Jocul lui Cîțu și Iohannis, socoteala de acasă vs cea din târg

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Luni, 04 Octombrie 2021, ora 11:54
5591 citiri

După ce Florin Cîțu, la întrebarea reporterilor despre ce va face dacă totuși guvernul său va cădea la moțiunea de cenzură de marți, declarase că nu dorește să divulge strategia pe care o va folosi, iată că Rareș Bogdan o dezvăluie (naivitate sau premeditare?) într-o emisiune TV. Prim-vicepreședintele PNL a declarat că "jocul e la președinte" (Iohannis n.r.). Și ne-a dat și toate amănuntele!

Așadar, jocul pe care Cîțu și Iohannis l-au stabilit împreună este următorul: dacă guvernul va cădea, Klaus Iohannis nu-l va mai putea numi tot pe Florin Cîțu ca primă alegere; în acest caz, el va accepta o altă propunere a PNL, posibil unul dintre actualii miniștri (probabil, cel mai slab și mai antipatic dintre ei), iar dacă acesta, prin absurd, va primi totuși votul de învestitură, a doua zi, conform planului, el își va prezenta demisia. În acest fel, președintele va putea să-l propună din nou pe “Superman”, ca o a doua opțiune. Un joc murdar la care Klaus Iohannis, deși ocupat, în această perioadă, cu schimbarea garderobei de golf cu cea de ski, iată, își găsește timp să se preteze.

Ne amintim cu toții cum PSD-ul a folosit de foarte multe ori astfel de breșe în lege, unele dintre ele lăsate în mod voit, pentru a fenta legea și a lăsa spațiu arbitrariului. Același lucru îl face acum PNL-ul, partidul care promitea că va fi opusul PSD-ului. Ei bine, dacă analizăm aceste opt luni de guvernare, jumătate dintre ele au fost dedicate înlocuirii oamenilor bine pregătiți din instituțiile publice cu oameni din PNL care nu au nici un fel de pregătire în domeniile pe care ar trebui să le coordoneze, iar cealaltă jumătate a fost dedicată, așa cum bine știm, campaniei electorale interne. Big time!

Mai există și o altă variantă, însă, pe care s-ar părea că cei doi mari strategi n-au luat-o în calcul: varianta Grindeanu! Cel propus în prima fază pentru postul de prim ministru ar putea să primească votul de învestitură din partea Parlamentului, după care ar putea, pur și simplu, să refuze să mai demisioneze, așa cum a făcut predecesorul său social-democrat! Cum va mai reuși să formeze echipa „câștigătoare” - cea care a reputat o lipsită de glorie victorie à la Pirus în alegerile interne - o majoritate care să-l dea jos?!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#Florin Citu, #Iohannis, #guvern, #Sorin Grindeanu, #PNL, #PSD , #stiri politice