SUA: Romania nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de programul Visa Waiver

Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 15:47
3886 citiri
SUA: Romania nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de programul Visa Waiver
Foto: florinm.worpress.com

Romania se numara printre cele cinci tari din Uniunea Europeana, care nu indeplinesc pentru moment conditiile pentru ca cetatenii lor sa calatoreasca fara viza in Statele Unite.

Conform RRA, citat de Rador, Departamentul pentru Securitate Nationala al SUA spune ca cinci tari ale Uniunii Europene - Bulgaria, Cipru, Grecia, Polonia si Romania - nu indeplinesc conditiile americane pentru a beneficia de programul Visa Waiver. Fiecare dintre cele cinci tari sunt intr-o situatie cumva diferita, dar problema este ca sunt indeplinite criteriile, afirma Departamentul Securitatii Nationale, care nu poate aprecia care sau daca vreuna dintre cele cinci tari va indeplini conditiile in viitorul apropiat.

Acesta este si cazul Romaniei, confirma asistentul pentru Europa al secretarului de stat, Philip Gordon: "Programul Visa Waiver este foarte clar, este bazat pe criterii. Dorim sa ajungem la momentul in care romanii sa poata calatori in SUA fara vize, dar aceste criterii includ probleme ca ratele de refuz pentru vize si impartasirea de date, iar romanii mai au de lucru pentru a indeplini aceste criterii".

Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor.

Visa Waiver include 35 de state

Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite (DHS) a publicat luna trecuta lista ratelor de refuz pe nationalitati pentru anul fiscal 2009 (octombrie 2008 - septembrie 2009). Rata Romaniei este una dintre cele mai mari din UE.

Romania depune eforturi de mai mult timp pentru a fi inclusa in Visa Waiver si a format la un moment dat, impreuna cu alte state est-europene care au aderat la UE in 2004, o "Coalitie a vizelor". Romania a semnat, la 3 noiembrie 2008, un document politic de principiu privind aplicarea masurilor necesare pentru facilitarea accesului in program, care include masuri privind un schimb mai bun de informatii despre calatoriile internationale si controlul de la frontiera, despre suspectii de terorism, despre pierderea sau furtul pasapoartelor, precum si masuri legate de prezenta si atributiile agentilor de securitate la bordul aeronavelor.

In prezent, Visa Waiver include 35 de state, in principal tari occidentale: Andora, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Liechtenstein, Luxemburg, Letonia, Lituania, Malta, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Ungaria.

Excluderea noilor membre ale UE si NATO a fost un subiect sensibil, mai ales in cazul tarilor care au sustinut operatiunile militare americane din Irak si Afganistan. Unele dintre aceste tari, precum Polonia si Romania, nu se regasesc pe lista noilor veniti in program, pentru ca nu au indeplinit conditiile. Grecia, care din punctul de vedere al ratei de refuz indeplineste conditiile, se plange ca nu este inclusa in Visa Waiver ca pedeapsa pentru ca a blocat aderarea Macedoniei la NATO, la summitul din aprilie la Bucuresti.

Secretarul american pentru securitate interna, Janet Napolitano, a declarat vineri, in Parlamentul European, ca Statele Unite nu intentioneaza sa schimbe pozitia fata de politica de ridicare a vizelor pentru tarile din UE, asigurand ca Washingtonul va continua sa actioneze de la caz la caz. "Ridicarea vizelor este extrem de importanta in relatiile noastre bilaterale (SUA-UE), dar multi dintre membrii Congresului american nu accepta excluderea vizelor, pentru ca ei cred ca ar fi o lacuna in sistemul de securitate american", a explicat oficialul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Romania Visa Waver, #vize romani SUA , #stiri politice
Comentarii
Poza tieues
tieues
rank 5
I'M SO SORRY!Are oare ceva de vazut cu VWP faptul ca Romania s-a vazut implicata in vanzarea de arme teroristilor?DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.Si ca a parut numele fratelui lui x-lescu pe acolo?DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA