Senatul ingroapa definitiv ideea casatoriilor homosexuale

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 12:23
2436 citiri
Senatul ingroapa definitiv ideea casatoriilor homosexuale

Senatul a adoptat miercuri un amendament la Codul Familiei, prin care se precizeaza ca familia are la baza casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, in vreme de udemeristul Gyorgy Frunda a semnalat ca Romania ar putea fi in dezacord cu norme europene privind drepturile homosexualilor, informeaza NewsIn.

Propunerea legislativa a intrunit 38 de voturi pentru, in timp ce zece senatori s-au declarat impotriva, iar 19 s-au abtinut. Principala modificare vizeaza schimbarea primului articol din Codul Familiei.

In prezent, articolul 1 spune ca "familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti", iar senatorii au facut o clarificare, in sensul ca este vorba despre casatoria liber consimtita "intre un barbat si o femeie".

Precizarea a venit pentru a inlatura orice interpretare ce ar fi putut lasa o portita deschisa pentru cei care pledeaza in favoarea casatoriei intre persoane de acelasi sex, prilej cu care dezbaterile din plenul Senatului au deviat catre problema drepturilor homosexualilor, sustinute de udemeristul Gyorgy Frunda, care a atras atentia ca Romania ar putea intra in dezacord cu unele norme europene.

Pe de alta parte, Comisia juridica a eliminat o serie de alte propuneri facute de initiatori, in principal membri PRM, dar carora li s-au alaturat si cativa parlamentari PSD, PNL, PD si unul independent.

Astfel, nu s-au acceptat prevederi precum cea conform careia casatoria este anulata la cererea sotului al carui consimtamant a fost viciat prin eroare cu privire la sexul sau identitatea fizica a celuilalt sot, prin viclenie sau violenta.

In cadrul discutiilor, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Gheorghe Mocuta, a precizat ca, desi Executivul este de acord cu propunerile formulate de Comisia juridica, nu sustine propunerea legislativa in ansamblu, pe motiv ca "se lucreaza la un nou Cod Civil", iar dispozitiile vor fi preluate.

Senatorul PC Gavrila Vasilescu a precizat ca Executivul invoca mereu reglementari viitoare pentru a nu sustine diverse propuneri si a subliniat ca, in prezent, nu se prevede expres casatoria numai intre un barbat si o femeie, asa cum este necesar.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a atras atentia ca problema casatoriei este una foarte dezbatuta la CEDO. Reprezentantul Uniunii a mentionat ca el, personal, crede in drepturile homosexualilor, desi este impotriva casatoriilor dintre ei.

Totusi, Frunda a subliniat ca problema trebuie discutata mai profund de catre societatea civila, de catre legiuitor, de catre psihologi inainte de a se lua o decizie. In opinia parlamentarului Uniunii, situatia este abordata intr-un mod prea "abrupt" pentru o chestiune care risca sa aiba repercusiuni internationale pentru Romania.

Senatorul PSD Serban Nicolae a precizat ca si pana acum Codul Familiei avea aceste prevederi, chiar daca nu erau prevazute in mod expres. El a afirmat ca si in prezent, in cuprinsul Codului, sunt o serie de dispozitii care duc la o astfel de concluzie, a casatoriei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fugarii penali ar putea fi obligaţi să suporte cheltuielile de aducere în ţară. Proiectul de lege, adoptat de Senat. Urmează Camera Deputaților
Fugarii penali ar putea fi obligaţi să suporte cheltuielile de aducere în ţară. Proiectul de lege, adoptat de Senat. Urmează Camera Deputaților
Proiectul de lege iniţiat de către Guvern, care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#familie, #Senat, #barbat si femeie , #stiri politice