Strategii electorale neobisnuite, care au schimbat istoria (Video)

Luni, 24 Iunie 2013, ora 21:09
3681 citiri
Strategii electorale neobisnuite, care au schimbat istoria (Video)
Foto: Telegraph

In arena politicii exista tot felul de luptatori. Unii inving usor cu ajutorul argumentelor, in timp ce altii adopta metode aflate la granita legalitatii, luarea de mita sub forma donatiilor de campanie fiind exemplul cel mai concludent.

Cand miza este insa castigarea alegerilor, politicienii renunta uneori la "armamentul" conventional si adopta strategii dintre cele mai neobisnuite.

Ronald Reagan, Francois Hollande sau Boris Eltin sunt doar cativa dintre presedintii amintiti de Cracked si care au castigat alegerile folosindu-se de tertipuri iesite din comun.

Ronald Reagan a sustras din documentele lui Jimmy Carter

La prima vedere, alegerile prezidentiale din anul 1980 din America pareau o lupta absurda si nedreapta: presedintele in functie, Jimmy Carter, trebuia sa se confrunte cu un actor de film semi-pensionat pe nume Ronald Reagan.

Tarziu in lupta, Carter a realizat insa ca nu trebuia sa isi subestimeze contracandidatul. In campania feroce initiata de Reagan, acesta s-a folosit de o "cascadorie" intalnita mai degraba in alegerile scolare.

Pentru pregatirea dezbaterii publice, care avea sa ii aduca fata in fata pe cei doi candidati, republicanul Reagan s-a documentat chiar din notitele lui Jimmy Carter. Cum a fost posibil?

Echipa lui Carter ii pregatise cu migala acestuia o agenda care cuprindea note informative, maxime de memorat si intreaga strategie a dezbaterii cu Ronald Reagan. Cu cateva zile inainte de marea confruntare, oamenii presedintelui au observat ca o copie a documentului lipsea.

Ceea ce s-a intamplat in timpul dezbaterii a fost, insa, si mai rau. Ronald Reagan l-a batut pe Jimmy Carter cu propriile arme, stiind parca de dinainte ce avea sa spuna acesta. De fapt, chiar asa au si stat lucrurile!

Unul dintre membrii echipei lui Reagan "a gasit" cartea cu strategia lui Jimmy Carter si i-a inmanat-o sefului sau. O saptamana mai tarziu, Ronald Reagan a castigat alegerile.

Francoise Hollande devine presedinte cu ajutorul unei melodii rap

In alegerile prezidentiale din Franta, din anul 2012, Francois Hollande a trebuit sa il infrunte pe Nicolas Sarkozy. Masina de campanie a lui Hollande a fost construita dupa modelul strategiei folosite de Obama in anul 2008, care a vizat, printre altele, atragerea alegatorilor minoritari.

Hollande stia ca Sarkozy declarase, in trecut, ca suburbiile "trebuie spalate cu un furtun mare de putere". Cum suburbiile pariziene sunt formate din minoritati etnice, candidatul Hollande s-a hotarat sa ia acesti alegatori sub aripa sa, atitudinea fiind complet opusa celei adoptate de presedintele in functie. Cum a facut asta?

A realizat un clip inedit de campanie, in care apare alaturi de etnici minoritari care indeamna cetatenii sa il voteze. Intamplator sau nu, coloana sonora a clipului este reprezentata de versiunea necenzurata a melodiei rap interpretata de Jay Z si Kanye West, "Negrii din Paris'.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2ywUFSuShP4

Si chiar daca acest cantec este dominat de injuraturi si insulte, specifice genului rap, Hollande stia foarte bine ce face. Intr-o tara condusa de un presedinte conservator, cu o reputatie de rasist, anuntul candidaturii lui Hollande a fost vazut ca o gura de aer proaspat, iar succesul sau a fost intampinat cu un val de simpatie.

Jon Gnarr, comediantul ales primar in urma unei campanii amuzante

In anul 2010, actorul de comedie Jon Gnarr a fost ales primar al orasului Reykjavik, capitala Islandei, dupa ce a candidat pentru un loc in Consiliul Orasenesc din partea partidului numit "Cel mai bun partid".

In platforma sa program a fost inclusa construirea unui Disneyland la aeroportul orasului, dotarea spa-urilor cu prosoape si garantia de a-si incalca toate promisiunile. Sloganul de campanie al "Celui mai bun partid" a fost: "Promitem sa oprim coruptia. Pentru a realiza acest lucru, vom participa in mod deschis la ea".

Dupa cum se vede, Gnarr a intrat in cursa electorala in calitate de comediant si nu de politician. In consecinta, el a fost tratat ca atare. Unii oameni au ras, altii au facut comentarii batjocoritoare, iar cei mai glumeti l-au si votat.

