Toti cei sase parlamentari pentru diaspora vor diurne mai mari

Duminica, 17 Mai 2009, ora 12:52
1600 citiri
Toti cei sase parlamentari pentru diaspora vor diurne mai mari

Senatorii si deputatii din circumscriptia electorala 43 pentru romanii cu domiciliul in afara tarii au initiat o modificare legislativa prin care vor o suma forfetara mai mare pentru birourile parlamentare.

Ei cer si alocarea mai multor bani decat primesc ceilalti colegi pentru diurna de deplasare.

Initiatorii au modificat in primul rand articolul din Statut care reglementeaza birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor si care stabileste, lunar, o suma forfetara din bugetul Camerei, si respectiv, Senatului echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta.

Potrivit propunerii legislative, deputatii si senatorii alesi in circumscriptia 43 pentru romanii cu domiciliul in afara tarii ar urma sa primeasca lunar o suma forfetara echivalenta cu doua indemnizatii si jumatate brute, adica aproximativ 15.000 de lei.

In plus, spune textul legislativ, parlamentarii alesi in circumscriptia 43 beneficiaza de decontarea serviciului de telefonie mobila pentru zonele unde acestia au fost alesi sa-si desfasoare activitatea.

O alta modificare ceruta de parlamentarii pentru diaspora se refera la diurna de deplasare si cheltuielile de cazare.

Astfel, daca parlamentarii care nu au domiciuliul in Bucuresti primesc o diurna de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizatia lunara, alesii pentru diaspora vor o diurna de deplasare dubla - de 4% pe zi din indemnizatia lunara prevazuta pentru deputat sau senator.

Initiativa legislativa a fost trimisa pentru raport la Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului privind Statutul deputatilor si al senatorilor, cu termen 11 iunie 2009.

In sprijinul solicitarilor, parlamentarii pentru diaspora au adus un studiu comparativ din Franta, Italia si Portugalia din care rezulta ca exista o serie de facilitati pentru cei care-i reprezinta pe cetatenii din strainatate, precum sume mai mari pentru decontarea cheltuielilor cu telefonia si transportul.

Textul de lege este semnat de cei sase parlamentari din diaspora - Viorel Riceard Badea (senator PD-L), Raymond Luca (senator PNL), William Gabriel Brinza (deputat PD-L), Koto Josif (deputat UDMR), Mircea Lubanovici (deputat PD-L), Tudor Pantiru (deputat PSD) si a fost inregistrata pe 27 aprilie la Senat.

Initiativa parlamentarilor pentru diaspora vine ca urmare a discutiilor avute in Legislativ pentru gasirea unei modalitati de decontare a unor cheltuieli suplimentare care apar din cauza distantelor foarte mari si a marimii circumscriptiei 43, aceasta in conditiile in care Statutul senatorilor si deputatilor nu este adaptat modificarii Legii electorale, care a introdus scrutinul uninominal.

Biroul Permanent al Senatului a decis, la sfarsitul lunii februarie, decontarea cheltuielilor de calatorie pentru senatorii din diaspora.

Astfel, pentru zona Europa, Orientul apropiat si Africa de Nord, se va deconta o deplasare pe luna la sfarsitul de saptamana si pentru America, Oceania, Australia, Asia se va deconta cate o deplasare in fiecare sesiune legislativa.

S-a mai aprobat ca, de asemenea, in vacanta parlamentara de iarna, sa se deconteze o deplasare in cadrul zilelor aprobate de Biroul Permanent pentru colegiul electoral si o deplasare in vacanta parlamentara de vara.

Citeste si:
Proiect de lege: Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate vor fi obligați să se testeze pe banii proprii
Proiect de lege: Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate vor fi obligați să se testeze pe banii proprii
Un grup de parlamentari, senatori și deputați, va depune în Parlamentul României joi, 14 octombrie 2021, proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada...
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Sursa: rNews