Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Toleranta zero fata de homosexuali

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 Mai 2009, ora 18:19
4665 citiri
Toleranta zero fata de homosexuali

Legiuitorul roman a transat dilema complicata a casatoriilor intre persoanele de acelasi sex. Acestea nu vor fi reglementate de viitorul Cod Civil.

Decizia poate fi apreciata drept discriminatoare din perspectiva drepturilor omului, desi ea nu incalca nicio reglementare expresa, neexistand in acest moment o directiva europeana in domeniu. E drept, Parlamentul European a recomandat toleranta.

Exista state, mai liberale, care permit astfel de casatorii, ba chiar si adoptia de copii de catre astfel de cupluri, si altele care nu le permit, oferind insa alternativa unor uniuni civile, ceea ce legea romana nu face insa.

Asadar dilema nu este este doar una romaneasca si fiecare tara a dat raspunsul pe care l-a considerat cel mai bun. Legiuitorul roman a ales formula tolerantei zero. Este oare aceasta cea mai buna decizie?

Toleranta diferita pentru pacate

Potrivit deputatului PD-L Daniel Buda, presedintele subcomisiei care a dezbatut Codul Civil, decizia in privinta casatoriilor intre homosexuali porneste de la faptul ca suntem un stat crestin care nu poate admite o astfel de smintire a notiunii de casatorie.

Un argument foarte solid, desigur. Dar, in acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca Romania este un stat laic, in care optiunea religioasa face parte dintre drepturi, nefiind o obligatie.

Intr-un stat laic nu pot fi hotaratoare argumente de ordin religios, oricat de puternice ar fi ele. Apoi, sa recunoastem, nici concubinajul nu este o fapta prea crestineasca si totusi este larg raspandita, aproape unanim acceptata si isi gaseste reglementare legala.

Suntem noi, heterosexualii, fara de prihana astfel sa stam mereu cu piatra in mana? O fi homosexualitatea cel mai mare pacat? Oare hotia, minciuna, adulterul n-or fi la fel grave desi beneficiaza de multa intelegere? Asadar, chiar din punct de vedere crestinesc, nu practicam oare o dubla masura?

Drepturi egale pentru cetateni egali

Din punct de vedere legal, homosexualitatea nu mai constituie infractiune. Optiunea sexuala este asadar la fel de libera ca aceea religioasa si ar trebui sa beneficieze de aceeasi protectie, oricat de revoltator ar putea parea unora. Homosexualitatea poate fi un pacat, insa asta e strict treaba pacatosului.

Cat timp el nu comite o contraventie sau o infractiune si nu incalca dreptul altcuiva nu exista niciun motiv sa nu se bucure de drepturi egale cu ceilaltati cetateni. Iar un astfel de drept este sa-si reglementeze intr-un fel regimul bunurilor intr-o relatie de lunga durata cu partenerul ales.

Nu vrem s-o numin casatorie. Nicio problema! Putem reglementa o uniune civila care sa le dea posibilitatea acestor oameni, egali cu ceilalti cetateni, sa se insoteasca legalizat in viata si apoi sa se mosteneasca legal, fara riscanta cale a testamentului, oricand atacabil.

Si statul ar trebui sa fie interesat intr-o cat mai buna reglementare a regimului juridic al tuturor bunurilor, deci inclusiv ale celor care apartin cuplurilor de homosexuali.

De exemplu, in Norvegia exista, din 2003, Legea privind Parteneriatul oficializat care permite persoanelor de acelasi sex sa incheie un parteneriat legal cu aceleasi consecinte legale ca si casatoria, cu exceptia dreptului cuplului homosexual de a adopta un copil.

Nu trebuie sa-i iubim pe homosexuali, nu trebuie sa-i aplaudam, nu putem sa-i intelegem si atunci poate ca trebuie doar sa-i toleram, adica sa-i lasam in pace in casa lor si in patul lor, cu viata lor.

Multi heterosexuali sunt revoltati si se simt agresati de paradele lor ostentative ale homosexualilor. Au, in mare masura, dreptate. Dar toate minoritatile care se simt discriminate incearca sa atraga atentia. Cu cat va scadea discriminarea, cu atat mai putin vizibili vor deveni si ei. Cu alte cuvinte cu cat vom fi mai toleranti, cu atat mai putin ne vor deranja.

Pana la urma, tratamentul aplicat homosexualilor nu este doar o chestiune de principii, ci si una de intelepciune, dar si de pragmatism.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#toleranta casatorii homosexuali, #cununie civila, #reglementari Cod Civil , #stiri politice