Fie in semn de protest sau doar in spirit de gluma, pentru a se asigura ca actorul primeste cateva voturi de consolare, locuitorii capitalei islandeze au reusit sa-l faca pe Gnarr castigator. Uimirea a fost cu atat mai mare cu cat partidul a obtinut majoritatea locurilor din consiliu, Jon Gnarr devenind astfel primar al orasului Reykjavik.

Tot cu umor isi trateaza actualul primar si indatoririle de servici, aparitia sa la Parada Gay Pride, unde a venit imbracat in femeie, fiind doar un exemplu al politicii amuzante pe care o promoveaza.

Revenirea politica a lui William Hale Thompson cu ajutorul sobolanilor

William Hale Thopmson a servit ca primar al orasului Chicago intre anii 1915-1923. Cariera sa politica a fost zugravita pe o "panza" numita statul Illinois, ai carui patru dintre cei sapte guvernatori ai vremii au fost inchisi, iar porecla celui mai mare oras, Chicago, facea referire la coruptia fara margini. ("Windy City").

Numit "cel mai rau primar din istoria Americii" de catre generatiile urmatoare, un apropiat al lui Al Capone, excentric si insetat de putere, William Thompson a fost nevoit sa demisioneze dupa opt ani in care a condus orasul.

Totusi, avid fiind de putere, in anul 1926, "Big Bill" incearca sa isi recastige reputatia si mai ales scaunul de conducator al orasului. Apare initial cu o abordare populista, organizand festivaluri generoase si focuri de artificii. Cum acestea nu au efectul scontat, Thompson recurge la planul B: actiuni care sa socheze publicul.

Astfel, la 6 aprilie 1926, cu doar opt zile inainte de stabilirea candidaturile pentru functia de primar, William Hale Thomson apare intr-o sesiune de dezbateri politice purtand in fiecare mana o cusca in care se afla cate un sobolan.

Rozatoarele au fost prezentate drept adversarii sai, politicianul petrecandu-si minute bune adresandu-le critici dure, fara sa realizeze, de fapt, ca isi incrima chiar propriile actiuni din trecut.

Ridicolul situatiei nu a fost insa suficient de concludent pentru alegatori, acestia muscand momeala si oferindu-i votul din nou. 1927-1931 au fost anii celui de-al doilea mandat, perioada cea mai neagra pentru orasul Chicago, cea in care crima organizata si coruptia i-au permis celui mai mare gangster din istoria Americii, Al Capone, sa ajunga la apogeul puterii sale.

Boris Eltin castiga alegerile cu o telenovela braziliana

In anul 1996, in Rusia postsovietica se organizau, pentru a doua oara in istoria tarii, alegeri prezidentiale. Boris Eltin, presedintele in functie, a avut de dus o campanie grea impotriva rivalului sau comunist, Ghenadi Ziuganov.

A fost o cursa atat de stransa, incat Guvernul a decis sa decreteze zi libera pentru a se asigura ca toti cetatenii vor ajunge sa isi exprime votul.

Constient ca marea majoritatea a sustinatorilor sai locuiesc din mediul urban, Boris Eltin a gandit o strategie de a-i tine in oras, intuind dorinta acestora de a se retrage catre zonele rurale in putinele zile libere de care dispun.

Solutia lui s-a numit "Tropikana" - o telenovela braziliana foarte populara in Rusia. Boris Eltin a contactat postul de televiziune care difuzase anterior serialul si l-a convinsa sa difuzeze trei noi episoade in ziua alegerilor.

Cand anuntul a fost facut public, o multime de oameni au renuntat la planurile de vacanta si au ales sa ramana in orase, unde existau televizoare, pentru a urmari serialul. Intre timp, numai bine, pana la debutul telenovelei, au putut sa dea o fuga si pana la cabina de vot pentru a-si exercita optiunea politica.

Boris Eltin a fost votat de 54,4% dintre alegatori, pastrandu-si functia de presedinte al Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Criză de râs la o televiziune, în direct. Relatarea unui conflict în familie a provocat amuzamentul general VIDEO
Criză de râs la o televiziune, în direct. Relatarea unui conflict în familie a provocat amuzamentul general VIDEO
O prezentatoare TV din Polonia a izbucnit în râs în timpul unei transmisiuni în direct, ascultând povestea unui reporter despre o ceartă în familie pe teme politice. Incidentul a avut loc pe...
#strategii electorale neobisnuite, #alegeri prezidentiale, #campanii electorale, #politica, #politicieni , #stiri politice
Comentarii