Scandal in comisii: CES nu si-a dat avizul pe proiectul de buget, lucrarile au fost suspendate

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 13:14
2691 citiri
Scandal in comisii: CES nu si-a dat avizul pe proiectul de buget, lucrarile au fost suspendate

Lucrarile comisiilor reunite de buget si finante au fost oprite pana la ora 15:00 dupa ce Consiliul Economic si Social (CES) nu si-a dat avizul pentru proiectul de buget pe 2010, iar problema trebuie rezolvata pentru a nu fi blocate discutiile si aprobarea acestei legi.

Presedintele comisiei parlamentare de buget finante, Viorel Stefan, a declarat vineri ca au primit un document de la CES, insa membrii care au analizat proiectul de buget nu au dat un aviz favorabil sau nefavorabil, asa cum cere legea.

"Avizul exista, insa nu se spune daca este favorabil sau nefavorabil, iar in lege se mentioneaza obligativitatea acestuia. Este vorba de situatie inedita, nu e nici - nici, iar cei de la CES ne-au trimis un document in care mentioneaza ca nu au ajuns la nicio concluzie", a mentionat deputatul PSD.

Viorel Stefan a precizat ca pana la ora 15.00 se va consulta cu colegii lui de la departamentul legislativ pentru a vedea cum se rezolva problema, pentru ca este vorba de o situatie inedita.

"Dezbaterile vor merge mai departe si practic misiunea CES a fost indeplinita, doar ca nu exista un aviz care sa fie favorabil sau nefavorabil", a declarat acesta.

Desi cei din Opozitie au fost acuzati ca incearca sa tergiverseze lucrarile de adoptare a bugetului pe 2010, deoarece avizul CES este unul pur consultativ, Viorel Stefan a sustinut ca vrea doar sa respecte legea.

CES sustine ca si-a dat avizul

Presedintele CES, Florin Costache, a declarat la Realitatea Tv ca avizul a fost dat, dar nu pe ansamblul proiectului de buget.

Acesta a explicat ca in conformitate cu articolul 27 din regulamentul CES de functionare, in cazul in care nu se poate ajunge la un consens in cadrul CES si nu se obtine un vot favorabil sau nefavorabil din partea a trei patrimi din numarul membrilor, atunci se trimite mai departe punctul de vedere exprimat de fiecare.

Costache a explicat ca in cazul bugetului pe 2010 si bugetului asigurarilor sociale pe 2010 reprezentantii guvernului si ai patronatelor au avizat favorabil in timp ce sindicatele au dat aviz negativ, motiv pentru care s-au remis Parlamentului punctele de vedere ale fiecarei parti in parte.

Presedintele CES a mai spus ca nu este nici pe departe prima oara cand se intampla asa ceva, existand si alte proiecte de lege in cazul carora s-a procedat similar.

In replica Viorel Stefan a declarat ca documentul de la CES a fost remis comisiilor reunite de buget si finante vineri, la ora 12.50, desi Florin Costache a precizat ca l-a trimis joi, la ora 11.50.

"In mapa primita de la Guvern nu era avizul CES-ului, l-am primit ulterior, adica azi (vineri n.red.)", a declarat Stefan.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#suspenda lucrari comisii reunite, #fara aviz favorabil nefavorabil, #aviz Consiliu Economic Social , #stiri politice