Teama de patriotism (Opinii)

Duminica, 31 Martie 2013, ora 23:27
4362 citiri
Teama de patriotism (Opinii)

Exista cateva tendinte devenite moda: sa-l scuipam pe Basescu, deoarece a-i gasi justificari ne califica printre prosti, sa ne plangem de politicieni (aici noi, caraitorii, contribuim din plin, dar as spune ca justificat) si sa ne injuram tara, ca sa parem interesanti, sa putem fi intrebati de argumente, pentru a ne cocota pe o tribuna, fie ea asezata doar in fata familiei.

Poate cea mai nociva moda este aceea de a considera patriotismul nefrecventabil, caracteristic spiritelor rudimentare, poporului lipsit de educatie si dornic sa-si identifice o bruma de calitati valabile in lipsa unor succese sociale.

Mie mi-a ramas ceva in minte ca un neg si imi asum riscul sa par ingust: o parte a povestii bentitei tricolore din Covasna.

Sabina Elena a relatat in platou la Realitatea TV ca istoria ei de vedeta contestata a inceput pe 1 Decembrie. Atunci, cativa copii au vrut sa cante imnul tarii lor si conducerea scolii le-a spus sa faca o cerere in scris. Motivatia directiunii: in sistemul educational este interzisa politica.

Reiau, poate ne trezim: exista locuri in Romania unde a intona imnul reprezinta un gest politic.

Reiau, poate ne trezim: exista locuri in Romania unde, ca sa canti imnul, trebuie o cerere scrisa.

Reiau, poate ne trezim: exista locuri in Romania unde nu poti intona imnul.

Cum sa ne manifestam trezirea? Sa-i belim pe unguri? Sa-i injuram? Unii spun ca ar trebui sa le administram acelasi tratament de care beneficiem noi, romanii, din partea lor: sa-i dispretuim. Asta putem, fireste, este comportamentul cel mai la indemana. Dar atunci cu ce suntem mai buni?

Mai ales ca, daca stam si judecam un pic, si noi, si etnicii maghiari realizam ca nu ne uram. Suntem doar saraci, iar pe seama aceste stari politicienii isi fac campanie. Pare ca nu au niciun interes sa puna capat discursului extremist, caci si-ar pierde voturile.

Desi au stat la guvernare mai multe mandate, expusi sau pe burta, cei de la UDMR au esuat lamentabil in a le reprezenta interesele celor in numele carora au incasat bani de la Bucuresti si de la Budapesta.

Le-au hranit stomacele cu ideologie, si nici macar una luminata, contructiva. Numai ca pe seama ce etnicii maghiari si secui au devenit tot mai saraci, ei au devenit tot mai bogati.

Cu toate astea, in momentul cand ei, liderii UDMR sau PPMT sau PCM marcheaza punctele istoriei Ungariei cantandu-i imnul si amintind electorilor de drama de la Trianon, electorii nu-i iau de guler, ci le tin isonul.

Din cauza acestui faliment, fetita tricolora din Covasna este injurata si de maghiari si de romani. Caci ne este teama sa parem prafuiti. Nu mai indraznim sa ne iubim tara asa cum dorim, trebuie sa ne raportam la sentimentele unor politicieni nesimtiti.

Motiv pentru care eu am sa scot cutitul. Si am sa-mi tai niste slana.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...