Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Satisfacție maximă la Cotroceni. În sfârșit, Klaus Iohannis le-a arătat pluseriștilor cât de neimportanți sunt

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 11:59
8529 citiri

Conducerea PSD a votat, luni, varianta cu primul premier să fie de la PNL, mulțumindu-i astfel și pe liberali - care au ținut mult la asta - dar și pe președintele Iohannis, care vrea în continuare „guvernul meu”.

Marcel Ciolacu le-a spus colegilor că a făcut concesia renunțării la premier (chipurile) pentru a-şi impune pachetul social. În realitate, social-cleptocrații au renunțat la premier pentru că nu postul de premierul îi interesa, ci banii din PNRR și PNDL3! Ceea ce liberalii și Klaus Iohannis vor înțelege ceva mai târziu, ca de obicei. Cu toți banii pe mână și cu un premier fără experiență în fruntea guvernului, pesediștii își freacă mâinile de bucurie. Au reușit să obțină mai mult decât sperau. Și nu-i poți acuza de nimic. Nu-i vina lor că echipa cîțofilă este compusă din analfabeți funcțional.

Firmele de partid ale PSD - cele abonate la contracte cu statul, fără licitație - au desfăcut deja dopurile de la sticlele cu șampanie, pentru a sărbători acest nesperat noroc, picat din cer. Mai puține motive de bucurie sunt în tabăra liberală. Baronii peneliști își făcuseră deja planurile în legătură cu căpușarea banilor promiși de noul președinte al PNL, dar care, în cele din urmă, vor ajunge mai puțin de jumătate din sumele stabilite inițial, și asta din cauza noii configurații politice. Dar sunt sigur că liberalii se vor consola cu faptul că PNL a dat primul premier, în acest guvern cu geometrie variabilă.

Singurul neconsolat va rămâne domnul Cîțu. Sedus și abandonat, fostul premier va deveni, în curând, și fost președinte al PNL, pentru că nu mai are în mână pâinea și cuțitul. Sigur, Florin Cîțu, în calitate de șef peste PNL, va putea să-l cheme la ordine pe Nicolae Ciucă, doar că acesta va asculta doar de Iohannis. Prin urmare, conflictul dintre cei doi este asigurat și, atunci când el va atinge cote de avarie, Iohannis va trebui să renunțe la unul dintre ei. Probabil, la Cîțu.

Între timp, Ludovic Orban își va înființa propriul partid, împreună cu cei 18 răzvrătiți (și-a mai anunțat demisia un deputat din PNL), cărora li se vor adăuga, probabil, mulți alții, nemulțumiți de alianța cu social-democrații, dar și de rezultatul dezastruos al negocierilor cu aceștia.

La ședința Biroului Politic Național al PNL, s-a votat dacă să facă sau nu alianța cu PSD. A câștigat tabăra pro PSD, dar votul a fost foarte strâns, ceea ce arată o urâtă fractură în interiorul partidului. După ce s-a aflat rezultatul votului, mai mulți lideri PNL și-au arătat nemulțumirea și e posibil că unii dintre aceștia să aterizeze în brațele lui Orban sau la USR.

Unul ar putea fi chiar Raluca Turcan, până mai ieri susținătoare înfocată al lui Florin Cîțu, care s-a arătat extrem de nemulțumită de rezultatele negocierilor, dar mai ales de faptul că a fost lăsată fără minister. Așijderea, Alina Gorghiu, care, din pisicuță blândă, s-a transformat într-un rottweiler fioros și a început să mârâie la Cîțu și la Iohannis. Critici s-au auzit și din partea lui Ciprian Ciucu și Robert Sighiartău, iar Ilie Bolojan, Dan Motreanu și Emil Boc au boicotat votul. La ședință, au fost 4 voturi contra și 21 de abțineri. Asta înseamnă că toți aceștia sunt nemulțumiți de drumul pe care l-a luat PNL-ul și, prin urmare, ar putea să plece din partid, în următoarea perioadă, fie din proprie inițiativa, fie „ajutați” de Cîțu.

PSD, în schimb, a și luat prima măsură de urgență, înainte chiar să prezinte guvernul în mod oficial în fața parlamentului. Care credeți că a fost aceasta? Nu, nu are legătură cu pandemia, nici cu criza energetică sau scumpirile care înspăimântă populația. Nu. Prima grijă a social-democraților a fost să o aducă înapoi pe fosta șefă de la CNA, Monica Gubernat, cea care era plătită pentru a închide ochii atunci când televiziunile prietene săreau calul. Bine, legea spune că ea nu poate fi numită, din moment ce a fost demisă, dar cui îi pasă de ce spune legea? PSD-ului în nici un caz. Social-democrații au și pregătit un proiect de modificare a legii, ca să o poată aduce înapoi, chiar dacă nu se putea. Asta ne confirmă încă o dată, dacă mai era nevoie, că pesediștii doar au mimat reformarea partidul, ascunzându-i pe cei care au stârnit, în trecut, furia populației, iar proastele obiceiuri, așa după cum ne așteptam, au rămas. Pesediștii vor continua să jongleze cu legea în același mod cinic și mizerabil în care o făceau și Tudorel Toader, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae. O luăm de la capăt, după ce credeam că, în sfârșit, am scăpat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
#Eugen Nicolicea, #tudorel toader, #Serban Nicolae, #Monica Gubernea, #nicolae ciuca , #stiri politice