Viata de privilegiat

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 07 Iulie 2009, ora 18:24
4297 citiri
Viata de privilegiat
Foto: Geoffreyjames.com

Presa si impreuna cu ea membrii cabinetului Boc descopera acum un lucru pe care toata lumea il stia dintotdeauna. La stat este mai bine decat la patron, ba, in unele cazuri, viata de angajat la stat poate capata valente paradisiace.

Leafa de pana la 10.000 de euro, bonusuri, prime, deplasari in strainatate insotite de diurne si amante, zile libere fara numar, concedii medicale si de odihna oricand este nevoie - intr-un cuvant: o viata fara nicio grija pe banii publici.

Sa nu intelegem gresit. De toate aceste beneficii nu se bucura orice bugetar, e drept, ci doar cei care au stiut pe cine trebuie, au platit unde trebuie sau au fost nepotul, fiica, fiul, fratele, sora sau cumnatul cui trebui. Nici macar nu trebuie sa fii director general sau de department pentru a te bucura de toate aceste privilegii. E suficient ca postului tau sa i se aplice toate sporurile si bonusurile existente.

Restul functionarilor, proportia covarsitoare a celor care lucreaza in sistemul bugetar din Romania se transforma intr-o masa compacta de semi-muritori de foame care, in criza actuala, risca sa nu isi mai primeasca nici macar salariile de mizerie pe care le incasau pana acum.

Emil Boc a amenintat la preluarea mandatului ca toate sporurile, primele si bonusurile angajatilor de la stat vor disparea. Intre timp, la mai bine de jumatate de an de la declaratia sa, presa inca descopera cazuri de bugetari privilegiati. In fiecare zi mai apare cate o stire care ne informeaza ca salariul sau depaseste cu mult plafonul fixat de Guvern si ca sporurile si primele pe care le primeste ii completeaza o leafa care i-ar face si pe managerii din sistemul privat sa paleasca de invidie.

Ciudatenia acestei situatii provine din ipocrizia cu care politicienii vorbesc despre cazurile bugetarilor de lux. Ei au stiut intotdeauna care este situatia in sistem, care sunt posturile care ofera privilegii de vis si cine anume le ocupa. Nici unul dintre cei care au fost infipti in aceste slujbe nu a fost strain de lumea politica, nu a obtinut postul privilegiat fara acordul unui lider de partid si nu si-a prezentat apoi omagiile binefacatorilor sai.

Cu toate acestea, acum se joaca comedia de prost gust a reducerilor si taierilor beneficiilor de lux ale celor mai norocosi bugetari, unde cei care au instrumentat si au facut posibile exceptiile se prefac a stopa hemoragia banului public.

Fiecare bugetar cu venituri de lux deconspirat in presa demonstreaza cat de departe a mers minciuna si demagogia politcienilor. Vocalizele lor de pana acum au demonstrat doar ca stiau foarte bine care este situatia in sistemul bugetar, dar nimic mai mult. In ciuda tuturor declaratiilor, nimeni nu isi doreste cu adevarat o curatenie completa in sistemul veniturilor nesimtite din bani publici.

Ipocrizia merge insa si mai departe, caci masurile prin care se pot reduce veniturile bugetarilor de lux depind in totalitate de vointa politica, in primul rand, a partidului (partidelor) aflat(e) la guvernare. Privilegiile de care se bucura acum unii dintre angajatii de la stat reprezinta cel mai bine modul in care politicienilor isi platesc datoriile catre sponsori.

Sistemul prin care politicii isi achita datoriile prin numiri in posturi publice este la fel de vechi pe cat de veche este si democratia la noi. El s-a nascut imediat dupa 1989 si va continua sa existe atat timp cat nu va exista o vointa politica generala si destul de puternica pentru a-i pune capat. Sau cel putin pentru a-i reduce amploarea.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#viata angajat stat, #bonusuri bugetari, #sporuri stat, #nepotism numire functii , #stiri politice