Tiganii sunt romani? dilema cititorilor Ziare.com

Joi, 01 Noiembrie 2007, ora 13:05
20919 citiri
Tiganii sunt romani? dilema cititorilor Ziare.com

Roman sau tigan? Italienii nu fac diferenta, pe ei ii intereseaza ce scrie in pasaport. Iar pe pasapoartele celor mai multi infractori din Cizma scrie Romania, fapt ce i-a determinat sa adopte masuri fara precedent contra imigrantilor ilegali, in special impotriva celor din tara noastra. In perioada urmatoare, trebuie sa ne asteptam la transporturi aeriene, feroviare sau rutiere care sa intoarca in Romania zeci de mii de cetateni care nu au reusit sa se integreze in Italia.

- Romanul criminal din Italia: Nicolae Romulus Mailat

Romanii au reactionat si ei la acest scandal. Forumurile si rubricile de comentarii sunt pline de cuvinte grele la adresa tiganilor care sunt socotiti principalii (singurii?) vinovati pentru toate relele comise de natia noastra in Occident. Majoritatea cere diferentierea cetateniei de etnie, astfel incat vest-europenii sa (dis)cearna intre etnicii romani si cei tigani, originari din Romania.

Nu stiu cat de mult ne-ar ajuta acest lucru, pentru ca strainii se uita in primul rand in pasaport si abia apoi la tenul infractorului. Iar faptul ca pe pasaport scrie ROMANia si ca pe infractor in cheama ROMULUS (crunta ironie!) nu ii face pe italieni mai intelegatori. Rabdarea lor a ajuns la capat! Dar a noastra?

Edy se intreaba: "Tigan sau roman? Criminalul este CETATEAN ROMAN, iar responsabilitatea apartine statului roman. Si inca ceva: vad persoane sifonate care tipa dupa ajutor de la Hitler. Ca ei sunt romani, nu tigani criminali si hoti (ca si cum nici un roman, niciodata, nu a omorat, jefuit, violat. Trebuie exterminati toti tiganii, atunci logic, cand un roman omoara sau fura, nu trebuie exterminati toti romanii?). Cineva amintea de cazul satenilor terorizati de tigani cu acordul tacit al politiei. Nu cumva vina este in primul rand a politiei (facuta din romani, nu?)? [...]"

Altceva crede YOOBRIO: Confuzie? Un tigan e un tigan, nu poate fi ROMAN. Domnilor ziaristi, toti romanii de afara avem pobleme de imagine, fiind confundati cu TIGANII. Toate defectele umane pentru ei sunt calitati. AR TREBUI SPECIFICAT TIGAN DE ORIGINE ROMANA."

La fel crede si WS: Spuneti lucrurilor pe nume: tigani. Atat timp cat nu se spune lucrurilor pe nume, nu este nici o sansa sa se ajunga la nici o rezolvare a situatiei. Atat timp cat nici macar nu definim corect categoriile cu care lucram, nu putem avea un rezultat. Tiganii sunt tigani, nu romani. Acest trib are alte valori, alte coordonate morale, sociale si nu in ultimul rand genetice."

Gigi sta in Franta si vede altfel lucrurile: Teapa pentru toti criminalii, lanturi la picioare si munca fortata pentru toti hotii, banditii. Stau in Franta de ani de zile, dar de un timp de zile din cauza unor suboameni, scarbe, mi-e rusine sa spun ca sunt roman.

Romancele care vin sa munceasca cinstit ,sunt intrebate direct cat costa?.

In Europa au impresia ca au venit barbari, vandali, strazile sunt pline cu prostituate romance, pe langa magazine numai romani care cersesc pe langa orase tabere cu corturi [...]".

Ziare.com iti cere opinia: Credeti ca ar trebui facuta distinctia intre etnicii romani si cei tigani, in relatarile mass-media si in interventiile politicienilor?

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...