Stolojan este, oficial, presedintele PLD

Sambata, 31 Martie 2007, ora 10:27
3553 citiri
Stolojan este, oficial, presedintele PLD

Congresul de constituirea a PLD si-a inceput, sambata dimineata, lucrarile la Palatul Parlamentului.

Dupa discursurile de deschidere si adoptarea tuturor punctelor de pe ordinea de zi, Theodor Stolojana fost ales in functia de presedinte al formatiunii, Gheorghe Flutur ca presedinte executiv si Valeriu Stoica ca presedinte al Consiliului Reprezentantilor Nationali, in urma votului dat de catre delegatii la Congresul extraordinar al PLD.

Acest prim Congres liberal - democrat, de sambata, a debutat cu atacuri dure la adresa PNL si a partidelor din Opozitie. Noul partid de pe scena politica s-a declarat un aliat al PD si al presedintelui Traian Basescu. Raluca Turcan chiar a declarat ca "PLD este un partid jucator pe piata politica".

"PLD se declara partid de opozitie atat la adresa Gvernului, cat si a patrulaterului negru. Vom fi partenerii firesti ai PD. Inamicul nu e Basescu, ci fortele retrograde care blocheaza Romania", a declarat Theodor Stolojan, liderul PLD.

"PSD, PNL, PC vor sa vanda meciul impotriva coruptiei, dar vor sa faca blat ca sa nu fie fluierati. Nu au ei atatea papioane cate fluiere avem noi", a declarat, la randul sau, Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii si presedinte executiv PLD.

Deputatii Cristian Boureanu si Raluca Turcan s-au referit, de la tribuna congresului PLD, alaturi de ceilalti lideri ai partidului, la Mona Musca, una dintre personalitatile care au contribuit la castigarea alegerilor de catre Alianta D.A. Raluca Turcan a amintit de fostul deputat si membru PLD in contextul unui lung sir de critici aduse PNL, "condamnarea Monei Musca" fiind o culme a "ipocriziei PNL" in conditiile in care conducerea nu a avut criterii clare pentru evaluarea celor ce au colaborat cu securitatea.

De asemenea, Cristian Boureanu a afirmat ca doar acei liberali care astazi sunt in PLD - Stolojan, Flutur si Musca - au contribuit la victoria Aliantei D.A. si nu aceia care azi fac parte din "guvernul fantoma". Si Valeriu Stoica, strategul PLD, a pomenit numele Monei Musca, pe care o considera unul dintre liderii care beneficiaza de incredere in sondaje, dupa ce, in urma cu catreva saptamani, nu a exclus posibilitatea ca, pana la sfarsitul anului, aceasta sa se reintoarca in politica.

Mona Musca a demisionat, in urma cu aproximativ o luna, din PLD, renuntand si mandatul de deputat, ca urmare a hotararii Curtii de Apel de Bucuresti, care a confirmat decizia CNSAS privind colaborarea sa cu fosta securitate.

Liberal-democratii au votat statutul partidului, programul politic al PLD, dar si o rezolutie care se refera la actualele probleme politice.

La congres au participat membri ai corpului diplomatic, reprezentanti ai unor organizatii internationale, oameni politici, analisti, sociologi, lideri de opinie din mass-media si societatea civila, reprezentanti ai mediului universitar, lideri si delegati din toata tara ai PLD.

Cum a aparut Partidul Liberal Democrat

Cronologie:

August 2000 - Congresul Extraordinar al PNL unde Teodor Stolojan este ales presedinte

Vara lui 2004 - Teodor Stolojan este desemnat candidatul aliantei DA la presedintie

2 octombrie 2004 - Stolojan anunta ca se retrage din cursa prezidentiala din motive de sanatate; locul sau este luat de Traian Basescu.

8 octombrie 2006 - Teodor Stolojan este exclus din PNL, dupa un lung conflict cu Calin Popescu Tariceanu

16 octombrie 2006 - Teodor Stolojan paraseste staful prezidential pentru a se implica in proiectul politic al PLD

Noiembrie 2006 - demisia lui Gheorghe Flutur din PNL

7 decembrie 2006 - anuntul privind infiintarea PLD

27 decembrie 2006 - depunerea documentatiei privind infiintarea PLD

22 ianuarie 2007 - PNL depune o cerere la Tribunalul Bucuresti in care contesta corectitudinea dosarului inscrierii PLD

29 ianuarie 2007 - Tribunalul Bucuresti admite cererea de inscriere ca partid politic a PLD

31 martie 2007 - Congresul Extraordinar PLD

Despre Theodor Stolojan

Inainte de 1989 a ocupat diverse functii in cadrul Ministerului Finantelor si la Departamentul Bugetului de Stat. Dupa revolutie a continuat sa lucreze in Ministerului Finantelor, ocupand functia de Ministru Adjunct al Finantelor (pana in aprilie 1990) si apoi pe cea de Ministru al Finantelor.

In mai 1991 a fost numit presedintele Agentiei Nationale pentru Privatizare si a lucrat la elaborarea primului proiect al Legii Privatizarii si la infiintarea Fondului Propietatii de Stat (FPS).

Theodor Stolojan a fost numit in functia de Prim-Ministru dupa mineriada din septembrie 1991 si dupa caderea guvernului lui Petre Roman. Mandatul sau s-a bucurat de popularitate, in ciuda masurilor economice drastice adoptate.

