Sfaturi de la 1890 pentru criza lui 2009

Autor: Ana Ilie
Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 23:59
7200 citiri
Sfaturi de la 1890 pentru criza lui 2009

Daca vrei sa supravietuiesti curentei crize financiare, care pune presiune pe bugetul familiei, nu strica sa te intorci in trecut, atunci cand stramosii nostri erau maestri in supravietuirea cu o suma modica de bani.

Britanicii de la Times sustin chiar ca un loc foarte bun pentru a descoperi sfaturi financiare sanatoase il gasim in epocile victoriana si edwardiana.

Potrivit Times, in urma cu mai bine de 100 de ani, o armata de experti, gospodine-minune, economisti si finantisti au emis sfaturi cu privire la cea mai buna cale de a economisi. Sfaturile lor sunt mai actuale ca oricand.

Una dintre cele mai rationale carti scrise pe aceasta tema este cea a lui Samuel Smiles, intitulata original "Economisirea". Aparuta in 1879, ofera sfaturi de bun simt care par ca sfideaza deceniile:

- Cheltuieste mai putin decat castigi

- Plateste cu bani ficsi si nu imprumuta

- Nu anticipa castiguri nesigure cheltuindu-le inainte sa le obtii

- Tine o socoteala a tuturor veniturilor

Principiul economisirii lui Smiles era ca "nu e nevoie de curaj, nici intelect sueprior, nici de vreo virtute superumana. E nevoie doar de bun simt si de puterea de a rezista placerilor egoiste".

Smiles deplangea, la 1879, dorinta de imbogatire a oamenilor.

"N-a mai fost pana acum asa o dorinta arzatoare de imbogatire. Oamenii nu mai sunt satisfacuti de castigurile prin munca cinstita, ci doresc sa ajunga brusc bogati - prin specula, jocuri de noroc, furtisaguri sau inselaciune", spunea expertul in economisire, anticipand cu un secol tendintele actuale.

Il scoteau din minti, in mod special, femeile extravagante. Pentru cineva care se straduieste sa economiseasca sau, cel putin, sa nu risipeasca in van, femeile care sucomba in fata ultimei mode pareau cea mai inalta forma de prostie.

"N-a existat niciodata asa o dorinta printre englezoaice sa se imbrace in cele mai fine lucruri" spunea el, cainand proprietarii de magazine care vindeau pe credit creatiile vestimentare, pentru a nu-si vedea, in cele din urma, banii, pentru ca sotul doamnei afla de extravaganta consoartei.

Mai presus de orice lui Smiles ii placea sa spuna ca nu exista om care nu poate sa economiseasca.

"Putini oameni nu se pot dispensa de cativa silingi saptamanal. In 20 de ani, trei silingi economisiti saptamanal vor insemna 240 de lire", calcula el, indemnandu-si cititorii: "incepeti de undeva!".

Revista The Englishwoman's Domestic Magazine, avertiza in 1863 tinerele fete sa nu cada in capcana reclamelor ademenitoare.

O alta revista, numita Money Maker, care a aparut prima data in noiembrie 1899, expunea o lista de sfaturi pentru cheltuirea cu intelepciune a banilor - evita risipa, plateste cu bani ficsi, noteaza tot ce cumperi.

Publicatia avertiza ca a cumpara lucruri ieftine nu inseamna intotdeauna ca faceti o afacere buna.

Revista rivala Fortune a descris, in editia din octombrie 1904, cateva modalitati destepte de a-ti pastra banii si valorile acasa, fara ajutorul bancilor - spre exemplu, in Biblia de familie, sub saltea sau in pantofii vechi.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#sfaturi epoca economisire , #stiri politice