Ziare.com

Primarul Radu Mihaiu vrea sa schimbe numele parcului Fiodor Tulbuhin pe motiv ca acesta a fost "cotropitor" rus

de Teodor Serban
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 16:15

   

Primarul Radu Mihaiu vrea sa schimbe numele parcului Fiodor Tulbuhin pe motiv ca acesta a fost "cotropitor" rus
Pentru ca toate problemele Sectorului 2 "au fost rezolvate", acum edilul Radu Mihaiu vrea sa schimbe numele unui parc pe motiv ca poarta numele unui "cotropitor" rus si cere o consultare publica pentru acest lucru.

"Regimul comunist a facut tot ce a putut sa stearga cu buretele toate valorile anterioare si le-a inlocuit cu simboluri PCR-iste. Recuperarea identitatii e un proces greu si de durata. Chiar si azi mai avem un astfel de exemplu in Sectorul 2. Parcul Fiodor Tolbuhin poarta numele unui general rus care nu s-a limitat la eliberarea Romaniei de fascism. Aceeasi armata condusa de el a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist. Voi cere cu insistenta Consiliului General sa voteze schimbarea denumirii acestui parc", a declarat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Potrivit edilului, avem nenumarate alte simboluri istorice valoroase pe care am putea sa le promovam.

"Istoria poporului roman inseamna mult mai mult decat era de trista amintire din perioada comunista. Trebuie sa ne regasim adevarata identitate si astfel sa mai inchidem niste rani ramase deschise de prea mult timp", a mai spus primarul.

Pentru a porni dezbaterea publica v-as da cateva exemple mult mai potrivite:

1. Parcul Eftimie Predoleanu, un nume care, din pacate, azi nu mai e suficient de cunoscut. Eftimie Predoleanu a fost unul dintre cei mai apreciati comercianti de la inceputul secolului trecut. Era renumit pentru etica sa de munca si pentru organizarea magazinului sau. A fost cel care in 1928 a infiintat "Frontul Negustoresc Obor". Atat el, cat si cei din asociatia sa, au fost persecutati in timpul regimului comunist si dupa Revolutie. De la arestarea sa din timpul manifestatiilor de la piata Palatului in '45 pana la mutarea si redenumirea monumentului istoric (Crucea Negustorilor) ridicat de ei in anul 1877 in Piata Obor. Eftimie Predoleanu e un simbol cultural pentru Sectorul 2, dar este mult prea putin cunoscut.

2. Parcul Mircea Eliade care a copilarit in zona Matasari. Aici era casa bunicilor sai. Aici a mers la scoala in clasele primare. Si tot aici se afla casa care l-a inspirat pentru nuvela "La Tiganci". In apropierea parcului a avut sediul si editura Cugetarea, unde au fost publicate o parte din cartile sale - Maitreyi si Nunta in cer. Viata lui Mircea Eliade e strans legata de zona respectiva si putini oameni mai stiu acest lucru.

3. Parcul Matasari pentru ca e localizat in cartierul in care locuiau negustorii care vindeau matasuri in Obor, iar azi zona respectiva a redevenit un punct cultural important cu un potential de crestere fantastic.

"Variante ar fi multe si toate ar trebui sa intre in dezbatere publica. Schimbarea numelui respectiv a mai fost de curand in discutie, dar dupa ce ambasada rusa s-a impotrivit, demersul a esuat. Eu nu pot lasa lucrurile asa. Cred ca aceasta decizie apartine comunitatii si atat", a declarat edilul Sectorului 2.

Citeste si: Stelian Ion explica de ce a fost adoptata OUG in domeniul Justitiei: "S-a evitat blocarea instantelor"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3967 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar schimbati odata numele parcului!

O masura mult prea mult asteptata! Sa se aleaga praful si de numele bolsevicului!

 
 

Fyodor Ivanovich Tolbukhin

Fyodor Ivanovich Tolbukhin was a Soviet military commander and Marshal of the Soviet Union. Wikipedia

Nu conteaza forma statului rus, comunist sau

tarist. Contropitorii asiatici medievali rusi ne-au ocupat teritoriile de 28 de ori in cursul istoriei si inca mai stau imputitii in Moldova de peste Prut. Orice urma a acestor ocupanti barbari ar trebui stearsa din patrimoniul simbolic al romanilor(inclusiv Kiselef).

foarte de acord, in plus ... de ce "Kiseleff"?