In 1996 a sustinut candidatura lui Ion Iliescu la presedintie, la acea vreme lider PDSR. Theodor Stolojan a revenit in politica in 2000, cand a candidat la presedintie din partea PNL. Atunci Stolojan a obtinut 11,78% din voturi, a treia pozitie dupa Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor.

La Congresul Extraordinar al PNL din august 2000, Theodor Stolojan a fost ales presedinte. In 2003, Stolojan a pus bazele aliantei "Dreptate si Adevar", impreuna cu primarul de atunci al Bucurestiului, Traian Basescu. In 2004, Teodor Stolojan a fost desemnat candidatul aliantei DA la presedintie.

Cursa sa prezidentiala a avut insa o evolutie neasteptata, la 2 octombrie 2004 Stolojan anuntand ca se retrage. Au fost invocate probleme de sanatate si locul sau a fost preluat de Traian Basescu. Dupa alegerile din 2004, Teodor Stolojan a fost numit consilier pe probleme economice.

Conflictul cu Calin Popescu Tariceanu

In cadrul PNL, Teodor Stolojan a manifestat o pozitie din ce in ce mai critica fata de presedintele Calin Popescu Tariceanu. Conflictul dintre

premier si Stolojan s-a acutizat si pe fondul disputei dintre Tariceanu si presedinte. Teodor Stolojan a parut in mod constant mai apropiat de politica lui Traian Basescu decat de demersurile colegilor sai liberali.

Criza din PNL a ajuns la apogeu in toamna lui 2006, cand Teodor Stolojan a fost exclus din partid, printr-o decizie a organizatiei PNL Bucuresti, sector 2. Conducerea si-a motivat la acel moment gestul prin faptul ca Stolojan a refuzat sa respecte in mod constant deciziile partidului. Theodor Stolojan s-a aparat sustinand ca excluderea sa este un gest politic si exprima vointa lui Calin Popescu Tariceanu.

In octombrie 2006, Teodor Stolojan a pus bazele Platformei Liberal Democrate, impreuna cu alti membri PNL exclusi din partid sau nemultuniti de atitudinea lui Calin Popescu Tariceanu. Lui Stolojan i s-au alaturat atunci Valeriu Stoica, Mona Musca, Cristian Boureanu, Raluca Turcan si ulterior Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur si senatorul Mircea Cinteza.

In luna decembrie, platformistii au anuntat constituirea Partidului Liberal Democrat (PLD) sub conducerea lui Teodor Stolojan.

Despre PLD

Teodor Stolojan a anuntat pe 7 decembrie 2006, la infiintarea PLD, ca principala misiune a partidului este coagularea fortelor de centru-dreapta din Romania. Exclusilor din PNL (Valeriu Stoica, Mona Musca, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Radu F. Alexandru) li s-a alaturat si grupul initiatorilor apelului pentru unitatea PNL, condus de Gheorghe Flutur.

Teodor Stolojan a afirmat la acel moment ca alaturi de platformisti se mai afla opt organizatii judetene ale PNL si 29 de parlamentari liberali. PLD a declarat deasemenea ca se considera parte a aliantei DA.

Reactii politice la infiintarea PLD

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu s-a aratat surpins de initiativa lui Teodor Stolojan si a declarat ca acesta urmareste doar o slabire a Paridului Liberal, din care s-a desprins.

Liderul democratilor, Emil Boc, s-a aratat deschis la o colaborare cu platformistii, atitudine justificata prin nevoia de sptijin parlamentar a Aliantei. PNL a sanctionat dur atitudinea democratilor si i-a acuzat de pactizare cu platformistii in atacurile impotriva premierului Tariceanu.

UDMR a avut o pozitie ambigua fata de noul partid desprins din PNL, in timp ce PSD l-a caracterizat ca fiind "organizat fara o linie politica clara" si avand la baza "doar unele grupuri de interese care se lupta intre ele".

Contestarea PLD

Chiar daca initial au anuntat ca nu vor incerca sa conteste in justitie infiintarea Platformei Liberal Democrate, liderii PNL au demarat ulterior o serie de demersuri vizand impiedicarea inregistrarii PLD ca partid politic.

PNL a adresat Tribunalului Bucuresti o cerere de contestare a inregistrarii PLD ca partid politic, pe motiv ca denumirea sa se afla in patrimonial Partidului Liberal. Cererea avocatului Partidului Liberal, Cristian Iordanescu a fost respinsa, PLD fiind inregistrat oficial pe 29 ianuarie.

Congresul PLD

La sfarsitul lunii martie a fost programat primul Congres PLD, unde partidul trebuie sa-si aleaga conducerea. Desi este primul Congres Extraordinar de la infiintarea partidului, ocupantii posturilor de conducere sunt in mare parte cunoscuti: Teodor Stolojan - presedinte PLD, Gheorghe Flutur - presedinte executiv, Valeriu Stoica - presedintele Consiliului National de Coordonare.

Competitie nu exista nici pentru cele sapte functii de vicepresedinte care vor fi cel mai probabil ocupate dupa cum urmeaza: deputatul Cristian

Boureanu - relatii internationale, deputatul Raluca Turcan - imagine si comunicare, deputatul Florin Popescu - resurse umane, Gabriel Sandu -

vicepresedinte organizatoric, Cornel Stirbet - relatii institutionale si probleme juridice si Mihai Tibuleac - relatiile cu mediul de afaceri. Pentru realtiile cu societatea civila se va alege intre Radu F. Alexandru si Mircea Cinteza.

Deputatul Marian Hoinaru va candida pentru functia de secretar general, PLD urmand sa mai aiba si opt secretari generali regionali.

Citește și:
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...