Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Raluca Turcan: Sunt salarii unde sporurile merg pana la 85%. Exista primarii de comune cu lefuri mai mari ca la oras

Duminica, 28 Februarie 2021, ora 12:04
4709 citiri
Raluca Turcan: Sunt salarii unde sporurile merg pana la 85%. Exista primarii de comune cu lefuri mai mari ca la oras
Raluca Turcan FOTO Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat duminica, 28 februarie, ca sunt salarii carora li se adauga sporuri de pana la 85%, iar autoritatile doresc reasezarea salariilor pentru ca aceste sporuri sa fie motivante.

Turcan a precizat, pentru Prima TV, ca exista doua posibilitati: fie unele venituri mari vor fi afectate prin eliminarea unor sporuri, fie vor fi inghetate unele venituri, iar celelalte vor avea o crestere mai rapida.

"In legea salarizarii exista un articol prin care nivelul sporurilor este limitat la 30% la nivelul ordonatorului de credite. Acesta este un articol, ori prezentarea trunchiata a unui text de lege este similara cu minciuna sau manipularea, pentru ca la doua articole mai jos apar exceptiile. Prin exceptie de la plafonarea nivelului sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului de credit vin urmatoarele domenii. Si dupa aceea intra sanatatea, justitia, asistenta sociala, partea de aparare si ordine publica. Sunt salariile carora li se adauga sporuri cu pana la 85%, dar asta nu inseamna ca toti angajatii din sanatate au sporuri de 85%. Evident, exista segmente din sanatate unde sporurile merg chiar si la 85%", a explicat Raluca Turcan.

Primarii de comune cu salarii mai mari ca la oras

Ea sustine ca va fi facuta o analiza a acestor sporuri deoarece pentru anumite categorii profesionale au ajuns sa fie completari la salariu.

"In prima etapa, pe legea salarizarii unitare am stabilit niste principii si anume care sunt salariile de baza de la care se pleaca cu plata salariilor pentru ca si aici avem o anomalie, trebuiau facute niste majorari graduale ale salariilor de baza si in aceasta crestere graduala au aparut din nou exceptiile si unii sunt la nivel de salarizare 2022, altii sunt la nivel de salarizare 2019.

Asadar, avem partea de salarizare de baza, dupa care unele sporuri sunt inutile, cum ar fi sporul de solicitare neuropsihica sau sporul de confidentialitate, in conditiile in care obligatia legala este sa respecti legea sau alte sporuri care pot fi acordate in suma fixa pentru ca se acorda pentru acelasi grad sa spunem de expunere a angajatilor, cum ar fi sporul de conditii vatamatoare. Se intampla ca doi angajati intr-un birou avand salarii de baza diferite pentru aceeasi asa-zisa expunere la conditii vatamatoare sa primeasca sume diferite, pentru ca se calculeaza la salariul de baza", a explicat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a amintit ca exista primarii de comune care au salarii mai mari decat un oras.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 aprilie, că statul român a pierdut în instanță procese cu mari companii străine din domeniul producției de film, pe fondul...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Raluca Turcan, #salarii, #sporuri, #primarie , #stiri politice