De ce unul dintre cele mai frumoase bulevarde din Bucuresti poarta numele celui care a condus, e adevarat cu "manusi albe", cea mai neagra perioada a Tarilor Romane?
Si este falsa propaganda comunista, conform careia datorită lui Pavel Kiselyov, frantuzit in Kiseleff, au putut fi stopate abuzurile unor boieri sau chiar domnitori romani, prin supravegherea cheltuielilor bugetare si interzicerea suplimentării taxelor si impozitelor aplicate păturilor sociale sărace.
"Ni paix, ni sécurité en Europe avec la Russie telle qu’elle est", scrisă de contele Walewski, fiul lui Napoleon Bonaparte (Alexandre Florian Joseph)–la acea vreme ministru de Externe al Franței. In textul cărțuliei se mai afla și o caricatură: un cazac călare, trăgand cămeșoiul de pe un țăran pe cale de a rămane despuiat. Textul suna: "Encore ce petit sacrifice, mon cher Moldo-valaque, et je m’en vais."
Se referea la acea ocupație rusească a Țărilor Romane de pe urma căreia acestea incetaseră a mai fi mari producătoare/exportatoare de vite, o dată ce generalul rus X raporta superiorului său că nu mai dispune de nici atata "provision" cat să-i pună la fript un biftek.
"Ilustrul strateg" Suvorov, răspunzand unor plangeri ale localnicilor, declara că vrea să lase moldo-valahilor ochii, ca să aibă cu ce plange.

 

Pentru că spre deosebire de jivina sovietică Tolbuhin,

Kiseleff a făcut ceva bun - a furnizat celor două principate prima lor Constituție.
Și incă ceva, la fel de bun - nu s-a eternizat pe aici. Și-a luat armata și a plecat inapoi in Rusia.

franjuri din evenimentul zilei

uite ce insemna sa ai o opinie dintr-o singura sursa

foarte de acord, in plus ... de ce "Kiseleff"? 2

Ai sa vedem mai jos care sunt documentele vremii, cu citate din scrisorile si rapoartele ambasadorilor, cum a protejat muscalul paturile sarace din teritoriile ocupate:
"Numărul trupelor care in acest moment este evaluat la 90.000 oameni. Dacă se ține seama de faptul că o armată atat de numeroasă n-a fost pană astăzi urmată de nici o casă de bani, de nici o subzistență, nici măcar de o singură cutie de medicamente, și că toate trebuințile ei, pană chiar și solda trupelor, sunt indestulate pe cale de rechiziție militară, iși poate face cineva o idee de impovărarea locuitorilor acestei nenorocite țări? " (Hugot către Laferronnays, 30 mai 1828).
Rusia cere Moldovei să predea 24.000 cetverturi de făină, 58.500 de ovăz, 2450 de crupe, 560.000 oca de carne și 4.000 vedre de rachiu. Rușii au mai cerut, in plus, și 5.500.000 puduri de fan, confecționarea a 80.000 potcoave, pentru a potcovi 40.000 boi rechiziționați tot de la țăranii romani in scopul transportării prin Balcani, a artileriei rusești, după care, boii inșiși trebuie să servească drept hrană soldaților ruși. Pe lingă rechizițiile de hrană, țăranii au fost și ei rechiziționați pentru transporturi și săpatul tranșeelor, chiar in perioada lucrărilor de pe camp, așa incat recolta a fost compromisă.
" toate aceste lucruri nu costă Rusia nimica. Sunt rechiziționate și alcătuiesc numai o mică parte din ceea ce romanii sunt indatorați să furnizeze.. Dacă Țara Romanească n-ar fi inchisă din toate părțile, n-ar mai rămane intr-insa după 24 ceasuri nici un locuitor altul decat boierii și grecii "(Hugot către Laferronnays, 23 iunie 1828).
Satele aflate in calea armatei ruse incep a fi pustiite, țăranii – cu granele rechiziționate și vitele omorate de căratul proviziilor sau lovite de epidemii – fugind in Transilvania.. . " Cand boii lipsesc sau, ceea ce se intamplă des, mor sub jug, se injugă in locul lor țărani" (consulul francez Viollier către Polignac, 30 iulie 1829)
Moldovei I se mai cer 24 – 25.000 de care pentru transportul a 100.000 cetverturi de făină de pe malurile Prutului pe acelea ale Dunării.. toate carele din țară vor fi rechiziționate.. pentru acest transport. Lipsa oricăror produse va duce la scumpiri excesie "o căruță de lemne de foc va ajunge, de la 3 lei la 24. "Generalul Jeltuhin administra prin lovituri de sabie, intemnița, sughiunea, maltrata pe toti cei care nu erau ruși" (Hugot catre Portalis, 6 iulie 1829)

 

or fi avand rusii propaganda lor, dar nu se compara cu ura romanului

Or fi avand rusii propaganda lor, dar nu se compara cu ura cea de pe urma a romanului spalat pe creier. Pentru noi, totul se reduce la ura, nimic nu mai conteaza. Eventual, imaginati-va ca nu-l cheama Kiseleff si nu-i rus. Poate ca atunci veti vedea cu alti ochi faptul ca daca nu sprijinea el unirea Principatelor Romane era aferim de noi. Si poate asa va conta ca a oprit epidemia de ciuma, ca a introdus o cultura a administratie pe aici si ca a repuerat niste teritoriu pentru noi. Iar poveste bulevardului ce-i poarta numele de 180 de ani este frumoasa: la plecare noi i-am oferit o cantitate de aur, drept recunostinta. El a refuzat. Atunci i s-a promis o statuie. E a refuzat si-a zis: de banii astia mai bine faceti ceva util, un bulevard. Dar brunetul mioritic are dreptul sa faca ce-l taie capul.

