Unde ajung banii furati? - De la cititori

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 19:09
2686 citiri
Unde ajung banii furati? - De la cititori

Nu poti sa nu te minunezi de o coincidenta deloc stranie: cum apare o investitie din bani publici intr-o anume localitate, cum strafulgera pe strazi limuzine noi si scumpe de sute de mii de euro. Nu se aflau inainte multi nababi care sa si le permita, de aceea nici nu e nevoie sa mai intrebi ce si cum ca oricine stie. Fireste, cineva a vazut jocurile flacarilor violet noaptea, ca-n poveste, apoi a "sapat" si a dat de comoara.

Ce vine de haram de haram se duce, zice un proverb strabun. Dar intrebarea e legitima: ce se intampla in Romania cu banii din comisioane, adica din taxa de smecher, din atatea furaciuni si inselaciuni? Nu discutam aici de lege, fiindca oricum e degeaba. De doua decenii se tot proscrie coruptia, dar, ca buruiana rea, cu cat o tai, cu atat odrasleste.

Ce pasiuni au hotii

Tot scotocind prin mass-media, ne-am propus sa ierarhizam pasiunile inrobitoare ale hotilor nostri cu staif. Nu ale gainarilor. Pe primul loc sunt masinile de grandomani, mari, late, negru-impunator, cu cauciucuri de camion greu si geamuri care nu permit sa vezi decat dinauntru in afara, caci maharul e mai de temut daca nu i se vede fata. In plus, poate fi in intimitate cu cineva, nu spui cine, persoana marcanta, amanta, binefacator. La neglije, ori bine dispusi.

Trec prin filtrele Politiei in viteza, cu saluturi pline de morga si adanc respectuoase din partea oamenilor in uniforma. N-au taine cu radarul, alcoolemia ori cu semnele de circulatie. Au mereu prioritate. Portarii, chelnerii si sefii de localuri li se inchina pana la pamant. La fel si politicienii, fie locali, fie de la centru.

Puterea banului

Nu va asteptati ca ei sa ia masuri. Asa a fost facuta sa functioneze lumea asta: banul calca in picioare si onoare si demnitate, iar teancul de bancnote nemuncite da pe deasupra si putere. Ca oameni de carpa ce sunt, accepta sistemul si il perpetueaza. Iar daca onoarea, demnitatea nu conteaza, degeaba sunt legi.

Dupa masini, in ordinea preferintelor, urmeaza ceasurile de marca, mai scumpe decat apartamentele noastre. Se afiseaza cu ele ostentativ. Fara discriminare de sex. Insa doamnele exceleaza si in bijuterii, posete, pantofi, blanuri rare, costume, accesorii pentru care un dascal ar trebui sa nu manance, sa rabde de frig o viata.

La un anume grad de bunastare, descopera ca sotia, sotul nu se mai ridica la inaltimea pretentiilor. Au copii? Avere? Ei si? Parca mai conteaza. Vorba ceea, un judecator intelegator cica e mai ieftin decat un avocat bun.

Vile in locuri exotice

Apoi o tin in veselie si petreceri, sa moara dusmanii de ciuda. Preferau palatele, vilele, cabanele lui Ceausescu, unde erau tratati regeste, iar serviciile, ca pe vremuri. Si ce vremuri! Acum chiolhanurile in Romania nu mai sunt ce erau odata, de aceea se muta pe Coasta de Azur, Costa del Sol. Iarna, in Alpi. Vilele lor cochete se intind spre zone tot mai exotice.

De-un timp incoace, vor sa lase ceva in urma. Isi fac palate proprii, unul, doua, trei... cat mai aproape de Puterea politica. Cauta zone rezidentiale celebre. La moda sunt penthouse-urile de 4-5 ari, cu piscina si verdeata. Nu sufera de singuratate, chiar daca isi aleg locatii tocmai in creierii muntilor, sau, boala lor! in rezervatii naturale... Le place unde e interzis pentru prostime.

Nu achizitioneaza doar case si masini scumpe, ci orice le trebuie, de la consilieri, deputati, senatori, la vamesi, inspectori, magistrati, inalti demnitari. Mai ieftini decat top-modelele sunt intelectualii si jurnalistii, piata lor fiind suprasaturata de oferte. Investitia in om ramane cea mai profitabila. Nu da gres niciodata.

Democratie si cleptocratie

Ca roman, insa, ma roade altceva. Daca tot s-a furat in tara asta, dupa unii peste 40% din ce se produce in fiecare an, hotii nostri ar fi putut sa investeasca ce le-a picat de haram in economia romaneasca. Daca ar fi avut un dram de suflet si patriotism. De scoala nu poate fi vorba. Va dati seama ca nemtii, francezii, englezii ne erau acum la degetul cel mic, iar Elvetia, Finlanda se faceau de ras cu nivelul lor de trai?

Asa ca regimul nostru politic pastreaza doar pe hartie atributiile democratiei clasice. In fapt, e cleptocratie sadea.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Coruptie hotie nivel de trai, #case vile palate ceasuri limuzine, #demnitari politicieni onoare demnitate , #stiri politice