Senator de diaspora: Romanii din Serbia pot ajunge la confruntari armate

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 19:17
4633 citiri
Senator de diaspora: Romanii din Serbia pot ajunge la confruntari armate

Senatorul PDL pentru diaspora, Viorel Badea, a declarat ca romanii care traiesc in Serbia pot ajunge la confruntari armate cu extremistii sarbi daca autoritatile de la Belgrad nu iau masuri in legatura cu atacurile recente cu focuri de arma asupra liderilor comunitatii romanesti de acolo.

Badea spune ca banuieste ca in spatele atacurilor sunt grupuri care vor sa readuca Serbia la haosul nationalist din anii '90, care a dus la o serie de razboaie.

Atacuri armate asupra liderilor comunitatii romanesti din Serbia

Intrebat de Ziare.com daca se poate ajunge la confruntari violente, in conditiile in care multi dintre romanii de acolo au arme de foc, Badea a raspuns: "Daca autoritatile sarbe nu actioneaza cu promptitudine, cu responsabilitate, si nu ii identifica pe ceilalti, se poate ajunge si acolo."

Romani inarmati si extremisti veniti de departe

Viorel Badea spune ca romanii din Serbia sunt mai duri si se poate ajunge la ciocniri, dar ca ei sunt provocati nu de vecinii lor, ci de sarbi veniti din alte zone ale fostei Iugoslavii.

"Eu zic ca da (se poate repeta o situatie ca in anii '90-n.red.) Am facut un apel la calm si la un control mai profund de catre comunitatea romaneasca fata de ce se intampla acolo. Nu trebuie sa raspunda la niciun fel de provocari, indiferent de natura provocarii. Le spuneam "chiar daca va iau copilul din casa, mergeti si anuntati politia si tineti-va in ale voastre, nu sariti calul". Romanii din Serbia nu sunt ca romanii din Bulgaria si romanii din Basarabia. In Serbia ei au trait intre sarbi. Mare parte din romanii din Serbia au arme, mai ales in Voivodina. Multi dintre ei au imprumutat si o parte a acestui modus vivendi al sarbilor, de a fi mai duri, mai directi, si in exprimare, si in actiune. Trebuie, pe cat e posibil, sa-i facem sa inteleaga ca cel mai bun mod de a-i face sa-si castige drepturile e acela de a dialoga.

Ideea e ca ori de cate ori au fost probleme de acest gen, scandalurile nu au fost generate de vecinii lor sarbi, care au trait cu ei zeci de ani, poate sute de ani, ci de sarbi care au venit din alte regiuni ale Serbiei - din Bosnia, din Kosovo, unde sarbii au crescut mai contondenti", ne-a mai declarat Viorel Badea.

Gruparile nationaliste, banuite

"Eu cred ca e vorba de o grupare nationalist-extremista sarbeasca. N-am de unde sa stiu cum se numeste, pe cine are in spate (...) Deocamdata atat, nu m-as hazarda o banuiala a noastra, cauza e cercetata de politie. Banuiala e ca sunt manifestari ale unor extremisti, au intentia sa arunce in aer dialogul pe care noi l-am inceput mult mai serios cu autoritatile sarbe in ultima perioada. Sunt pe fond etnic si sunt coordonate. Nu poate sa-mi spuna cineva ca in 48 de ore au fost doua atacuri armate pe o distanta de cateva sute de kilometri", a mai afirmat Viorel Badea.

Fratii ortodocsi le-au luat drepturile romanilor

Senatorul pentru diaspora s-a aratat de parere ca sunt multi in Serbia care sunt nemultumiti de faptul ca minoritatea romaneasca e foarte numeroasa, amintind faptul ca, de la independenta Serbiei, aceasta a fost privata de drepturi pe care le aveau chiar si pe vremea otomanilor.

"Ganditi-va la faptul ca romanii, lasand la o parte albanezii, reprezinta cea mai mare minoritate din Serbia. A doua la mana - pana acum romanii au fost considerati in mod rauvoitor ca fiind altceva decat romani - ei se numeau vlahi si originea lor etnica era mentinuta in ceata si unii istoriografi sarbi spuneau cum ca ar fi populatie cu origine etnica necunoscuta.

