4, 3,8 si 2,3 fata de coeficientii reper conveniti la inceputul acestei luni cu sindicatele, de 8,85, 6,5, 3,8. Aceasta inseamna o scadere cu circa 40% a valorii coeficientilor stabiliti, insa ministrul a tinut sa precizeze ca este vorba de negocieri ale propunerilor facute de ministere si sindicate.

Grila prezentata in urma cu doua saptamani de Ministerul Educatiei propunea salarii cuprinse intre de 3,5 ori salariul minim pe economie, la de 9,2 ori, plus sporuri de performanta care s-ar ridica la pana la 20% din salariu.

Potrivit sindicalistilor, daca valorile din grilele de salarizare ar scadea cu 40%, cadrele didactice s-ar incadra in partea de jos a grilei, cu lefuri cuprinse intre de doua ori si 7,6 ori salariul minim pe economie.

"Un profesor universitar la sfarsitul carierei, care era la negocieri in topul grilei, cum este si normal dupa o viata de studiu si cercetare, ar avea un coeficient de 7,6, adica un salariu egal cu cat are acum.", explica presedintele Federatiei Alma Mater, Anton Hadar.

Includerea majorarilor salariale pentru cadrele didactice in legea salarizarii unice a fost unul din punctele acordului semnat, pe 6 mai, de reprezentantii guvernului si sindicalistii din invatamant, prin care acestia din urma se angajau sa renunte la boicotarea examenelor nationale si declansarea grevei, cu conditia ca Executivul sa respecte mai multe prevederi privind salariile din sistem.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Sarbu demisie invatamant, #lideri sindicali Sarbu, #demisie ministrul Muncii , #stiri politice