Suntem un popor de iresponsabili?

Duminica, 29 Iunie 2008, ora 06:20
8444 citiri

De multe ori am auzit intrebarea: de ce ii trebuie Romaniei atat de mult timp sa evolueze si sa ajunga din urma tarile occidentale, luate ca reper de civilizatie si dezvoltare economica?

Existau, de fiecare data, diverse raspunsuri, incercari de a argumenta cu dificila trecere prin comunism, demersurile haotice de a gasi un drum in prea lunga perioada de tranzitie de dupa 1989, inclinatiile noastre vizibile mai degraba catre balcanism decat spre disciplina occidentala etc.

Dar, de fiecare data, discutia se termina cel putin cu un optimism moderat, de genul "suntem pe drumul cel bun, macar nepotii nostri se vor bucura de altceva".

Evenimentele din saptamana care tocmai se termina m-au fortat insa sa ma intreb daca problema nu este mult mai grava, puternic inradacinata in noi: suntem oare iremediabil un popor de iresponsabili?

De la soferii de autobasculante care le plimba iresponsabil pe DN cu benele ridicate, la constructorii de pasarele - peste si sub care trec oameni -, care cred ca imbinarea tonelor de fier se poate face la fel ca la custile de caini, pana la doctorii care stau sa sa gandeasca o saptamana pentru a da un raspuns fetitei de 11 ani violate, pentru care fiecare zi care trece face cat o viata.

Si ajungand la alesii poporului, care dau legi in bataie de joc, intr-un dispret total fata de cei care trebuie sa-si croiasca viata dupa ele si care se ascund ca sobolanii prin cotloane atunci cand trebuie sa-si asume o decizie importanta pentru evolutia democratica a acestei tari.

Si, desi e vorba de niste "cazuri", problemele nu sunt unele punctuale. Soferul basculantei putea sa fie oricat de iresponsabil, tragedia de pe DN 1, soldata cu un mort si doi raniti grav, nu ar fi avut loc daca Politia si-ar fi facut datoria si l-ar fi fortat sa respecte legile.

Constructorul pasarelei, oricat de iresponsabil ar fi fost, nu ar fi putut lasa tonele de fiare prinse doar in pioneze, daca nu ar fi fost cineva - probabil "motivat" corespunzator - care sa-i atribuie lucrarea, desi acesta excela doar in construirea de custi pentru caini. Si nici daca cei care au receptionat lucrarea de la Ministerul Transporturilor nu ar fi inchis ochii la neglijenta criminala cu care fost executata.

Doctorita pe care am auzit-o spunand, cu dezinvoltura, ca s-a decis in "procedura de urgenta" - adica intr-o saptamana! - daca sa "dea mai departe" dosarul fetitei de 11 ani violate de unchiul ei si insarcinata in 20 de saptamani, oricat ar fi fost de iresponsabila, s-ar fi miscat poate mai repede daca ar fi fost constransa de un sistem medical sanatos.

La noi, in schimb, in mod consecvent, sistemul medical a ascuns, protejat si in consecinta a perpetuat, toate greselile medicale cauzate de indiferenta si iresponsabilitatea unor medici.

In ce priveste alesii, pentru unii dintre noi, iresponsabilitatea este doar un sinonim fara nuante si fara dubii pentru parlamentarii romani. Aproape ca nu a mai uimit pe nimeni lipsa de cvorum a deputatilor la sedinta in care trebuiau sa se pronunte asupra inceperii urmaririi penale in cazurile Mitrea si Nastase.

Si nu cred ca umilirea totala pe care nu se sfiesc s-o practice este urmare a faptului ca se apropie de finalul mandatului. Mai degraba, experienta anilor trecuti le-a aratat ca sistemul este extrem de permisiv si nu exista niciun fel de sanctiune - nici administrativa, nici politica si nici macar una electorala, la urmatoarele alegeri.

Este un fapt si ca, in fiecare saptamana, langa noi, acasa, pe strada, la circa financiara sau la serviciu, putem gasi nenumarate exemple de iresponsabilitate. Pe care le observam, poate ne enerveaza, le comentam cu prietenii, dar nu le sanctionam, pentru ca nu ne ajuta sistemul. Insa oare, nu este si vina noastra, ca am renuntat sa speram ca putem schimba ceva? Nu este si asta o forma de iresponsabilitate?

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
#romani, #dezvoltare, #civilizatie, #popor, #Tancabesti, #iresponsabili, #fetita mama , #stiri politice