Comunitatea de romani-vlahi din Serbia numara, dupa estimarile conationalilor nostri din Serbia, in jur de 250.000 de suflete, grupate in peste 100 de sate compacte si peste 30 de localitati mici tip oras, din punctul lor (extremistilor - n.red.) ingust si medieval de vedere aceasta minoritate poate deveni pentru ei o problema asa cum a fost minoritatea albaneza. Cand gandesc asa nu-si dau seama de cateva lucruri - unu, ca aceasta comunitate e crestin-ortodoxa, doi - ca nu au fost niciodata probleme sau macar nuante legate de enclavizarea lor sau de idei secesioniste, trei - pana acum 200 de ani comunitatea romaneasca a beneficiat de serviciul divin in limba romana si de scoala in limba romana, ceea ce nu se mai intampla acum. Cat timp Serbia era pasalac turcesc, romanii beneficiau de toate drepturile. Dupa ce au venit fratii nostri ortodocsi (administratia sarbeasca - n.red.), li s-a taiat absolut orice legatura cu traditia lor romaneasca. Acum, cand aceste comunitati incep sa-si revendice unele drepturi absolut naturale in toata Europa, apar asemenea manifestari", a mai spus Badea pentru Ziare.com.

In opinia sa, o alta cauza a atacurilor asupra liderilor comunitatii romanesti din Serbia ar putea fi aceea ca sunt grupuri interesate sa opreasca drumul Serbiei spre Uniunea Europeana.

Cum sa presam pentru drepturile romanilor

Viorel Badea a mai spus si ca Romania trebuie sa discute cu autoritatile pentru respectarea drepturilor etnicilor romani care traiesc acolo, avertizand ca Serbia nu poate intra in UE fara acest lucru si ca Acordul de Stabilizare si Asociere al acestei tari cu Uniunea Europeana ar putea fi blocat.

"Noi suntem in discutii foarte avansate cu Serbia - in special dupa vizita presedintelui Traian Basescu acolo - Serbia vrea sa adere la Uniunea Europeana si acum e intr-o procedura de ratificare in parlamentele europene a Acordului de Stabilizare si Asociere la Uniunea Europeana. Se poate sa mai fie si o alta cauza, respectivele cercuri inteleg ca Serbia poate intra pe un drum european, insa, in momentul in care apar tot felul de episoade care ne aduc aminte de un trecut recent nu prea onorabil pentru Serbia, banuiesc ca ar vrea sa arunce Serbia iar intr-un haos. Noi la Comisia pentru Romanii de Pretutindeni la Senat am dat un aviz negativ pentru ratificarea acestui acord, pentru simplul fapt ca nu am vazut nicio flexibilitate in ce priveste tratamentul minoritatii romanesti din Serbia", s-a aratat de parere senatorul PDL.

"Sa actionam bilateral si prin reciprocitate. Avem o comisie de experti de la Ministerul Afacerilor Externe care a participat la cateva reuniuni cu omologii lor din Serbia pe Tratatul de baza, in problema minoritatilor nationale. De asemenea, un instrument de presiune in raport cu partea sarba e acest Acord de Stabilizare si Asociere. Ganditi-va cum ar fi ca eu, Romania, sa vreau sa acced in Uniunea Europeana si sa nu recunosc minoritatea maghiara.

Credeti ca as reusi sa fac lucrul asta? Eu zic ca nu. Ei trebuie sa inteleaga ca in momentul cand intra intr-o organizatie trebuie sa respecte regulile acelei organizatii. E un lucru foarte simplu. Evident ca e greu pentru ei. Si pentru noi, in anii '90, a fost complicat sa recunoastem ca aici exista o comunitate maghiara care trebuie sa aiba drepturi si obligatii. Pana prin 1997-1998, ne-am cam chinuit. Si lor le este greu, dar trebuie sa inteleaga ca e un drum cu sens unic si orice intoarcere in loc pe sosea s-ar putea sa le produca pagube colaterale", a avertizat Badea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Viorel Badea atacuri Serbia, #romani Serbia confruntari armate, #atacuri liderii comunitatii Serbia , #stiri politice