Solutia imposibila pentru TVR

Sambata, 28 Martie 2009, ora 18:48
4570 citiri
Solutia imposibila pentru TVR

De cateva zile, televiziunea publica a redevenit vedeta a presei. Totul a pornit de la informatiile, pe surse, despre iminenta schimbare a conducerii institutiei, in urma unei negocieri la varf intre PSD si PD-L. Se zice chiar ca in locul lui Alexandru Sassu va veni Alexandru Lazescu.

TVR a fost mereu in ochiul ciclonului in ultimii 4 ani, atat in timpul mandatului Giurgiu si mai abitir de cand la conducerea ei este Alexandru Sassu.

Inlocuirea sau, macar, incercarea de inlocuire a lui si a consiliului de administratie alcatuit din reprezentanti ai partidelor politice, dar care nici macar nu mai corespunde compozitiei Parlamentului, era oarecum previzibila.

Intoarcerea clatitei

Dar numirea altui presedinte-director general si a altui consiliu de administratie tot pe criterii poltice, in urma unei negocieri politice, nu este o victorie reala nici pentru contestatarii lui Sassu. Practic, doar se intoarce clatita.

Cei epurati de Sassu vor fi repusi in functie, iar fidelii acestuia fie vor pleca, fie vor intra pe linie moarta. Pana la urmatoarea schimbare de putere, cand clatita iar se va intoarce. Nu vor mai fi acuzatii de sustinere a PSD si, mai nou, a lui Sorin Oprescu, ci a PD-L si a lui Traian Basescu.

Intoarcerea asta a clatitei se tot practica de 19 ani in TVR si n-a adus niciodata ceva bun.

Solutia reala este alta: depolitizarea televiziunii, adica exact ceea ce solicita un apel semnat de mai bine de o treime din corpul editorial al institutiei.

Semnatarii considera ca proiectul de lege al deputatei Raluca Turcan in privinta statutului TVR este o buna baza de discutii.

"Acest document ofera premisele unei abordari mai bune pentru ca:

- separa functia de presedinte al Consiliului de Administratie de cea de director general;

- impune criterii profesionale riguroase de numire a tuturor membrilor Consiliului de Administratie;

- modifica structura Consiliului de Administratie prin reducerea numarului de nominalizari din partea partidelor parlamentare in componenta acestuia si includerea reprezentantilor societatii civile;

- impune existenta unor instante interne care sa monitorizeze si sa garanteze respectarea dreptului jurnalistilor la independenta editoriala fata de orice ingerinte ale autoritatilor publice, precum si de influentele oricaror partide sau formatiuni politice, ale oricaror organizatii sociale, sindicale, entitati comerciale si economice sau grupuri de interese;

- prevede posibilitatea instituirii normelor de reglementare a contractului de management cu clauze de performanta;

- elimina posibilitatea demiterii CA la prezentarea raportului anual de activitate si impune un mecanism de numire a membrilor CA similar celui al membrilor Consiliului National al Audiovizualului", se arata in apel.

Acesta a fost semnat initial de un grup de 28 de jurnalisti intre care se numara si cei suspectati de apropiere de tabara portocalie si favoritii PSD-ului.

Cei mai multi au simtit, pe rand, pe pielea lor efectele epurarii politice care se practica periodic in TVR. Cu atat mai credibil este apelul.

Cercul vicios

TVR este intr-o imensa si cronicizata lipsa de credibilitate, tocmai din cauza suspiciunilor, si ele cornice, de partizanat politic, indiferent in favoarea carei tabere.

Si cum sa fie altfel cat timp presedintele si CA sunt numiti politic, validati de Parlament si in fiecare an, acesta ii poate concedia. Pe ce criterii oare? Lipsa de credibilitate se combina cu programele tot mai proaste, mai sterile mai inconsistente.

Si cum sa fie altfel cand soarta televiziunii este pe mana unor neprofesionisti? In mod firesc, audienta este dezastruoasa, sub nivelul acceptabil chiar si pentru o televiziune de nisa.

Audienta mica inseamna incasari mici din publicitate. Aceasta sursa de venit nu este compensata de taxa radio-tv a carei incasare merge foarte greu.

Ca sa nu intre in faliment, televiziunea este dependenta de pusculita Guvernului. Iar Guvernul pune conditii ca sa desfaca punga. Orice Guvern pune astfel de conditii de obedienta, sa nu ne amagim!

Televiziunea le respecta, este partizana, deci necredibila. Si aici cercul vicios se inchide.

Stiu asta si angajatii televiziunii. S-au resemnat, au invatat ca in functie de succesiunea puterilor, soarta TVR intra in flux si reflux. Lesne de inteles de ce jurnalistii, chiar onesti, sunt demoralizati si fara nicio tragere de inima sa-si faca treaba asa cum trebuie. Ar putea plati o asemenea greseala cat de curand, fie de la actuala, fie de la viitoarea putere, depinde pe cine supara.

In aceste conditii, produsul jurnalistic nu poate fi decat timorat si lipsit de consistenta, iar un astfel de produs nu aduce audienta si nici bani, publicul simte si nu are incredere. Suntem in cercul vicios.

Este evident ca el nu poate fi spart decat prin depolitizare care sa permita televiziunii publice un demers editorial credibil, angajari pe criterii strict de competenta, management performant. Asa ceva aduce un produs bun, audienta, incasari din publicitate si deci independenta financiara fata de Guvern. Mecanismul e simplu si logic.

Din nefericire, indiferent de toate apelurile angajatilor si de toate proiectele de lege, TVR nu va fi depolitizata, pentru ca niciunul dintre partidele din Romania nu-si doreste acest lucru. Nici chiar partidul Ralucai Turcan. Cezar Preda a scapat, de altfel, porumbelul: "TVR sa prezinte activitatea din Parlament asa cum dorim noi, pentru ca, pana la urma, este o televiziune publica si ea face ce-i spunem noi, nu ce vor altii!".

Asta spune totul despre mentalitatea politicienilor care sunt fericiti sa tina TVR pe perfuzii pentru a o putea folosi dupa bunul plac, chiar daca, din cauza audientei foarte mici, beneficiile sunt minime.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#TVR politica, #TVR audiente publicitate, #TVR credibilitate , #stiri politice