Udrea, dupa ce a "ravasit" oile: Ar trebui sa promovam acest tip de turism

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 18:19
3042 citiri
Udrea, dupa ce a "ravasit" oile: Ar trebui sa promovam acest tip de turism
Foto: Elenaudrea.ro

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a participat, sambata, la Bran, la sarbatoarea traditionala "Ravasitul oilor", care strange, in fiecare an, mii de oameni din Brasov si din judetele invecinate.

Dupa ce a gustat din produsele expuse de producatorii din zona, respectiv branza si pastrama, si dupa ce a stat de vorba cu producatorii si cu oamenii veniti la sarbatoare, concluzia Elenei Udrea a fost ca "ar trebui sa promovam acest tip de turism".

Ministrul Turismului a plecat apoi pentru a participa la o intalnire cu proprietarii de pensiuni din zona, in contextul in care odata cu "Ravasitul oilor", la Bran va fi organizata si cea de-a cincea editie a "Festivalului branzei si pastramei".

La cele peste 60 de tarabe amenajate de organizatori, producatorii scot la vanzare delicioasele feluri de branza si pastrama pentru care branenii sunt vestiti in intreaga lume. Nu vor lipsi de pe tarabe branza in cetina de brad, branza la cosulet, burduful, gustoasa telemea, dar si patrama si carnatii preparati de braneni.

Traditionala sarbatoare "Ravasitul oilor" marcheaza, in fiecare an, la sfarsit de septembrie, sfarsitul anului pastoral si intoarcerea oilor de la munte. "Ravasitul oilor" este un obicei care a inceput odata cu practicarea oieritului pe meleagurile branene si semnifica intoarcerea oilor de la munte dupa vara petrecuta la stana.

Practic, "Ravasitul oilor" inchide cercul inceput cu "Masuratul laptelui", care are loc primavara, cand mioarele urca la munte si cand sunt stabilite cotele de produse pe care fiecare proprietar de animale trebuie sa le primeasca de la ciobanii care le ingrijesc pe mioare la stina.

Acum, la coborarea oilor de la munte, proprietarii le preiau (sanatoase si dolofane) si primesc ceea ce li se cuvine din productia de lapte si branza. Intreaga sarbatoare se incheie cu un adevarat festin, unde la loc de cinste se afla bulzul, branza de oiae si nelipsita patrama, totul fiind udat din belsug cu licori cu multe grade.

Anul acesta, la "Festivalul branzei si pastramei" va putea fi degustata si celebra Palinca de Zalau, dar turistii vor putea sa cumpere si produse traditionale romanesti de la tirgul mesterilor populari care se va desfasura in zona. Astfel, turistii vor putea pleca acasa cu un chimir lucrat de mesterii bistriteni, cojoace si caciuli aduse de mesterii sibieni, precum si alte obiecte ca vase de ceramica, obiecte de port popular, carpete, sculpturi.

Turistii vor putea admira si o expozitie unde vor fi expuse cele mai frumoase exemplare de mioare, dar si credinciosii ciini ciobanesti mioritici care ii insotesc in permanenta pe ciobani.

"Asteptam un mare aflux de turisti in aceste doua zile catre Bran. Majoritatea pensiunilor sunt deja ocupate, ceea ce ne face sa credem ca, la fel ca anul trecut, vom avea un mare succes de participare a turistilor.

De aceea, ne-am ingrijit ca si distractia sa fie pe masura interesului acestora. Pe scena vor urca interpreti foarte cunoscuti ai cantului popular romanesc, dar si rapsozi din zona Branului si copii membri ai ansamblurilor folclorice din zona", a declarat, vineri, primarul comunei Bran, Gheorghe Hermenean.

Printre numele de marca invitate sa concerteze la Bran in cele doua zile de sarbatoare, se vor afla Gavril Prunoiu si Ansamblul "Doruri Muscelene", Ansamblul "Rapsodia Romana", solistii Ionut Dolanescu, Ionela Prodan sau Gheorghe Turda. Primarul Branului spune ca sambata si-a anuntat prezenta la sarbatoarea oierilor si ministrul Turismului, Elena Udrea.

Primarul spune ca este posibil ca in cele de doua zile de sarbatoare sa soseasca la Bran chiar si presedintele Traian Basescu, care anul trecut a promis branenilor ca va reveni si in acest an.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Elena Udrea ravasitul oilor, #sarbatoare turism Bran, #Festival branza pastrama Udrea , #stiri politice