
Directia Nationala Anticoruptie din Romania va avea un nou sef, Procuratura Generala, de asemenea. Pentru prima data, aceste posturi vor fi ocupate in mod transparent si non-partizan, dar va fi aceasta o garantie a succesului?
Asa incep jurnalistii Deutsche Welle un material despre recentele schimbari ale Laurei Kovessi si Daniel Morar. Au luat pulsul mediului politic romanesc si au stat de vorba cu un parlamentar roman acuzat si condamnat pentru coruptie.
Dan Ilie Morega este cunoscut pentru faptul ca schimba grupurile parlamentare ca pe batiste, spun ziaristii DW. Mai mult decat atat, are la activ o condamnare de trei ani pentru finantarea ilegala a campaniei electorale. Cu toate acestea, deputatul in varsta de 66 ani nu se gandeste la pensionare, deoarece el crede ca pedeapsa este nedreapta.
"DNA este o institutie inutila. Ea nu urmareste pestii mari, oamenii care fura milioane de euro. In urma cu ceva vreme, indicam un astfel de caz si, drept urmare, am fost acuzat si apoi condamnat", a spus Morega.
Temerile politicienilor
Cu toate acestea, trebuie remarcat ca in Romania, in ultimii ani, 1500 oameni au fost judecati si condamnati pentru coruptie. Numai ca, nu doar Morega spune ca nu acestia sunt adevaratii hoti. Jurnalistul bucurestean Cristian Grosu aminteste, intr-unul dintre articolele sale, ca niciun politician nu va recunoaste ca este vinovat, in ciuda unor dovezi detul de solide ale procurorilor impotriva sa. Acestia incearca intotdeauna sa sugereze ca la mijloc este o razbunare politica.
"Politicienii cunosc multe despre jocurile murdare ale celorlalti si i-ar durea rau daca acestia ar fi prinsi", spune Grosu.
Cea mai mare lovitura a DNA de pana acum a fost condamnarea la 2 ani a fostului premier Adrian Nastase pentru finantarea ilegala a unei campanii electorale. Din puscarie, regulat, acesta scrie pe retelele sociale acuzand institutiile anticoruptie ca nu-s decat un instrument in mana presedintelui Basescu.
Judecatorul Cristian Danilet nu se teme de aceste acuzatii: "Politicienii incearca sa puna presiune pe procuratura si judecatori, acuzand ca toate invinuirile care li se aduc au culoare politica. Ei cauta sa submineze increderea in instantele de judecata, deoarece constientizeaza cat de periculoase devin toate deciziile, care deja nu mai sunt sub controlul lor"
Pentru prima data
Impotriva caror politicieni si cand sa inceapa investigatiile procurorilor? Aceste decizii depind de doi oameni cheie: procurorul general si seful DNA. Acum, ambele pozitii vor fi ocupate de doi oameni noi.
In urma cu ceva vreme, sefii celor doua institutii erau numiti fara concurs si cam pe graba, dar acum, si pe fondul ultimelor batalii politice din Romania, Bruxelles-ul a insistat pentru o procedura transparenta de numire a celor doi oameni cheie ai justitiei romane.