Senatul a respins ordonanta Gojdu

Luni, 03 Martie 2008, ora 19:25
2135 citiri
Senatul a respins ordonanta Gojdu

Ordonanta Gojdu a afost respinsa in Senat, in camera decizionala, luni, cu 89 de voturi pentru, 2 abtineri si niciun vot impotriva de catre partidele politice. Votul senatorilor a fost apreciat de la tribuna Senatului de mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, discursul sau de multumire fiind aplaudat de parlamentarii prezenti in sala, informeaza NewsIn.

Senatul a respins, luni, proiectul de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 183/2005 pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu", semnat la Bucuresti, la 20 octombrie 2005.

Presedintele Comisiei juridice, udemeristul Peter Eckstein Kovacs, si omologul sau de la Comisia pentru cultura, senatorul social-democrat Adrian Paunescu au prezentat raportul comun al comisiilor sesizate pe fond si care aproba decizia anterioara a Camerei Deputatilor, de respingere a ordonantei Gojdu.

Paunescu a facut o pledoarie pentru respingerea actului normativ, actiune calificata de social-democrat drept "un act de dreptate" pentru opera filantropului Emanoil Gojdu.

"Este o datorie de constiinta sa respingem solutia guvernamentala", a declarat Paunescu.

La randul sau, liderul liberalilor din Senat, Puiu Hasotti, a anuntat ca formatiunea sa va vota in favoarea raportului de respingere a ordonantei, despre care a spus ca "nu-si mai avea rostul", fara insa a mai invoca argumentele PNL. De aceeasi parte au fost si PSD, PC, PD-L si PRM, care au informat ca sustin respingerea ordonantei.

Senatorul PSD Serban Nicolae a solicitat Guvernului ca impreuna cu Mitropolia Ardealului si Fundatia Gojdu de la Sibiu sa gaseasca o solutie la problemele ce raman in litigiu.

"Este destul de comic sa vedem ca Guvernul nu putea rezolva problematica de fond", a declarat democrat-liberalul Nicolae Neagu.

"Vom vota in sensul cel bun. (...) Noi vom vota impotriva unei politici a Guvernului", a spus peremistul Mihai Ungheanu, nu inainte de a se intreba retoric ce se va intampla mai departe cu partrimoniul lasat mostenire de Emanoil Gojdu. Intr-o ultima interventie, senatorul PSD Adrian Paunescu a amenintat Guvernul ca va incerca sa-si convinga colegii de grup sa depuna o motiune pe aceasta tema, daca nu se va implica in solutionarea problemei.

Potrivit lui Peter Eckstein Kovacs, respingerea ordinantei de catre Senat "este un precedent prost. Guvernul roman semneaza un tratat, Parlamentul ungar l-a ratificat, noi nu-l ratificam".

Intrebat ce parere are despre o posibila incercare a Bisericii de a recupera cladirile din Ungaria, senatorul UDMR a precizat ca este dreptul Fundatiei Gojdu, nu al Bisericii, de a actiona "oricand si oriunde, este un drept absolut legitim".

"Este vorba de raporturile interstatale si acest rezultat nu este unul prea fericit", a mai comentat senatorul UDMR.

Prezent la sedinta de plen in care s-a votat adoptarea unei legi de respingere a ordonantei de urgenta a Guvernului in chestiunea Gojdu, IPS Streza le-a transmis parlamentarilor multumirea si binecuvantarea Bisericii, a Prea Fericitului Daniel si a celor 15 episcopi din Ardeal, pentru decizia luata, ca "alesi ai credinciosilor". De asemenea, Mitropolitul i-a binecuvantat pe senatorii care "apara" spiritualitatea romaneasca.

Potrivit mitropolitului, dupa votul din Senat, "a ramas in functie acel acord din '37 votat atat de catre Parlamentul maghiar, cat si de Parlamentul roman". Mitropolitul a precizat ca, impreuna cu Parlamentul si cu Guvernul, se vor initia "demersurile necesare pentru castigarea a ceea ce a mai ramas din mostenire".

"Dar de fapt, valoarea totala a mostenirii se poate calcula oricand chiar daca unele bunuri au fost vandute", a subliniat Streza.

"Estimarile acum sunt foarte greu de facut, este vorba despre o mostenire mare. Au fost cateva cladiri in centrul Budapestei, e un complex intreg, opt cladiri mari, noi n-am facut o estimare, din momentul in care nu putem lua decat doar din testament.

Ceea ce este foarte important, Gojdu si-a facut o planificare ca din veniturile mostenirii, pana in anul 2050, sa poata sa subventioneze foarte multe burse pentru romanii ortodocsi din Ardeal si Ungaria", a adaugat Mitropolitul.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#gojdu, #Senat, #mitropolit, #ardeal , #stiri politice