Vasile Puscas: Romania merita sa adere la UE, nu si guvernantii ei

Miercuri, 06 Februarie 2008, ora 12:22
1231 citiri
Vasile Puscas: Romania merita sa adere la UE, nu si guvernantii ei

Romania merita sa adere la Uniune Europeana la 1 ianuarie 2007, insa nu si guvernantii ei, a declarat, miercuri, fostul Negociator-Sef al Romaniei cu UE intre 2000 si 2004 totodata si Secretar al Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei, Vasile Puscas, informeaza Amos News.

"Sunt convins ca aderarea Romaniei la UE la termenul negociat, 1 ianuarie 2007, NU a fost o greseala! Insa, abordarea de catre guvernantii Romaniei, Comisia Europeana si unele grupuri politice europene a problematicii statului de drept in Romania - cu precadere functionarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei - a impulsionat mai mult politicianismul, telejustitia si diminuarea eficientei autoritatii institutiilor statului de drept, spre folosul preferential partidist, politic si mai putin al cetatenilor", a apreciat Puscas.

Cu privire la raportul pe justitiei prezentat recent la Bruxelles, Vasile Puscas considera ca "presa interna, dar si cea europeana a publicat viziuni diferite asupra Romaniei ca Stat Membru al UE".

Potrivit secretarului Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei, "un punct comun exista la intersectia opiniilor Comisiei Europene, presei internationale si perceptiei romanilor: s-a vorbit mult, in ultimii ani, despre realizarea reformei Justitiei, dar la modul concret, factual aceasta "reforma" nu isi arata efectul, cetatenii romani traind pe nedrept intr-un stat de drept nefunctional, iar cetatenii europeni sunt ingrijorati de valabilitatea relatiilor lor cu mediul de afaceri si institutiile din Romania".

Totodata, "recentul Raport al Comisiei Europene ne infatiseaza si un suport financiar substantial acordat de catre UE obiectivului reformarii Justitiei in Romania care, din pacate, nu poate fi regasit in concluziile functionarii Justitiei si statului de drept in Romania", a mai precizat Puscas.

"Opinia publica din Romania, dar si parlamentarii romani si cei europeni, ar dori sa afle cum s-au cheltuit fondurile europene, impreuna cu cele din bugetul national, in perioada 2005-2006 si 2007, destinate obiectivului amintit. Chiar si daca ele au fost indreptate spre imbunatatirea imaginii diriguitorilor romani, constatam un esec rasunator", a declarat Vasile Puscas.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Vasile Puscas, #raport pe justitie, #Uniunea Europeana, #aderare, #guvernanti , #stiri politice