Urmează marea coaliție PSD-PNL? Cine e marele pierzător

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 10:14
8180 citiri

La fel ca președintele, PNL improvizează de la o zi la altă, fără niciun plan, cu spatele la țară. Lenea de a gândi a liderilor PNL și orgoliile lor nemăsurate aduc partidul pe zi ce trece la scoruri nesemnificative.

După ce Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloș ca premier, doar pentru a-și bate joc de el, liberalii au aruncat în derizoriu a doua propunere de premier a președintelui, împiedicându-l pe generalul Nicolae Ciucă să-și facă o majoritate.

Fără nicio explicație, liberalii au refuzat oferta USR de a reface alianța de guvernare aruncată în aer de premierul demis, Florin Cîțu, în urmă cu două luni.

Gruparea care se află în fruntea PNL voia căderea lui Ciucă la votul parlamentului în speranța revenirii unui cabinet Cîțu 2. Această soluție era, însă, lipsită nu doar de un raționament limpede, ci și de bun simț, mai ales că între timp rândurile parlamentarilor liberali se subțiază, prin plecarea facțiunii lui Ludovic Orban, care tinde spre 20 de oameni. Fostul președinte al PNL nu a mai avut răbdare să aștepte până la viitorul congres pentru a restabili adevărul pierdut pe 25 septembrie.

Ce se mai poate face? Fără această facțiune condusă de Orban, PNL, USR și UDMR nici nu mai pot avea o majoritate serioasă, așa că liberalii s-ar putea îndrepta spre o alianță cu PSD. Dar de data aceasta, negocierile cu social-democrații vor fi mult mai dificile, iar cedările din partea liberalilor mai grave.

Pentru PSD, însă, opțiunea câștigătoare ar fi alegerile anticipate și eventualitatea formării unui guvern pe termen scurt, propus de liberali, dar cu cineva agreat de social-democrați, cum ar fi Nicolae Ciucă.

Au existat multe semnale că PSD s-ar înțelege cu generalul Ciucă. Fostul ministru PSD al Apărării, Mircea Pașcu, sub care a început cariera internațională a generalului, i-a sărit în ajutor, vorbind despre boicotul liberalilor împotriva premierului desemnat Ciucă.

Apoi, imediat după ce liberalii i-au cerut generalului să-și depună mandatul, înaintea audierilor programate pentru astăzi, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, s-a grăbit să spună că nu exclude o participare a PSD la guvernare și consideră că odată cu „flexibilizarea” liberalilor, cea mai bună soluție ar fi o nouă nominalizare a lui Nicolae Ciucă pentru a forma guvernul.

PSD a dat de înțeles prin mai multe canale că Nicolae Ciucă e mai mult decât acceptabil. În spatele diferitelor mesaje încrucișate se înțelege chiar că între general și social-democrați există o veche simpatie sau chiar mai mult decât atât.

Un guvern pe termen scurt și alegeri anticipate ar fi și soluția cea mai bună pentru liberali, fiindcă un mandat cu PSD la guvernare va face din PNL un partid nesemnificativ. Social-democrații știu cum să lucreze pe dedesubt, cum să descâlcească nodurile crizelor pe sub masă, de aceea dintr-o combinație PSD-PNL, liberalii s-ar putea să fie cei pierzători.

Un scrutin anticipat le-ar da liberalilor șansa să se refacă, în afara sferei de influență a președintelui Klaus Iohannis, care i-a dus la acest eșec. Și pentru președinte ar fi o cale bună, pentru a nu da apă la moară extremiștilor din AUR care i-au propus suspendarea.

Din punct de vedere politic e un moment foarte bun pentru AUR să amplifice criza. În fond, de ce-ar fi cinismul liderilor naționaliști mai grav decât cel al președintelui? Klaus Iohannis ține țara cu masca de oxigen pe față de două luni, știind că în acest răstimp au murit peste 15.000 de români. Răbdarea lui rece și indiferentă în fața morții e greu de acceptat și sunt de neînțeles escapadele lui relaxate la golf și la piramide în momentele cele mai tragice prin care trece România. Numai liberalii îl tolerează cu indulgență și îl urmează orbește în această cursă care s-ar putea termina cu capul în zid.

Sursa: Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Klaus Iohannis, #nicolae ciuca, #Florin Ci u, #PNL, #PSD, #USR , #stiri politice