Un NUP cu doua taisuri

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Iulie 2008, ora 12:09
4874 citiri
Un NUP cu doua taisuri

Neinceperea urmaririi penale, anuntata de surse judiciare, fata Zsolt Nagy, Codrut Seres, Dorinel Mucea, Radu Donciu si Stamen Stancev, intr-un dosar instrumentat de DNA, cade ca o lovitura de trasnet intr-o perioada in care toti ochii sunt atintiti asupra justitiei, cu numai cateva zile inainte de raportul de tara.

Povestea privatizarilor din sistemul energetic parea in 2006 una dintre marile lovituri ale justitiei. Dosarul a fost deschis de Parchetul General pe baza unor interceptari ale convorbirilor din 2005 dintre Seres si Stanchev.

Continutul acestora punea sub semnul intrebarii corectitudinea unor privatizari grele intre care Electrica Muntenia, Hidroelectrica, dar si Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom.

In decembrie 2006, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta ca fostul ministru Codrut Seres era invinuit de sprijinirea unui grup infractional organizat cu caracter transnational si de tradare prin transmitere de secrete.

Deschiderea dosarului a fost precedata de unele declaratii "premonitorii " ale presedintelui Traian Basescu, alimentat, desigur, tot de SRI: "oameni din Guvern risca sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice", "grupuri de interese in jurul ministerului industriilor", "de prea multe ori mafia a ajuns pe masa Guvernului".

Inceperea cercetarilor s-a lasat cu arestari, interdictii de a parasi localitatea si, desigur, inlaturarea din functii a celor doi ministri anchetati. Si totusi, in 20 aprilie 2007, procesul "Privatizarilor" incepe doar cu acuzatii Stamen Stanchev, Dorinel Mucea si Radu Donciu, pentru Seres si Nagy fiind necesar acordul Parlamentului.

In acelasi timp, o parte din dosar a fost disjunsa si declinata de la DIICOT catre DNA. Tocmai aceasta parte din dosar, in care Seres si Nagy erau acuzati de luare de mita, a fost inchisa pentru ca fapta nu exista. Sa mai spunem ca in martie anul acesta procesul "Privatizarilor" a fost suspendat in urma admiterii de catre instanta a unei exceptii de neconstitutionalitate referitoare la o serie de texte din Legea sigurantei nationale.

Din start se impun doua observatii: dosarul inchis saptaman aceasta de DNA nu fusese deschis de procurorii anticoruptie, ci a ajuns pe masa lor de la DIICOT. Apoi, este foarte probabil ca Seres si Nagy sa scape si de acuzatia de inalta tradare, cata vreme a disparut mobilul pentru care sa fi tradat, adica mita.

Se fasaie astfel unul dintre cele mai mediatizate si spectaculoase dosare ale ultimilor ani, o dezumflare care in mod cert mai pune o pata pe imaginea si asa mizerabila a justitiei din Romania. Cine e de vina?

Intre incompetenta si aservire

La prima vedere pare sa fi fost un dosar politic pus la cale de Traian Basescu pentru a da o lovitura solutiei imorale, adica Partidului Conservator. Daca a fost asa, mai proasta miscare nici ca se putea pentru ca un NUP obtinut dupa o asemenea epopee spectaculoasa atrage dupa sine o victimizare cu valoare inestimabila in an electoral pentru PC si UDMR.

Daca dosarul ar fi fost regizat de Traian Basescu, ar fi fost de asteptat ca acesta sa tina cu dintii de el cel putin pana dupa alegeri pentru a nu oferi, in primul rand conservatorilor, un dar electoral atat de valoros.

In plus, acest NUP da argumente nesperate aliantei transpartinice care ii apara de justitie pe Adrian Nastase, Miron Mitrea &Co.

Oricum am lua-o, efectele politice vor fi atat de puternice incat eventuala manevra politica din spatele dosarului privatizarilor ar fi mai mult decat stangace. Ar fi de-a dreptul imbecila. La fel ca in cazul Dinu Patriciu, un alt etern urmarit penal, fara verdict.

Macar din acest motiv trebuie sa luam in calcul si cealalta ipoteza, a incompetentei crase a procurorilor, o ipoteza cu nimic mai vesela. Ma tem ca intr-un heirupism general, dupa ani in care demnitarii erau absolut intangibili, procurorii DIICOT au inceput, pe baza unor date partiale, sa rostogoleasca un bulgare care a ajuns sa-i striveasca pe ei insisi.

La randul sau, Traian Basescu s-a aruncat cu afirmatii incendiare, pe baza informatiilor primite de la servicii, o superficialitate grava pentru un sef de stat.

Exista totusi si un al doilea tais, o parte, sa zicem, buna a acestui NUP penibil. El ar putea fi o proba a corectitudinii procurorilor DNA care au inchis, iata, un dosar care nu se sustinea, asumandu-si efectele politice de proportii ale acestei decizii.

Solutia de neincepere putea fi amanata macar pana dupa o eventuala reconfirmare a lui Daniel Morar sau, chiar mai bine, pana dupa alegeri, pentru a pastra indoilelile impotriva lui Seres si Nagy.

In plus, procurorii DNA stiu foarte bine ca vor plati o parte din pretul acestui NUP, chiar daca dosarul nu a fost deschis de ei. Anatema va fi generala, asupra tuturor procurorilor, indiferent de structura din care fac parte.

Pe de alta parte, acest NUP, in mod paradoxal, s-ar putea dovedi in cele din urma un dezavantaj pentru fostii ministri parlamentari, in cazul carora DNA a cerut Legislativului aviz de urmarire penala.

Lor li se poate spune oricand ca nu au de ce se teme de justitie, pentru ca, iata, doi politicieni au primit NUP in an electoral, asa ca, daca sunt nevinovati, ar putea iesi la fel de curati si victimizati din experienta judiciara.

Ma tem insa ca aceasta parte buna a deznodamantului in cazul Seres - Nagy este totusi palida in comparatie cu partea rea. Ca avem procurori incompetenti, ca avem procurori aserviti politic este pana la urma la fel de grav si descurajator.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#DNA, #procurori, #seres, #stancev, #Nagy , #stiri politice