Vaccinul anti-cancer - compromiterea unei idei bune

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 12:27
8835 citiri
Vaccinul anti-cancer - compromiterea unei idei bune

Dupa cum nicio fapta buna nu ramane nepedepsita, nicio idee buna nu scapa necompromisa, in Romania.

Este un blestem care loveste acum una dintre putinele intiative bune pe care le-am vazut in ultimii ani in domeniul sanatatii: vaccinarea fetitelor impotriva cancerului de col uterin, o boala a carei incidenta in Romania reprezinta un trist record european.

Pornind de la cifrele absolut alarmante, ministerul a decis sa investeasca in vaccinuri gratuite pentru fetitele de clasa a patra o suma considerabila, 23 de milioane de euro, cu mult mai mica insa decat cea pe care sistemul o cheltuieste anual cu tratamentul, adesea fara succes, al femeilor diagnosticate cu aceasta maladie.

Campania de vaccinare a inceput, teoretic, luni insa multi dintre parinti refuza cu obstinatie imunizarea fetelor. Argumentele invocate denota a lipsa crasa de informare atat la nivelul parintilor, dar si la cel al medicilor de familie si al profesorilor, care are trebui sa-i lamureasca pe oameni care este adevarul.

Parintii care refuza sunt convinsi ca este vorba despre un vaccin experimental, cu reactiile adverse incontrolabile si cu mult mai periculoase decat cancerul insusi, si ca fetitele lor ar urma sa fie folosite pe post de cobai. Nimic mai fals!

Vaccinul a depasit de mult timp faza experimentala, este utilizat in intreaga lume si este aprobat inclusiv de agentia americana a medicamentelor, poate cea mai restrictiva din lume.

Eficienta lui este dovedita, iar reactiile adverse nu sunt mai multe decat in cazul oricarui vaccin.

Cand a aparut vaccinul antipolio, o adevarata binecuvantare care a salvat milioane de copii de la moarte sau handicap pe viata, a avut si el portia lui de contestare. Practic nu exista vaccin care sa nu provoace si reactii adverse, insa cu mult mai limitate decat beneficiile.

Doua decese, din cauze incerte fara legatura dovedita cu vaccinul, la milioane de utilizari reprezinta un procentaj foarte bun.

In plus, nu trebuie uitat ca aparitia oricarui nou medicament, mai ales unul atat de revolutionar, este insotita de campanii negative sustinute ale concurentei care se foloseste in principal tocmai de ingnoranta vectorilor de raspandire a dezinformarii, inclusiv ziaristi.

Dar cine e de vina ca oamenii nu au inteles aceste lucruri?

Heiruprism si lipsa de educatie

Responsabil pentru inceputul esuat este, in primul rand, Ministerul Sanatatii care nu a ratat nici aceasta ocazie de heirupism electoral pagubos.

Campania aceasta atat de importanta ar fi trebuit precedata de una, la fel de importanta, de informare, in care oamenilor sa le fie explicate toate detaliile referitoare la vaccin, la testarea lui si la aprobarile primite de acesta.

Ar fi fost necesara o campanie la fel de agresiva si sustinuta ca aceea dusa in privinta cancerului la san. Parintii, medicii de familie, profesorii ar fi trebuit bombardati cu informatii despre vaccin, nu lasati sa alerge dupa ele (ceea ce, oricum, cei mai multi nu fac).

Apoi, campania ar fi trebuit precedata de un program pilot de vaccinare, optional, astfel incat oamenii sa se obisnuiasca incet cu ideea si sa ia exemplul celor mai informati. Multi parinti au vazut in acest heirupism o atitudine dubioasa in fata careia au devenit suspiciosi si refractari.

Sa nu uitam ca traim intr-o tara in care neincrederea in autoritati este cronica si grava, iar convingerea ca acestea mint este adanc inradacinata. Automat, oamenii s-au gandit ca s-a pus la cale vreo testare pe sanatatea copiilor lor.

Dar daca Ministerul Sanatatii poarta vina principala, o parte de vina o au si parintii insisi, mai ales mamele. Incidenta record a cancerului de col uterin in Romania este in cea mai mare masura rezultatul primitivismului femeilor care, din lipsa de timp sau de educatie, nu se duc la doctor periodic pentru un test simplu, gratuit si total nedureros.

Testul Papanicolau poate depista boala in faza incipienta cand este vindecabila.

Aceste femei indolente sau needucate nu au cum sa inteleaga importanta uriasa a vaccinului impotriva cancerului de col uterin. Cum nu au grija de ele sunt inapte sa aiba grija de propriile fetite a caror sanatate o pericliteaza inconstient.

Lipsa de educatie face inca multe victime in Romania si pentru ca nu toti medicii de familie isi fac datoria asa cum ar trebui. Se multumesc sa trateze, mai bine sau mai rau, dar sunt deficitari in privinta preventiei de care nu au timp, nu au chef si pentru care nu au suficiente informatii.

Si uite asa herupismul electoral al lui Eugen Nicolaescu, care a incercat sa bifeze rapid, in buza alegerilor, un mare succes, grefat pe lipsa de educatie si neincrederea cronica a romanilor a provocat reactii adverse devastatoare ale unei campanii altfel salutare.

Vezi mai jos comunicatul Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti

”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
Românca Andreea Sasu, în vârstă de 33 de ani, una dintre cele mai apreciate fotomodele din Italia, este cuplată cu celebrul designer german Philipp Plein, iar în curând va deveni mamă....
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
#vaccin anti cancer, #col uterin, #moarte, #refuz, #parinti , #stiri politice