 

haios

m-am distrat, hai va am inceput anul bine. Tabloul cine l-a platit? Cum e cu aurul care cica nu l-a luat? binenteles povestea cu NUstatuia iar e o inventie, o propaganda caci nu exista doc., pag, alin. edit. an. etc., viabile care sa confirme. Povesti pentru fardarea primitivismului si barbarismului blonzilor mongoloizi.

mister petermar, te astept cu scuzele

"Kiseleff care a preferat unei statui, un lucru practic in folosul poporului, al orasului si implicit al tarii"
https://romanialibera.ro/aldine/history/istoria-soselei-kiseleff-si-gradinile-bucurestiului-93691
Dar sa-ti fie rusine ca dai cu pietre inainte sa-ti pui intrebari. Cati ani ai? Esti la 20 si ceva?
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/din-presa-de-altadata-holera-din-vremea-lui-kiseleff

In 1866, dupa plebiscit, Carol I a gasit

Budurestiul plin de gropi si inapoiat fatza de orasele Europeene

flloriin, parapaganda si ura

flloriinove mai pune talica mana pe o carte de istorie si vezi dece mai totii de prin Europa Centrala si de Est, letoni, estonieni, ucrainieni, slavaci, ca sa numai vorbim d epolonezi si lituanieni ii urasca daca cand spun ii urasc siu detesta pe muscali, ca ura roamniilor pare asa o copilarie. Tu de ce crezi ca este asta? simplu sa "iti explicheze eu co poate priceipesti si talica", pai tovorasel cam intree 93% si 96% din raul, jafurile, deporatarii in masa, foamete, genocid au fost bre "binefacerile" muscalilor de v'o 300 de ani inco. Rusii sunt un porp barbar, primit, lenesi, hoti, marlani, si betivani, contributia lor la civilizatia umana este cu putine exceptii aproape ZERO. Uite "relaizarili" muscalilor in materie de cultura si civilizatie: "gulag", jafuri, deporatrii in masa, crime, bolsevism, droguri, etc. A sa nu uit unul din putinele cuvine rusresti fosolite in romana conteporana este ala de "mojic" si asta spune totul despre muscali

termina cu propaganda, nu stii nimic despre Rusia

Daca faci un drum cu masina intre doua orase in Rusia si te opresti pe marginea drumului, 3 soferi din 10 opresc sa te intrebe daca ai nevoie de ajutor. Dar sunteti voi astia, raspandacii de ura mereu gata la datorie in mass-media. Apropo, de vreo zece ani incoace americanii cu ce zboara in spatiu? Ti se pare tie ca o tara bananiera i-ar putea lua pe americani in spatiu? Nu ti se ridica niste semne de intrebare?

perciunel

tot ce descrii tu acolo e opera bolsevicilor. stalin, lenin, trotsky, zinoviev, kamenev si tot restu mizeriilor bolsevice au avut un singur lucru in comun... toti erau perciunati... falsi bineinteles.. ashkenazi nu semiti. era sa-l uit pe beria.. criminalul in serie. cand mai latri pe forum fa bine si recunoaste ce au fost bolsevicii si nu-i baga in aceeasi oala cu rusii. jegule

problema este ca parcul "Fiodor Tulbuhin" din bukkale exista,.....

...dar LIPSESTE CU DESAVARSIRE!
asa se intampla cand aia care susemneaza asemenea bazaconii sunt niste netoti complet habarnamisti slujbasi la siursa: kkkompunkkt ziare neiedukkati "ziaristi" neispraviti.
=========
"Primarul Radu Mihaiu vrea sa schimbe numele parcului Fiodor Tulbuhin pe motiv ca acesta a fost "cotropitor" rus
de Teodor Serban Joi, 31 Decembrie 2020, ora 16:15"
==========

 

Și totuși dacă arunci un ochi aici

https://www.google.ro/maps/@44.4407583,26.1305899,3a,75y,339.14h,93.48t/data=!3m6!1e1!3m4!1sRia0DLZ3OuFA8BYaNyqIjg!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro

asa e, acesta e realitatea

salbaticii muscali, blonzii fino-slavo-nordici corciti cu mongoli timp de 3 secole, avand noroc in razboiul de la Poltava, ne-au facut apoi in 100 de ani mai mult rau decat in juma de mileniu sub papuc otoman. Dar aici e vb de citit multe carti, documentatii serioase nu citate din porcarii jurnalistice, apoi sa aiba unii tupeul sa le ceri scuze. Apoi mai vin si alti stupizi care dau vina pe al 13-lea trib, ... mare gradina si mica biblioteca

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor