Senatorilor nu le-a ajuns vacanta: au chiulit din plen

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 15:45
1014 citiri
Senatorilor nu le-a ajuns vacanta: au chiulit din plen

Dupa o vacanta ce a durat mai mult de doua saptamani, din cauza summitului NATO, senatorii s-au intors in Parlament fara chef de munca, informeaza NewsIn.

Desi nu au avut cvorumul regulamentar, au votat cateva propuneri legilsative cu doar 56 de parlamentari in sala, dupa care au suspendat sedinta.

Potrivit regulamentului, cvorumul de lucru este de 69 de parlamentari, insa doar 56 au fost prezenti la sedinta. Cu toate acestea, in buna traditie parlamentara, senatorii au continuat sa discute asupra proiectelor de pe agenda, chiar daca numarul lor scadea drastic sub cvorumul de lucru, practica ce este favorizata si de lipsa sanctiunilor din Regulament.

Presedintele de sedinta, Norica Nicolai, a sustinut insa ca a existat cvorum pentru legi ordinare si a pasat responsabilitatea secretarilor de sedinta in sensul in care a invocat faptul ca saracina verificarii prezentei in sala revine acestora.

Social-democratul Ilie Sarbu, secretar de sedinta la plenul de miercuri, a sustinut punctul de vedere al Noricai Nicolai si a precizat ca nu au fost probleme cu prezenta senatorilor, desi in "condica" erau semnati 81 de parlamentari, iar in sala se aflau mai putin de 60 de alesi.

"Nu era cvorum pentru organice, dar pentru ordinare, pe care noi le-am discutat, era cvorum", a spus el. El a argumentat ca cei 81 de colegi ce figurau pe lista de prezenta nu sunt obligati sa ramana la lucrari.

"Ei nu sunt obligati sa voteze si nici sa stea in sala, nu exista o lege care sa-i oblige", a completat Sarbu, explicand astfel ca parlamentarii s-au trecut pe lista, apoi au parasit sedinta.

Intrebat ce s-a intamplat in cazul celor doua legi organice votate, secretarul a avut o alta explicatie. "Alea s-au votat pentru ca erau cu raport de respingere, in general legile care au raport de respingere pot sa intre", a spus el, sugerand ca acestea vor fi respinse oricum.

Cei doi membri ai conducerii Senatului au reamintit si de aceasta data ca se discuta la Comisie modificarea Regulamentului Senatului, astfel incat ea sa includa sanctiuni pentru chiulangii, dar si pentru senatorii care vin la inceputul sedintei, sunt considerati prezenti, apoi parasesc lucrarile.

Lucrul la modificarile asupra Regulamentului au inceput cu aproximat doi ani, fara niciun rezultat insa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#senatori, #vacanta, #cvorum , #stiri politice