Tokes vrea un "Martie al Iubirii" intre romani si maghiari

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 21:26
2677 citiri
Tokes vrea un "Martie al Iubirii" intre romani si maghiari

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, vineri, la Tg. Mures, ca CNMT va organiza, in perioada 19-20 martie, comemorarea lui "Martie Negru" din 1990, care sa devina, in acest an, un "Martie al Iubirii" intre romani si maghiari, astfel incat "pata rusinoasa" de pe fata muncipiului sa fie curatata.

"Iertarea ar fi motivul principal al acestei aniversari, la 20 de ani dupa evenimente. Iubirea este caracteristica principala a culturii crestine, suntem intr-o Europa crestina, crescuta pe traditii crestine si, in spiritul de unitate europeana, ar trebuie sa ne impacam, sa-i iertam pe cei care au facut pe nestiute ce au facut, care au participat din nestiinta la evenimente.

Un Martie al Iubirii am intitulat evenimentele din 19-20 martie, de la Targu Mures, care exprima in mod adecvat ce avem de gand in spiritul continuarii schimbarii de regim", a spus Tokes.

Europarlamentarul a adaugat ca va organiza pe aceasta tema si o mini-conferinta la Bruxelles. Iar in Biserica Cetate ii va invita, in acele zile, pe toti reprezentantii de conducere ai bisericilor din Transilvania si Bazinul Carpatic, romani si maghiari.

Episcopul a mai afirmat ca "pentru evenimentele sangeroase din 1990 nu populatia romaneasca sau ungureasca, nu oamenii de rand sunt de vina, ci scenografii acestor evenimente care s-au folosit de metode diversioniste de tip comunist, de tip securist si au atatat comunitatea romaneasca impotriva comunitati maghiare".

In urma conflictului din martie 1990 de la Targu Mures, au rezultat cinci morti (doi romani si trei maghiari) si 278 de raniti. O biserica ortodoxa a fost incendiata, iar sediile locale ale unor partide politice vandalizate.

"Aceasta pata rusinoasa trebuie curatata de pe chipul Targu Muresului. Este pacat ca in Europa de Vest, de multe ori singurul punct de asociere cu numele Targu Muresului este diversiunea sangeroasa din 1990. Trebuie trasi la raspundere cei care au stat in spatele acestei scenografii comuniste-securiste, in frunte cu Ion Iliescu, care cel putin in mod complice a asistat la aceste evenimente strigand separatism la adresa maghiarilor si secuilor", a conchis Tokes.

Discutii pentru amplasarea statuii generalului Gusa

Pe de alta parte, Tokes a mai declarat ca spera sa ajunga la o intelegere cu primarul din Targu Mures, Dorin Florea, in disputa referitoare la amplsarea statuii generalului Gusa in municipiu.

"Am oferit domnului primar sa cautam solutionarea pasnica si nu in judecata a acestui caz. Stiti bine ca am dat in judecata Consiliul Local si dorim sa prevenim ridicarea statuii. Pentru aceasta am pornit si o actiune in contencios si o cerere de suspendare a hotararii privind amplasarea statuii, dar aceasta actiune a fost refuzata, cererea de suspendare a fost respinsa", a declarat Tokes.

El considera ca amplasarea statuii ar putea altera imaginea Romaniei. "Sunt convins ca o eventuala ridicare a statuii ar insemna o grava alterare a adresa imaginii internationale a Romaniei si aceasta nu lipseste Romaniei. Chiar Congresul de la Bonn al PPE s-a pronuntat in aceasta privinta condamnand ridicarea simbolurilor comuniste atat timp cat PD-L si dl. primar, ca si crestin democrat, cat si UDMR, cu totii suntem membrii ai PPE, nu putem sa ne ingaduim sa ne jucam cu astfel de simboluri odioase, chiar la a 20-a aniversare a Revolutiei din 1989", a afirmat politicianul.

Acesta a respins ideea ca disputele in jurul statuii ar avea o conotatie etnica. "Este clar ca problema statuii nu este una etnica, desi se incearca sa se dea o asemenea dimensiune a acestei probleme. Aceasta este o problema a post-comunismului deoarece victimele armatei terorii conduse de fostul Stat Major Stefan Gusa majoritatea victimelor apartin majoritatii romanesti, nu minoritatii maghiare", a spus Tokes Laszlo.

In luna septembrie 2009, consilierii locali din Tg Mures au votat pentru amplsarea statuii generalului Gusa in Targu Mures. Decizia a fost atacata in instanta si mai multe organizatii neguvernamentale, dar si personalitati de marca, printre care si Herta Muller, au protestat fata de aceasta initiativa a alesilor locali.

Citește și:
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...
Comentarii
rank
...domnule c(p)astor , domnule c(p)astor de ce aveti dintii atat de albi?!!! pentru ca mi i spal zilnic cu CORUPTIA SPIRITUALA ... TAICA ...