Terorismul sindical a invins

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 18:16
5276 citiri
Terorismul sindical a invins
Foto: Gandul

Probabil ca de la mineriade incoace romanii nu au asistat la o miscare sindicala mai abuziva decat greva "spontana" de la RATB, de joi. Protestul soferilor si vatmanilor, cel putin de neinteles in limita unei logici sindicale oneste si de bun simt, este atacabil, chiar dubios, pe cateva paliere.

In primul rand, este de neiertat terorismul sindical la care au recurs soferii regiei de transport bucurestene, constienti, desigur, de importanta lor vitala. Cand stii ca de tine depinde viata normala a peste un milion de oameni, unii poate cu probleme chiar mai mari decat ale tale, ar trebui sa nu iti poti permite sa blochezi orasul fara sa tragi macar un semnal de alarma inteligibil si coerent.

Sa ne amintim ca, de exemplu, toamna trecuta, oprirea totala a garniturilor de metrou a fost precedata de inaintarea unor revendicari punctuale, de cateva runde esuate de negocieri si de o greva de avertisment de doua ore. Sunt etape logice si legale, menite sa dea sansa preintampinarii unei actiuni cu consecinte atat de grave, dar si sa pregateasca, cat de cat, oamenii pentru ce va urma. A fost un protest spontan, care nu trebuie sa parcurga astfel de etape, au declarat grevistii. Inseamna ca si situatia lor era disperata, nu-i asa?

Nu si-or fi primit soferii salariile? Le-or fi scazut salariile? O fi fost incalcat contractul colectiv de munca? Or fi fost anuntate disponiblizari masive? Dincolo de zvonuri si temeri, nimeni nu a putut dovedi asa ceva. Dimpotriva. Salariile le-au fost virate chiar in avans, ca doar vine Pastele, iar veniturile nu sunt nicidecum de mizerie. Salariul mediu net al unui sofer este 2.400 de lei net, la care se adauga sporurile de munca grea si tichetele de masa. Cati profesori sau medici se pot lauda cu atatia bani pe luna? Cati dintre oamenii lasati sa astepte in zadar in statii duc acasa atatia bani lunar?

Urmeaza statia ... Faliment

De fapt, nimeni nu a putut explica in mod coerent si argumentat cauzele acestei greve. Liderii sindicali au dat din colt in colt si s-au dezis de protestul evident nelegal. Soferii i-au contestat si au anuntat ca nu sunt reprezentati de nimeni.

Chiar de nimeni? Nici chiar asa, pentru ca in mijlocul protestului a aparut, in scandarile entuziaste ale grevistilor, nimeni altul decat liderul sindical de la metrou, Ioan Radoi, printre altele si absolut intamplator desigur, fost senator PSD. A preluat fraiele negocierilor si a obtinut pentru soferi un protocol care prevede un nou sistem de salarizare. Ca doar cel precedent, am vazut, era total nesatisfacator.

Ce cauta acolo domnul Radoi e greu de inteles. Dar mai e ceva greu de inteles. Greva aceasta "spontana" a fost mai bine organizata decat una pregatita din timp. Nicio roata nu s-a miscat in Bucuresti, 2.000 de oameni, pasamite fara lider, au actionat ca unul singur. Remarcabil, nu-i asa? Daca asa arata un protest spontan, ma intreb cum ar arata un protest organizat al soferilor? Cred ca si nemtii ar fi invidiosi pe asa rigoare si disciplina.

Iar daca tragem linie si socotim, vedem ca terorismul sindical a invins. Oameni care si asa au venituri mai mari decat media vor avea salarii si mai mari, platite din taxele si impozitele altor oameni de care si-au batut joc o zi intreaga, ba chiar au continuat sa-si bata joc si dupa incetarea oficiala a grevei, cand multi dintre soferi au refuzat sa iasa pe traseu, fiind prea obositi dupa o zi de stat degeaba.

Dupa o astfel de victorie, nu vad ce i-ar putea impiedica sa blocheze din nou Bucurestiul, luna viitoare, cerand triplarea salariilor. O pot face si mecanicii de la metrou. De ce nu ar face-o si medicii? Dar cine sa-i judece, dupa ca judecatorii au procedat la fel de ilegal si imoral anul trecut? Pana la urma, trista morala este ca in Romania are castig de cauza cel care reuseste sa provoace prejudicii mai mari, nu cel mai indreptatit.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#greva RATB sindicalisti, #greva spontana RATB, #Bucuresti blocat greva RATB , #stiri politice
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Greva asta "spontana" ne-a demonstrat ca securistii au destule pargii la indemana sa ne dea la cap . Ca "IMGB - face ordine" este inca actual .