Spre Grecia sau spre Polonia?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 12:15
9862 citiri
Spre Grecia sau spre Polonia?
Foto: Reuters

FMI ne da banii, dar strange surubul. Conditiile nu au fost inasprite, doar spatiul pentru smecheria romaneasca a fost limitat pentru ca expertii fondului si-au dat seama cu cine au de-a face.

Vazand cum a facut guvernul restructurarea aparatului bugetar anul trecut, adica taind mai mult posturi neocupate, decat operand concedieri efective, FMI a pus sub lupa cele mai paguboase zece companii de stat si, se pare, a impus pentru ele un calendar strict al restructurarii.

Reformele in administratia publica trebuie incheiate pana la finele lui aprilie. Legea responsabilitatii fiscale trebuie adoptata pana la sfarsitul lui martie, iar reformele in administratia publica trebuie incheiate pana la finele lui aprilie.

Una peste alta, FMI s-a asigurat ca lasa cat mai putin spatiu de manevra puterii de la Bucuresti lipsita de reala vointa politica reformista. Si a estimat si costul social al reformelor, atingerea milionului de someri.

Este previzibil ca indeplinirea acestor conditii se va lasa cu poteste. Deja unele astfel de miscari sunt programate: functionarii vor sa intre in greva, pensionarii ies in strada, toata bugetarimea e cu arma la picior. Intr-un fel, oamenii sunt de inteles.

Nu poti gandi macroeconomic sub sabia lui Damocles a ratei la banca si a facturii la intretinere. In plus, balbaielile, demagogia, coruptia si, uneori, chiar nerusinarea guvernantilor sunt deja constante, indiferent cum e colorat politic Palatul Victoria intr-un moment sau altul. Ele au subminat dramatic increderea romanilor in cei care ii conduc.

Potrivit ultimului barometru, in noiembrie anul trecut, doar 22% din romani aveau incredere in guvern si doar 11% in partide. Nu poti accepta terapii dure de la un doctor in care nu ai incredere si despre care esti convins ca nu urmareste decat propriile interese.

Pe de alta parte, tot ultimul eurobarometru ne arata ca majoritatea romanilor exact astfel de masuri asteapta. Asa ca protestatarii, oricat sunt de vocali, nu reprezinta totusi majoritatea. Majoritatea tacuta vrea tratamente corecte ca sa iesim din criza.

Si, pana la urma ce vor protestatarii? Sa supravietuim mai greu sau sa murim cu totii dupa o scurta iluzie a bunastarii nesustenabile?

Falimentele statelor, de la Argentina la Grecia, au cam acelasi tipar: cheltuieli bugetare peste masura, deficit tot mai mare, finantat prin imprumuturi cu dobanzi tot mai mari, eventual activarea tiparnitei de bani pentru a face fata obligatiilor si de aici inflatie galopanta, pana in momentul zero, cand sandramaua pica. Asta vrem? Nu e greu. Dar cui foloseste?

Putem arunca cu bani in salariile bugetarilor si in pensii fara numar, dar si devalorizarea acestor bani va fi tot fara numar. Pana la urma, puterea de cumparare este rezultatul unor reguli economice pe care niciun fel de artificiu nu le poate fenta.

Iar regula de baza este una a bunului simt care functioneaza de la nivel individual, pana la cel macro: nu poti consuma mai mult decat produci. Traiesti mai bine pe masura ce produci mai mult, iar productia poate fi mai mare si mai eficienta numai in urma unor investitii care sa concentreze cele mai importante resurse.

"Daca as putea sa folosesc o analogie, in familia mea de exemplu, daca decid ca imi trebuie un Mercedes sa ne plimbam cu el, dar nu mi-as putea permite decat o Dacie, atunci mi-as cumpara o Dacie, nu ar trebui sa-mi cumpar Mercedes. Romania nu-si poate permite un sector public de tip Mercedes, ci unul de tip Dacia", a explicat cat se poate de bine seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Si daca nu luam mereu Mercedes-uri pe care nu ni le permiteam, daca asanam la vreme economia, daca salariile nu cresteau mult peste productivitatea muncii, poate ca acum Romania era mai aproape de Polonia decat de Grecia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bani FMI Romania, #conditii FMI Romania, #vizita FMI Romania , #stiri politice